Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от

...
Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от
Коментари Харесай

Ангелкова очаква лек спад на туристите по Черноморието

Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и сред 5 и 8% за Черноморие то.

Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова пред публицисти в Народното събрание, представена от „ Фокус “. Тя добави, че още при започване на тази година министерството е очаквало сложен сезон поради конкуренцията от Турция, Тунис и Египет, където имат извънредно сериозна политика във връзка с субсидирането и насочването на туристопотока към тях.

„ Надяваме се, надлежно и се борим да запазим равнищата от предходната година. Правим всичко допустимо да притеглим интереса и към записванията в последния миг към България. На този стадий имаме съображение да считаме, че тези данни сред 3 и 6% за цялата страна са реалистични. Като във връзка с Черноморие то това, което имаме като прогноза е в границите на 5 и 8% на този стадий “, уточни Ангелкова.

Министърът подсети, че ведомството създава „ специфичен механизъм “ за подкрепяне на проведения туризъм . По думите й този механизъм следва да бъде финализиран и да се показа за публично разискване.

„ Идеята е август месец да го представим, с цел да може огромните туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат поради и надлежно да насочат потенциал, както от чартърни полети, по този начин и от туристи към нашата страна към 2020 година “, посочи Ангелкова.

Тя уточни, че в туризма всяко едно деяние през днешния ден има своя резултат идната година.

„ Смятам, че с тази мярка, в това число с ограниченията, които всеки един от представителите на сектора подхваща във връзка с предложение на разнообразни пакети, и с общи старания, ще насочим вниманието и към лято 2020 година, което сега се договаря “, добави още Ангелкова.

Тя уточни, че този сезон не е отписан, защото от предходната година се приказва за лято 2019 година Тя напомни за 2015 година, когато Министерство на туризма е работило на база заварено състояние, лятото е имало спад от 8%.

„ През лятото на 2016 година имахме растеж от 19%, през 2017 година имахме растеж от 17%, предходната година растежът ни беше 5.8% “, добави още министърът.

На въпрос дали това се дължи на геополитическата обстановка, тя изясни, че това се дължи на доста фактори.

„ Туризмът е стопански бранш, извънредно конкурентоспособен. Изключително доста зависи от това по какъв начин ние подхождаме към него. Затова и ние взимаме непрестанно ограничения. Има сложни обстановки, само че за това се взимат ограничения, с цел да може те да бъдат преодолени. Това, което следим сега като ранни прогнози, надлежно да го оправдаем и да се борим да запазим равнищата от предходната година и да работим за сезон 2020-2021 година “, добави още министърът на туризма.

Източник: dunavmost
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР