Прокурата разпространи свое становище до прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Прокурата разпространи свое становище до прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Прокуратурата сезира ВСС за поредна медийна атака

Прокурата популяризира свое мнение до прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за публикация в електронния уебсайт - segabg.com, озаглавена “Франтишек – път към висшето прокурорско общество “. Според прокуратурата в нея са показани манипулативни изказвания и лъжи за кариерното израстване на прокурор Петров, както и за професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура.

На 06.08.2019 година в електронния уебсайт - segabg.com е оповестена публикация: “Франтишек – път към висшето прокурорско общество “. В нея са показани манипулативни изказвания и лъжи за кариерното израстване на прокурор Петров, както и за професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура.

Тази публикация не е изолиран случай. Тя е част от целенасочени офанзиви в избрани медии против прокурори, следователи и правосъдни чиновници. По същия метод в друга обява на 02.08.2019 година (capital.bg) бе изнесена погрешна информация, засягаща прокурор Силвия Соколова. В предишен интервал отново погрешна информация бе оповестена и за прокурор Ангел Кънев, във връзка съответно следствие с висок публичен интерес, което той следи.

Ръководството на Прокуратурата на Република България споделя разбирането, че независимостта на прокурорите и следователите е от значително значение за върховенството на закона, както и че тя не е привилегия, а гаранция в полза на справедливостта и на безпристрастната работа на органите на правосъдната власт. Публикуването на необективна информация в общественото пространство цели персоналното компрометиране на избрани магистрати. Освен това посредством основаването на внушения по отношение на техните персонални и професионални качества се цели образуване на съмнение у жителите към правосъдната власт и съответно към прокуратурата. Особено обезпокоителен е наложеният в избрани медии метод за засягане на персоналната сфера на магистрати, на изнасяне на погрешна информация за техни близки и родственици, като средство за компрометиране и основаване на подозрения и внушения съответни на публицистичната политика и ползите на притежателите на тези издания.

Прокурор Петров има общо 17 години юридически стаж, от които 15 години в органите на правосъдната система. С решение на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от 31.10.2018 година той е избран да извършва функционалността на административен началник на Специализираната прокуратура, а на 29.07.2019 година е определен за титуляр на длъжността, след извършена процедура в цялостно сходство с наредбите на Закона за правосъдната власт. Неговият избор е резултат както от достиженията на Специализираната прокуратура за този интервал, по този начин и от съществуването на нужните за заемането на длъжността персонални и професионални качества.

Прокурор Евгения Станкова има общо 21 години юридически стаж, напълно в правосъдната система. Извод за професионализма

може да бъде изработен от импортираните от нея обвинителни актове в съда, както и от постановените неоправдателни присъди по тях. Достатъчно е да се означи, че точно по импортиран от прокурор Станкова обвинителен акт е постановена първата неоправдателна присъда за закононарушение по чл.108а, ал.4 от Наказателен кодекс /нохд № 3421/2016 година по разказа на СНС, доказана с решение по внохд № 229/2017 година по разказа на АСНС/.

За управлението на Прокуратурата е изцяло ясно, че причина за персоналните офанзиви в медии против магистрати са извършените през последните години следствия по каузи, представляващи огромен публичен интерес, с които директно или индиректно бяха наранени разнообразни корпоративни, политически и бизнес ползи. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници показват цялостна поддръжка към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова. Още на 03.05.2019 година във връзка опити за персонално компрометиране в медии на прокурор Ангел Кънев, обществено бе декларирано следното: „ Ръководството на Прокуратура на Република България показва позиция в поддръжка на всеки прокурор, който извършва служебните си отговорности в сходство със закона и няма да допусне лични офанзиви от страна на обвинени и свързани с тях лица. “ Тази позиция удостоверяваме изрично и в този момент.

С оглед изложеното нагоре и на съображение Механизъма за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи, признат с решение на Прокурорската гилдия – протокол № 9/20.03.2019 година, предлагаме на колегията да вземе решение за метода на реакция на посочените медийни изявления, касаещи съответни прокурори.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР