ПрофилСветозара Петкова е адвокат, магистър по право от Софийския университет

...
ПрофилСветозара Петкова е адвокат, магистър по право от Софийския университет
Коментари Харесай

Не е толкова трудно да ускорим правосъдието

Профил

Светозара Петкова е юрист, магистър по право от Софийския университет " Св. Климент Охридски " и по Международно икономическо право от Университета " Уорик " във Англия. Практикува в региона на гражданското и комерсиалното право. Участвала е в реализирането на промяната на Търговския указател и въвеждането на частното правосъдно осъществяване в България. Автор е на редица аналитични текстове на български и британски език в региона на сравнителното право, изпълнителния развой и така нататък

Проектът за промени в гражданския развой търси баланс сред кредитори и длъжници

Въпреки сериозните мнения държавното управление одобри противоречивия план

Не е загадка, че Софийският областен съд (СРС) е измежду най-бавните и натоварените в страната. Наскоро Световната банка оповести отчет, който съпоставя бизнес климата в няколко огромни български града. Според проучването едно общоприетоо гражданско дело в СРС завършва за 439 дни, което е повече от два пъти по-дълго от районните съдилища в другите огромни градове, обект на проучването. За съпоставяне - в Плевен този период е 167 дни.

До сходни заключения доближава и друго проучване на Световната банка отпреди две години. Едно от заключенията в него е, че в София най-масовите цивилен каузи в районните съдилища - така наречен заповедни производства, се вземат решение с пъти по-бавно, в сравнение с в останалите градове. Ако в дребен областен съд заповед за осъществяване се издава в границите на законоустановения тридневен период, а в областен съд в огромен град - за към седмица, в София този период може да е неколкократно по-дълъг. Драстичните разлики в периодите слагат жителите и бизнеса в огромните градове в неподходящо състояние и имат отрицателен резултат върху предвидимостта в работата на правосъдната система.

В същото време една относително елементарна промяна може доста да облекчи този развой.

Значение на заповедните производства

За разлика от класическите правосъдни каузи заповедните производства (или в дословен превод от британски - заповеди за плащане) са безспорни. Тяхната концепция е елементарна - има доста задължения, които длъжниците не оспорват, само че в това време и не заплащат. Съответно би било излишно скъпо и постепенно събирането на тези отговорности да минава през тежката система на класическия цивилен развой. Затова при тези каузи кредиторите подават заявки до районния съд, а съдията се произнася по тях, без да събира спомагателни доказателства и без да организира правосъдни съвещания. В случай че са налице съответно изброени в закона предпоставки, съдът издава заповед за осъществяване и тя се връчва на длъжника. След това той има една седмица да възрази и в случай че не го направи, се издава изпълнителен лист. Ако възрази, кредиторът ще би трябвало да потвърждава желае си в гражданско дело.

Заповедни производства има в цяла Европа, като в доста страни те даже не се преглеждат от съдии, а от нотариуси или правосъдни помощници. Малко жители си дават сметка за размера на тези производства. През 2016 година районните съдилища в България са разгледали общо 181 347 заповедни производства, които съставляват 54% от всички цивилен каузи в тези съдилища. Близо 28% от всички заповедни производства в страната през същата година (т.е. 51 237 дела) са били в СРС.

Съдебната натовареност - парещ картоф за Висш съдебен съвет

Бързината на разглеждане на делата е директно разследване от натовареността на съда. Според статистиката на Висшия правосъден съвет (ВСС) за 2016 година във всеки месец от годината арбитър от СРС е имал за разглеждане 69,7 каузи. В Районен съд - Плевен, натовареността е 54,6 каузи, в районен съд Варна - 46,8 каузи, в районен съд Ардино - 12,4 каузи, а в районен съд Ивайловград - 11,2 каузи. Тези основни разлики в натовареността водят до неефективно систематизиране на ресурсите в системата, както и до основни разлики в бързината и качеството на правораздаването.

За да бъдат позволени проблемите с неравномерното систематизиране на натовареността в съдилищата, от дълго време се разисква потребността от прекрояване на правосъдната карта посредством закриване на най-слабо натоварените съдилища и преразпределение на съдиите по метод, който да обезпечи равномерното им натоварване. Такъв вид промяна е в пълномощията на Висш съдебен съвет. Закриването на съдилища обаче среща отпор на локално равнище, където правосъдните институции имат и обществена роля, тъй като са значим шеф. Ето за какво към този момент няколко състава на Висш съдебен съвет не подхващат дейности в тази посока.

Възможност посредством " меки " промени

През юли 2017 година Световната банка разгласява различен разбор, ориентиран точно към промяната на заповедното произвеждане. Към дейно осъществяване на безспорни парични вземания - уроци от Източна иЦентрална-Европа). Идеите, които той дава, имат капацитета да облекчат значително гражданските каузи в районните съдилища, без да се изисква прекрояване на правосъдната карта. Докладът изследва организацията на заповедните производства в страните от Централна и Източна Европа и открива, че най-ефективни са системите, в които тези каузи се преглеждат централизирано и електронно. Така в Естония, Полша и Унгария заявките за издаване на заповед за осъществяване се подават през централизирана електронна система и се разпределят отмерено сред всички съдии в страната (а в Унгария - нотариуси), които преглеждат сходни каузи. Когато натоварването е отмерено, периодите за изговаряне също са сходни за цялата страна. Държавната такса за подаване на заявление на хартия е по-висока от тази за електронното подаване, като по този метод се предизвиква и развива електронната услуга.

Българският опит

Подобни системи са доста близки като метод на работа до българския Търговски указател, чиято електронна система разпределя всички заявки отмерено сред длъжностните лица в страната. Вследствие на това периодите за регистрация са идентични без значение от мястото, където е подадено заявката. България има позитивния опит от промяната на Търговския указател и би могла да обмисли реформиране на заповедното произвеждане въз основа на същите правила. Изравняването на натовареността във всички районни съдилища в страната във връзка с този тип каузи би имало забележителен и осезателен позитивен резултат върху цялото гражданско съдопроизводство. Предвид високия условен дял на тези каузи тяхното отмерено систематизиране сред всички районни съдии от София, през Варна до Ивайловград би облекчило сензитивно работата на гражданските съдии от най-натоварените региони и би им разрешило да отделят повече време на по-сложните каузи. Намаляването на разликите в натовареността би довело до понижаване на разликите в периодите за разглеждане на делата и до възстановяване на предвидимостта в българското гражданско съдопроизводство, а оттова и средата за правене на бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР