Професорът по международни отношения в Лондонската школа по икономика и

...
Професорът по международни отношения в Лондонската школа по икономика и
Коментари Харесай

Членство на Западните Балкани в ЕС в близко бъдеще не е възможно

Професорът по интернационалните връзки в Лондонската школа по стопанска система и политически науки Кристофър Кокър счита, че участие на Западните Балкани в Европейски Съюз не е допустимо в близко бъдеще, само че акцентира, че това не значи, че тези страни не би трябвало да продължат процеса на присъединение и съдействието с Европейски Съюз, оповестява белградският вестник "Новости ".

Ако трябваше да се обзалагам, което другояче не върша, бих споделил "не " в идващите 10 години. А по-късно кой знае, сподели Кокър, който взе участие в Белградския конгрес за сигурност.

Той уточни, че в Европейски Съюз има отмалялост от разширението и съюзът е изправен пред екзистенциална рецесия и въпроса дали е подготвен и в каква степен да продължи интеграцията, имайки поради повишаването на популизма и национализма, изключително в страни, които са били извънредно проевропейски.

Проблем са и някои водачи в Източна Европа - Полша и Унгария, водена от Виктор Орбан, които постановат нелиберална народна власт, показва Кокър, добавяйки, че Европейски Съюз е общественост на демократичните демокрации.

Още един проблем е посветеността на процеса на разширение, споделя той и прибавя, че Турция 30 години е преговаряла за участие, а единствено преди към две години е схванала, че Европейски Съюз в никакъв случай не е бил сериозен по този въпрос.

На въпрос каква е алтернативата на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани Кокър сподели, че има две варианти. "Едната е съветска. Те влагат доста пари във вашата политическа система, с цел да обезпечат да не се присъедините към Европейски Съюз ", твърди Кокър.

Като друга опция той показва Китай и споразуменията и самодейностите на Пекин като "Един пояс, веднъж " и доста инфраструктурни планове. "Може да станете част от тази евро-азиатска концепция, към която тласкат Русия и Китай ", сподели Кокър, добавяйки, че страните от Западните Балкани могат да се трансфорат в "непотопяем самолетоносач на китайските вложения и агресия ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР