Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия Възраждане“. Това

...
Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия Възраждане“. Това
Коментари Харесай

Българският хелзинкски комитет поиска от прокуратурата да започне разпускане на партия „Възраждане“


Прокуратурата да предприеме дейности за разформироване на партия „ Възраждане “. Това изиска от държавното обвиняване Българският хелзинкски комитет.  е подписан също от десетки жители и повече от 100 общественици – одобрени имена в най-различни професионални сфери.

Те подадоха сигнал до изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, като сочат противозаконни и противоконституционни дейности на партията на Костадинов. Прокуратурата следва да реши дали да предприеме дейности по разформироване на партията, написа в настояването.

По закон измежду основанията за преустановяване на политическа партия са влезнало в действие решение на Конституционния съд, с което тя е оповестена за противоконституционна. Другият вид е разформироване с решение на Софийския градски съд, което се инициира с иск на прокуратурата.

С активността си партия „ Възраждане “ и нейният водач Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България, пишат вносителите. Според тях от „ Възраждане “ все по-често насочат открити апели за принуждение и употребяват незаконни средства за реализиране на свои политически цели.

В сигнала, подписан от цивилен деятели, юристи, публицисти, са изредени съответни случаи, в които партията нарушава жестоко Закона за политическите партии и Конституцията, а деятели на „ Възраждане “, в това число нейният водач, нерядко употребяват или подбуждат към принуждение.

Подробно са разказани дейностите на националистическата групировка към ограниченията против ковид кризата, посочени са акции във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и потърпевши жители.

„ Възраждане “ систематично употребява антисемитизъм, насажда ненавист и злоба към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са обособени жители, държавни институции, даже личния състав на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на „ Възраждане “ осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не съумя да подсигурява правото на спокойно събиране на жителите “, написа в сигнала на Българския Хелзинкски комитет.

В него са разказани и случаи на тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение. „ Използването на незаконни средства за реализиране на политически цели, в това число потребление и подбудителство към принуждение, не може да се употребява с конституционната и законова отбрана на свободата на изложение и свободата на сдружаване в едно демократично общество “, се споделя в изказването на БХК.

Когато партия използва или приканва за принуждение и си слага за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство, страната е длъжна да вземе ограничения за ограничение на партията, декларират от БХК.

„ Днес ще стартира с едно изявление на проф. Георги Фотев (той е измежду подписалите сигнала, б.р.). В Народно събрание вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, оповестена е война на европейските полезности, каквито са и българските полезности. България ще загуби борбата за своята европейска еднаквост без вярната и смела европейска позиция на медиите “, сподели преди месец министър председателят Николай Денков по адрес на проруската партия. По-рано водачът й Костадин Костадинов прикани за унищожаване на тези, които счита за „ рупори на американското посолство “ в страната.

Пълния текст можете да прочетете и да подкрепите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР