Прогнозата е на Световната метеорологична организацияПочти сигурно 2023 г. ще

...
Прогнозата е на Световната метеорологична организацияПочти сигурно 2023 г. ще
Коментари Харесай

Без зима тази година, температурите високи до април

Прогнозата е на Световната метеорологична организация
Почти несъмнено 2023 година ще е най-гореща в историята

Продължаващото метеорологично събитие Ел Ниньо ще продължи минимум до април 2024 година, повишавайки нормалните температури. Има 90% възможност естествено зараждащото събитие да продължи през целия зимен сезон в северното полукълбо и по този начин на процедура да няма същинска зима. Такава прогноза разгласи през вчерашния ден Световната метеорологична организация (СМО) на Организация на обединените нации.

Ел Ниньо е стопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да предизвика рискови метеорологични феномени - доста високи температури, предизвикващи горски пожари, тропически циклони и продължителни суши. Обратният развой - изстудяване на повърхността на Тихия океан, се назовава Ла Ниня. Двата термини се превеждат от испански надлежно като “момче ” и “момиче ”. Събитията се случват на всеки 2-7 години и въздействат на климата в разнообразни елементи на Земята.

Явлението Ел Ниньо беше видяно през юли, като още тогава метеоролозите предизвестиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и мощни стихии, изключително в северното полукълбо.

Според СМО 2023 година е напът да се трансформира в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 година, също придружена от извънредно мощен Ел Ниньо.

2023 година “почти несъмнено ” ще е най-топлата от 125 000 години, от когато се води температурна статистика, оповестиха през вчерашния ден и от европейската климатична работа “Коперник ”. Изминалият октомври към този момент е отличник със междинна температура на въздуха 15,3°C - с 0,4°C повече от досегашния рекордьор - октомври 2019 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР