Производителите на електроенергия, след като обезпечат необходимите количества за регулирания

...
Производителите на електроенергия, след като обезпечат необходимите количества за регулирания
Коментари Харесай

Как ще се променят правилата за търговия с електроенергия


Производителите на електрическа енергия, откакто обезпечат нужните количества за контролирания пазар, да могат да оферират остатъка на борсата. Това е една от главните промени в Закона за енергетиката, които би трябвало да обезпечат цялостната либерализация на електроенергийния пазар. Темата за идните промени в Правилата за търговия с електрическа сила беше разисквана на кръгла маса „ Ликвидност и ценови равнища на българския електроенергиен пазар “, проведена от сп. „ Ютилитис “.

Дискусията беше фокусирана също по този начин върху въвеждането в борсовата търговия на сегмента " в границите на деня ", волатилността на българската енергийна борса и новите фундаменти на пазара на едро. В кръглата маса участваха ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

" Измененията в разпоредбите за търговия на електрическа сила ще станат факт при започване на декември и това ще даде опция за въвеждането на сегмента „ пазар в границите на деня “ (интрадей). Това обаче е единствено една част от промените. Основните промени ще бъдат направени от Народното събрание и касаят Закона за енергетиката. Чрез него на процедура ще се утвърди целта за цялостна либерализация на пазара ", съобщи доцент Иван Иванов.

Що се отнася до ликвидността, отчитаме, че такава няма в задоволителна степен и това поражда някои изркивявания, в това число и на ценовите равнища, добави той. Затова, по неговите думи, с смяна в Закона за енергетиката ще се изиска въвеждане за огромна категория от производителите на електрическа енергия с лицензионен режим отвън квотите за контролирания пазара да оферират на борсата остатъците.

Това ще даде опция на регулатора при установяване на регулаторните ценови решения да има по-голяма прогнозируемост, изясни Иванов. Председателятт на КЕВР бе безапелационен, че ценовите равнища „ от ден на ден ще се дефинират от пазара “, а одобряването от КЕВР няма да продължи до безконечност.

Измененията на разпоредбите за търговия на електрическата сила би било по-резонно да влязат в действие след измененията в Зкона за енергетиката, счита от своя страна специалистът от КЕВР Пламен Младеновски. По думите му, сегашните промени са по-скоро „ козметични “, тъй като огромният контролиран сегмент на процедура не дава опция производителите на електрическа енергия от ВЕИ да излязат на пазара.

„ Мислихме доста по какъв начин да осигурим присъединяване на ВЕИ производителите, само че няма по какъв начин при съществуването на контролиран пазар и изкупуване на цялата електрическа сила да се сздаде опция за „ пазар в границите на деня “. За мен положителната вест е, че ще има интрадей пазар, само че на него няма да могат да вземат участие производителите на електрическа енергия от ВЕИ. Те ще могат да вземат участие на процедура едвам при цялостната либерализация на електроенергияния пазар. Другото, което регламентира – че всички интрадей покупко-продажби ще могат да се подписват единствено през борсата “, сподели той.

Следващата година ще започва пазар „ в границите на деня “ и това в огромна степен ще реши пробемите и на търговците, и на доставчиците на електрическа енергия. Това ще помогне и за балансиране на разноските на търговците, изясни от своя страна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. В прегледа си за стъпките от основаването на борсата и активността й до момента, той напомни, че БНЕБ „ не бе капсулирана единствено в страната, сътрудниците акцентираха и на връзки със прилежащите страни. Неотдавна бе осъществено присъединението „ Западни Балкани " за по-голям обсег на производители, търговци и консуматори “, сподели той. Станков обърна внимание, че в границите на българското председателство на съвета на Европа следва страната ни да бъде измежду водачите във връзка с главния пакет „ Чиста сила “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР