Производството на електроенергия е въпрос на висше държавно управление и

...
Производството на електроенергия е въпрос на висше държавно управление и
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Енергийна сигурност не се постига само със зелена енергия

Производството на електрическа енергия е въпрос на висше държавно ръководство и България изпусна момента да се запази като енергиен център на Балканите. Това съобщи в изявление енергийният специалист Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ).

С него разясняваме за какво България от огромен експортьор на ток се трансформира в огромен вносител, за изгодите от ветроенергийните паркове в Черно море и дали страната ни се нуждае от нови базови мощности.

„ Провеждаме сбъркана енергийна политика отдавна, която се пробва да генерира нови правила в енергетиката, да не се преценява с някои дадености и да не регистрира актуалните трендове. Всичко това води до провеждането на една небалансирана енергийна политика. В същото време Гърция и Румъния съумяха да балансират системите си по метод да бъдат гъвкави и сега да ни изнасят електрическа енергия “, съобщи специалистът.

Хиновски е безапелационен, че през днешния ден, за жалост, по енергийните тематики се чуват гласовете само на някои неправителствени организации и зелени деятели, които нямат разбиране от енергиен баланс и баланс на мощностите.

„ Тези хора считат, че единствено със зелена сила може да бъде реализирана енергийна сигурност. Ако приказваме за енергийна сигурност, би трябвало наложително да изградим базови мощности, които да покрият базовото ползване на извънредно значимите потребители на ток като лечебни заведения, транспортна система, разнообразни други институции. Само с ВЕИ тези консуматори са обречени на риск от загуба на зареждане в избрани моменти “, предизвести специалистът.

Що се отнася до базовите мощности – единственото несъмнено произвеждане, което не зависи от атмосферните условия са нуклеарните централи. Този факт е приет и от СОР, и от Организация на обединените нации, и от всички европейски институции. „ За България е наложително до 2038 година да има най-малко 2000 МВт базови мощности в системата “, безапелационен е Иван Хиновски.

По отношение на оповестената цена от 14 милиарда $ за построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, той означи, че до момента в който не приключи етапа на предпроектното изследване, до момента в който не бъде показан техническият план и обвързващата финансова оферта, никой не може да предскаже каква ще е цената. „ Тя е основана на редица допускания, че планът няма да се преработва. Едно преправяне на даден нуклеарен план подвига цената двойно. Всичко това са условности. Цената, която се загатва е при допускането, че планът ще бъде приключен, ще мине безпроблемно етапа на лицензиране и строителството ще бъде приключено в период. Това са значимите условия, които диктуват запазването на тази планирана цена “, изясни специалистът.

Идеята за създаване на ветроенергийни мощности в Черно море той дефинира като типична демонстрация на Неправителствени организации, които пазят и извършват непознати бизнес ползи. „ Всичките тези лобисти на вятърната и на геотермалната сила са хора, които нямат грам разбиране от енергетика. Ветроенергийните планове са в основата на евтиното електропроизводство, когато има вятър. А в случай че нямай вятър, ще има ли ток в лечебните заведения, електротранспорта и така нататък? “, попита Иван Хиновски. Според него имаме потребност от ВЕИ, само че само нуклеарните енергетици позволяват синергия с ВЕИ, до момента в който ВЕИ лобистите отхвърлят изобщо потребността от нуклеарната сила.

Хиновски предизвести, че политиците и жителите не си дават сметка за последствията от добива на вятърна сила в Черно море. „ Вибрациите на понтоните на тези ветроенергийни паркове прогонват рибата и трансформират микроклимата. Всичко това е потвърдено и в Северно море, и в Ламанша, където рибни пасажи не се движат. Средната температура в региона на ветроенергийните паркове също се трансформира, изчезват птиците. Ако в действителност са еколози и милеят за опазването на климата, това би трябвало да бъде регистрирано “, добави енергийният специалист.

По отношение на комплекса „ Марица-изток “ тук има два значими въпроса. Първият е обвързван с добива на въглища, а вторият с производството на електрическа енергия от въглища. И в случай че възможностите да бъде избавено въглищното произвеждане понижават, електропроизводството в региона би трябвало да се запази.

„ Комплексът „ Марица-изток “ е извънредно значим за енергийната система логистичен център на електрическа енергия, нейния експорт и продан към системата. От там минава целият експорт на България за Гърция и Турция. Ние би трябвало да съхраним този възел. Не можем да кажем: стопираме ТЕЦ-овете, затваряме подстанциите в района. Не става! Гибелно е за енергийната система “, съобщи Иван Хиновски. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР