Производствените цени в Китай през октомври са се понижили на

...
Производствените цени в Китай през октомври са се понижили на
Коментари Харесай

Производствените цени в Китай с първи спад от две години

Производствените цени в Китай през октомври са се намалили на годишна база за първи път от 2020 година, а потребителската инфлация е повишена по-малко от предстоящото. Това се дължи главно на коронавирус локдауните, които забавят икономическата интензивност и оказват напън върху потреблението. Промишлената инфлация, която мери цените на стоките при напускането им на фабриките, е с 1.3% надолу, заяви Financial Times.

Докато международните стопански системи се борят с невъобразим от десетилетия растеж на цените през последната година, инфлацията в Китай остана ниска поради непрекъснатите коронавирус рестрикции, които лимитират потребителската интензивност. Годишната инфлация в страната се движи сред 2 и 3% през последните месеци, като през октомври е 2.1% Властите, които желаят да сведат случаите на коронавирус до нула, постановат строги локдауни и залагат на всеобщи тествания за преодоляване на огнищата. Дневните случаи в цялата страна набъбнаха, а в столицата Пекин е записана най-висока стойност от месеци.

Според икономисти по-ниските индустриални цени значително се дължат и на поевтиняването на суровините на международните пазари спрямо предходната година, само че данните отразяват и общото закъснение на китайската стопанска система. Част от аргументите петролът да поевтинее след пика си по-рано тази година е, че политиката за нулев коронавирус поддържа ниска транспортната интензивност в Китай, споделя Джулиан Еванс-Причард, старши икономист от Capital Economics. Спадът на промишлената инфлация обаче е дребен на фона на растежа през предходната година, който беше най-високият от 13 години.
Реклама
Дори в случай че цените на силата се покачат, няма риск за инфлацията в Китай, защото " производителите не могат да трансферират по-високите разноски на потребителите ", счита Ирис Панг от ING.
Забавяне
Китайската стопанска система, много под задачата на държавното управление за общо 5.5% разширение през тази година. За слабите резултати способства рецесията в имотния бранш, която стартира с вълна от неизпълнения на мощно задлъжнели строителни компании и докара до спад на интензивността в бранша.

Печалбите на индустриалните групи понижават през първите девет месеца на годината, демонстрират настоящи данни. Промишлената и останалата интензивност през октомври се свиват на месечна база съгласно PMI показателят, до момента в който китайският експорт регистрира спад за първи път от над две години. За разлика от други централни банки по света, китайската се пробва да облекчи паричната политика през последната година, с цел да подтиква стопанската система.
Свързани публикации Френският финансов министър: Справянето с инфлацията е приоритет за централните банки и държавните управления 9 ноември 2022, 13:05 Съединени американски щати желаят Европейски Съюз също да наложи експортен надзор за Китай 7 ноември 2022, 09:17 Канада подреди на три китайски компании да продадат каузи си в локални минни групи 6 ноември 2022, 14:15 Китайската стопанска система се вмирисва откъм главата 2 ноември 2022, 13:53 Китайският стопански напредък остана надалеч от задачата 24 октомври 2022, 10:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР