Професор критикува държавния глава.Мотивите на ветото на президента Румен Радев

...
Професор критикува държавния глава.Мотивите на ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Мотивите на ветото на президента срещу промените в Изборния кодекс са слаби

Професор подлага на критика президента.

Мотивите на ветото на президента Румен Радев против измененията в Изборния кодекс са слаби и вътрешно си опонират. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

" Мотивите за ветото на президента са най-слабите претекстове, които съм виждал, от 30 години насам. А аз съм чел претекстовете на съвсем всички случаи на наложено несъгласие. Те са вътрешнопротиворечиви.

Какво ще стане, в случай че един гласоподава на машина, а останалите - на хартия - ще се освети вота. А какво ще стане, в случай че всички гласоподават на машина и тя се повреди и последният гласоподава на хартия - отново вотът му ще бъде осветлен. Винаги има подобен вид да се стигне до осветляването на вота на един или различен човек. Затова членовете на СИК гласоподават последни и по този начин могат да запазят тайната на вота в такива проблеми ", разяснява той, написа novini.bg.

Според проф. Пламен Киров спомагателни съглашения за даване на военна помощ на Украйна не би трябвало да бъдат сключвани единствено по волята на държавното управление, а би трябвало да минават за рлатификация и през Народното събрание. Той добави, че описът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде обществен, а не конфиденциален и даде образец с въоръжението, което други страни дават на Украйна.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Относно конституционната рулетка с мандатите хза сформиране на държавно управление, проф. Киров разяснява, че времето, което президентът остави на партиите преди връчването на първия мандат е трябвало да бъде употребявано от всички политически сили за договаряния за ръководство. Според него президентът не би трябвало да оставя толкоз дълги интервали и преди връчването на втория и вероятно - третия мандат.

" Това са приказки на наивници, че би трябвало да се обезпечи време, те да стартират диалози за образуване на обединения. Разговорите за образуване на обединения стартират не с консултациите при президента, а в изборната нощ след оповестяването на данните от социолозите ", сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР