Производството на рафиниран цинк в света през 2023 г. се

...
Производството на рафиниран цинк в света през 2023 г. се
Коментари Харесай

Широко използван метал поскъпна в Европа с 24% през 2023-а, въпреки повишението на производството му

Производството на пречистен цинк в света през 2023 година се е нараснало с 3,8% до над 13,86 милиона тона, съгласно предварителните оценки на Международната група за проучване на оловото и цинка (ILZSG). 

Това се дължи основно на увеличеното произвеждане в Китай. Освен това, повишаване има и в Мексико и Австралия, главно поради влизането в употреба на спомагателен потенциал в цинковия цех на Sun Metals.

Същевременно обаче има спад на производството в Япония и Норвегия, както и в Германия, поради прекъсване работата на металургичния цех на Glencore в Норденхам.
 Цената на цинка доближи 14-годишен връх
Цената на цинка доближи 14-годишен връх

Медта, алуминия и никела също нарастват

Потреблението на цинк в света като цяло през предходната година се е нараснало с 1,7%, достигайки съвсем 13,66 милиона тона, в това число заради покачването при Китай и Индия. Междувременно търсенето на цветния метал в Европа, Япония, Турция, Съединени американски щати и Тайланд е намаляло (с малко).

Така през 2023 година на международния пазар е регистриран остатък от 205 хиляди тона цинк, при дефицит от 73 хиляди тона година през 2022 година, се споделя в документа на ILZSG. Най-широкото приложение на цинка е като антикорозионен сътрудник, за това се употребява към половината от производството на този пъстър метал. Той се употребява и при производството на акумулатори.

Средната цена на цинка на Лондонската борса за метали (LME) през предходната година се е повишила с 23,9% до 2647 $ за звук, след покачване от 15,7% през 2022 година. На Шанхайската фючърсна борса (SHFE) обаче, котировките на цинка са се намалили с 13,8% през 2023 година

Създадената от Организация на обединените нации през 1959 година ILZSG, дава информация за търсенето и предлагането на цинк и олово и организира изследвания за обстановката на международния пазар на тези метали. Членове на групата са страните от Европейски Съюз, както и Австралия, Китай, Мексико, Мароко, Намибия, Норвегия, Перу, Русия, Турция, Съединени американски щати и други страни, които общо държат над 85% от производството и потреблението на олово и цинк в света.
 Защо цените на цветните метали се покачват
Защо цените на цветните метали се покачват

Най-съществено нарастна цинка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР