Производството на въглища от едно от най-голямото находище у нас

...
Производството на въглища от едно от най-голямото находище у нас
Коментари Харесай

Производството на въглища скочило със 70% над предвиденото

Производството на въглища от едно от най-голямото находище у нас се е нараснало с 70% през месец септември. Това демонстрират отчетните данни на Мини „ Марица Изток “.

През септември осъществяването на годишния проект е било 170% от авансово заложеното. През месец август то е било 164% от проекта, а през юли – 113% от проекта.

През въпросното трето тримесечие на 2021 година мините са генерирали общо 7 млн. тона въглища, до момента в който предварителният план е планувал производството за този интервал да бъде 4,8 млн. тона. Повишението на потреблението на въглища е 150% за целия тримесечен интервал.

Въпреки огромното търсене поръчките на електроцентралите в района – държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток-2, както и на частните Контур Глобал и Ей Ай Ес се извършват на 100%, оповестяват още от мините.

Както е известно мощният туристически сезон, огромните жеги и неочакваното възобновяване на икономическата интензивност докара до невъобразим скок на цената на електричеството от началото на август. Топлоелектрическа централа Марица Изток-2, която създава електрическа енергия на себестойност от към 200 лева на мегаватчас заради високата цена на квотите за нездравословни излъчвания, за първи път от доста време стартира да работи на цялостна мощ, защото цените на тока минаха 400 лева в някои пикови часове и към този момент доближават близо 500 лева на мегаватчас.

В момента държавната централа работи с 7 от 8-те си блока с мощ 1325 мегавата при оптимален потенциал 1600. Подобно е ситуацията и с частните централи в района.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР