Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с

...
Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с
Коментари Харесай

Програмата за фотоволтаиците е усложнена

Програмата за подкрепяне на семействата за създаване на съоръжения с фотоволтаици или солари е много усложнена, с доста условия и условности

Това съобщи пред БНР инж. Димитър Белелиев, ръководител на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката, член на УС на Научно-техническия съюз на енергетиците в България, ръководител на Контролния съвет на КРИБ. 

Той напомни, че програмата се е чакала дълго време от доста хора. Според него обаче  е належащо опростяване на процесите за кандидатстване .

" Най-кратката версия е да потърсят съветник, който да им помогне за попълване на документите. Биха могли и сами да се оправят, зависи какъв брой време са подготвени да отделят за това. /.../  Доста е усложнена самата стратегия, с прекомерно доста условия и условности . Най-голямата конвенционалност е това за твърдото гориво, тъй като това допуска, че човек би трябвало да влага много пари. Който е на твърдо гориво, не е подготвен авансово да влага пари.  Хората т рябва да заплатят инсталацията, след което ще им бъде възобновена към 80% от самата инвестиция . Може да им се наложи да имат и някакви спомагателни разноски, да вземем за пример да си оправят покрива или нещо друго, обвързвано със самия монтаж ", разяснява инж. Белелиев в изявление за предаването " Преди всички ". По думите му  за такава апаратура ще са необхоидми най-малко 20 хиляди лева

Според специалиста в България има хора, които могат да правят тази активност. Един електротехник със приблизително обучение би могъл да свърши тази работа, счита той. 

Сериозен препъникамък може да бъде търсенето на единодушие от останалите притежатели в един блок, допусна инж. Димитър Белелиев. Според него  тази стратегия по скоро е ориентирана към хора, които живеят в самостоятелни парцели . Не имам вяра, че това ще се случи в всеобщ темперамент, уточни той.

По думите му  за бизнеса има обособена стратегия. Там финансирането е по-малко - до 50%
 istock istock
Инж. Белелиев очерта като голям проблем и за семействата, и за бизнеса, че  тези системи не разрешават връщането на електрическа сила в мрежата, в противоположен случай ще последват наказания.  Според него това е доста огромна недомислица. Едно от решенията се назовава нетметеринг, уточни той и изясни:

" Елементарна система, в която плащаш разликата сред това, което си върнал в мрежата, и това, което си потребил ".

Според него обаче нещата се решават на парче. 

" Голяма част от българските земи неуместно ги използваме и ще ги използваме за фотоволтаици , вместо да ги използваме за земеделие или нещо друго ", изрече мнението си инж. Белелиев. Според него  п о този метод мощно самоунищожаваме нашата природа

По думите му  различен е казусът с язовир " Огоста "

" При фотоволтаиците във водни басейни по скоро резултатът е позитивен , в сравнение с негативен. Педполагам, че тук е въпрос на по-добра връзка. В общините връзката е доста сложна някой път. Практиката в международен мащаб е позитивна за такива планове. Ако нещата са направени добре, бих приветствал такава инвестиция ". 

Колкото по-рано влизаме в такива нововъведения, толкоз по-добре за нас, счита инж. Димитър Белелиев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР