Програмният съвет на БНР единодушно е решил, че в изданието

...
Програмният съвет на БНР единодушно е решил, че в изданието
Коментари Харесай

БНР наказва Волгин за тиражиране на фалшива новина

Програмният съвет на БНР единомислещо е решил, че в изданието на предаването " Политически Некоректно " с Петър Волгинв неделя водещият е нарушил на БНР и , оповестиха от публичното радио. В резултат на тована Волгин е наложено дисциплинарно наказване според трудовото законодателство, допълват оттова.

„ Ръководството на БНР се разграничава от всеки опит за провокиране на принуждение и неговото оправдаване или утвърждение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести.Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено. Същевременно няма да бъде позволено вмешателство в работата на публицистите в публичното радио, включително събаряне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат единствено след изчерпателен разбор и професионален разговор “, се споделя още в известието на БНР.

Както " Сега " писа, в неделя  гост на Волгин беше водачът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов. В началото на изявлението водещият заяви, че стартира с информация, която потегля от съветски агенции и която към този момент я има и „ из всички български интернет уеб сайтове “, че украйнските бойци от батальона „ Азов “ в обсадения Мариупол са завладяли два кораба, единият от които е „ Царевна “, в който се намират българските моряци. Междувременно от МВнР обявиха това известие за подправена вест. Въпреки това водачът на „ Възраждане “ разви пространна антинатовска догадка върху тиражираната информация.

След излъчването на въпросния брой на " Политически Некоректно " членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска заяви, че подава оставка в знак на противоречие с метода на работа на Волгин и с дейностите на шефовете му в БНР.  В позиция, адресирана до шефа на БНР Милен Митев, оперната певица разгласи, че Общественият съвет няколко пъти се е опитвал да притегли вниманието на управлението на радиото върху опитите на водещия да злоупотребява с ефира на публичната медия, като сее дезинформация и агитация.

" След серия разменени писма сред Вас и Обществения съвет и след последното издание на „ Политически неточно “, за жал установявам, че няма действителен резултат от нашето гледище дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат прекратени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години. Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести, от които се организира откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа агитация, която опонира на публичния интерес и задачата на Националното радио. В изискванията на война, стартирана от съветската експанзия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е изключително обезпокоително. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук насетне не искам името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и незаконния режим на президента ѝ, Владимир Путин ", написа Пендачанска до шефа на БНР. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР