Прокълнатият фар Тевенек, на който пазачите полудяват един след друг

...
Прокълнатият фар Тевенек, на който пазачите полудяват един след друг
Коментари Харесай

Прокълнатият фар Тевенек, на който пазачите полудяват един след друг

Прокълнатият фар Тевенек, на който пазачите полудяват един след различен … В западния завършек на район Бретан във Франция се намира проливът Раз-дьо-Сен, посипан с верига от безплодни скалисти островчета и плитчини, безмилостно атакувани от солидни талази с височина до 20 метра. В предишното мястото е представлявало опасност за корабите, заради това на един от островите, наименуван Тевенек, е повдигнат фара Fare de Theveneck. Той към момента е там, извисяващ се над рисковите талази. Прилича на локация от филм на ужасите, което е напълно разумно, тъй като този изолиран дребен фар има много тъмна история. Известен е като едно от най-обитаваните от духове прокълнати места във Франция. Заради острите скали и бурните талази покрай Тевенек плуването около него наподобява еднакво на самоубийство. Скалите на Тевенек са толкоз безмилостни и смъртоносни, че моряците споделят, че Анку – бретонското въплъщение на гибелта, живее на острова, и че той „ притегля душите на моряците към себе си през водата “. Легендата споделя, че човек може да чуе ужасните писъци на Анку над бумтящите талази и ветрове. Като цяло, това е място, което се заобикаля, доколкото е допустимо, а моряците назовават тази област с думата „ Ад “. И това не са просто суеверия. Безброй кораби и хора срещат гибелта си там, изключително по време на Наполеоновите войни, когато през 1796 година френският транспортен съд “Séduisant ” се разрушава в скалите край Тевенек, а стотици моряци умират във „ водния гроб “. Фарът Тевенек е повдигнат там през 1870-те години. Той е планиран по подобен метод, че да се обслужва единствено от един човек, който живее на острова една година, преди да бъде заменен от различен надзирател.



Това не е лесна работа, защото да съществуваш на парче канара, заобиколен от смъртоносната простор на студеното море и безкрайните мощни ветрове, самичък със личните си мисли, е необикновено предизвикателство. За пазачите месеците на острова наподобяват като години. Първият надзирател на фара е човек на име Анри Гезенек. Той незабавно стартира да следи на острова странни феномени. Твърди, че вижда сенчести фигури, дебнещи по скалите, а безплътни призрачни гласове непрестанно му повтарят да напусне острова. Тогава подозрителни произшествия стартират да се случват с Анри, като че ли някой чужд обезверено желае да го прогони или е решил да го убие. Мъжът стартира да полудява, не може да спи и да работи обикновено. Той устоя единствено няколко месеца на острова. Умът му е толкоз комплициран, че тези, които му носят храна, виждат смяната в него. Анри е уволнен, като се показва, че “се държи като вманиачен от психиатрична болница, разказвайки несвързано за призраците, които го атакуват и изтезават “. Момче на име Мину е изпратено да замести Анри и … след няколко седмици то също полудява. Четете още: Прокълнати реки, които носят гибел и се появяват аномални явления Двамата пазачи на фара губят мозъка си толкоз бързо един след различен, че всичко наподобява доста съмнително и необичайно. Властите обаче считат, че повода е самотата и вземат решение на острова да живеят по двама души. Но и това не оказва помощ … През първата година един от двамата нови пазачи на фара Тевенек умира при чудноват случай, а вторият умира скоро по-късно. Причината за гибелта му по този начин и не е изяснена. Един от идващите пазачи, които са изпратени, е открит мъртъв в леглото си. Новата двойка пазачи, които идват на острова са татко и наследник. След известно време бащата стартира да полудява и прерязва гърлото си с бръснач. След тази странна поредност от смъртни случаи стартира да се приказва, че фарът е анатемосан, населяван от зли духове и призраци. Призован е духовник, който да прогони злото. Но визитата на свещеника, който слага дървени разпятия към фара, забивайки ги в скалите, също не оказва помощ. Тогава управляващите вземат решение да изпратят пазачи със съпругите им. Първоначално наподобява, че решението е положително, тъй като първите няколко двойки нямат съществени психологични проблеми, с изключение на меланхолия от локалните условия.



Но тогава в фамилията, което е на острова, се случва покруса – мъжът ненадейно пада и се намушква с нож. А през 1907 година брачната половинка на различен надзирател ражда по време на стихия и вятърът поврежда стената на къщата им, която се срутва върху леглото, убивайки дамата и бебето. Всичко това води до легендите за прокълнатия остров, а френският публицист Жан-Кристоф Фишу го назовава „ едно от най-странните места в историята на фаровете “. През 1910 година фарът стартира да работи в автоматизиран режим и пазачи към този момент не са нужни. През идващите десетилетия фарът Тевенек остава ненаселен и изцяло отбягван от суеверните локални поданици, само че моряците от преминаващите кораби следят на острова странни светлини и други неразбираеми феномени. Доскоро, даже откриватели на паранормални феномени заобикалят да вървят на Тевенек. През 2015 година Марк Пойнтюд, президент на Националното сдружение за завещание на фаровете, идва там и взема решение да остане два месеца, като част от акция за отбрана и възобновяване на историческите фарове на Франция. Марк не се плаши от приказките за призраци и проклятия, от проблемите с връзката и закъсненията на храната, заради неприятното време, и идва на острова с хеликоптер. Живее там безпроблемно два месеца в нищожни условия. Когато по-късно го питат дали е претърпял нещо паранормално, Пойнтюд декларира, че не е видял нищо, и че евентуално пазачите на фара са били доста религиозни и суеверни хора, заради което са виждали и чували несъществуващи неща … Но, дали е по този начин …?
Източник: zona666.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР