Професорът по теология Дезмънд Туту (род. 1931) получава Нобеловата награда

...
Професорът по теология Дезмънд Туту (род. 1931) получава Нобеловата награда
Коментари Харесай

Ние сме създадени, за да се допълваме взаимно на много дълбоко ниво - ДЕЗМЪНД ТУТУ

Професорът по теология Дезмънд Туту (род. 1931) получава Нобеловата премия за 1984 “за своята битка против расовата дискриминация в ЮАР ”. През 1978 Дезмънд Туту е определен за общоприет секретар на Южноафриканския съвет на църквите. През 1986 той става архиепископ. Понастоящем той живее в Кейптаун (ЮАР) и е професор по теология в университетите в Кембридж (Масачусетс) и Атланта (Джорджия).

Така сме основани. Програмирани сме да бъдем състрадателни. Създадени сме да се грижим за другите и да сме великодушни един към различен.

Линеем, когато е невероятно да поддържаме връзка. Отчасти тъкмо поради това строгият тъмничен затвор е така ужасяващо наказване. Зависим от другите, с цел да сме изцяло себе си.

У нас, в ЮАР, имаме едно разбиране – убунту (ubunto). Това значи „ човек е човек с помощта на другите хора “. Според убунту, когато имам коричка самун, за мен е добре да я споделя с теб.

Защото в последна сметка никой не е пристигнал самичък на този свят. За да ни има, сме имали потребност от двама души.

Библията, свещената книга и за евреите, и за християните, споделя една красива история. Бог споделил: „ Не е добре за Адам да бъде самичък. “

И осъзнаваш, че по напълно явен метод ние сме основани, с цел да се допълваме взаимно на доста надълбоко равнище. Такава е природата на нещата.

Ето, аз не бих могъл да приказвам по метода, по който приказвам, да вървя, да мисля като човешко създание, в случай че не бях научил това от други човешки същества.

Ние всички принадлежим на тази деликатна мрежа. И това е извънредно мъдро…

За страдание, в днешния свят имаме податливост да оставаме слепи за връзките между тях, до момента в който не се случи някое огромно злощастие.

Тогава откриваме, че ни е грижа за хората в Тимбукту, които в никакъв случай не сме срещали, а и евентуално няма да срещнем, до момента в който не пристигна време да се съберем в отвъдното.

При все това отваряме сърцето си. Даваме им неща, с които да им помогнем, тъй като разбираме, че сме свързани. И можем да бъдем човешки същества само когато сме дружно.

Бог е общественост, задруга. След като сме основани от Бог, основани сме, с цел да процъфтяваме. А процъфтяваме в общественост.

Когато се фокусираме единствено в себе си, когато мислим единствено за нас, можем да сме изцяло сигурни, че един ден в душата си ще открием дълбока, доста дълбока незадоволеност.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР