Професор Ива Христова - директор на Националния център по заразни

...
Професор Ива Христова - директор на Националния център по заразни
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова, НЦЗПБ: Вече всяка трета или четвърта проба е положителна за грип

Професор Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В сезона на грипа, настинките и COVID на фокус в  предаването “Здравето на фокус " слагаме тази тематика и тъй като към нас постоянно има кихащи и кашлящи хора, и тъй като постоянно самите ние минаваме по този път.   

Наш съветник е шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Здравейте.  

Здравейте.  

По проект ли се развива по този начин да се каже грипната зараза тази година? Има ли изненади, нещо ненадейно?  

Не, не може да се каже че има някакви изненади - с пик в края на януари, с последователно понижаване на случаите през февруари, което значи, че и февруари ще има прекалено много заболели. Т.е. даже и да минем пика, няма внезапно да спадне заболяемостта. И сега в действителност, когато човек не се усеща добре, е доста по-вероятно да е болен от грип в сравнение с от Коронавирус или другите респираторни болести. В референтната лаборатория на Националния център към този момент всяка трета или четвърта от изследваните проби е позитивна за грип. Много висока %. В Европа е сходно.  

Конкретно за столицата какви са упованията, по кое време ще бъде пикът?  

За София град стойностите са по-ниски от междинните за страната, което значи че в случай че въобще се разгласи грипна зараза за София, в което се колебая, може би ще е много по-нататък, ниски са стойностите.   

Не е ли обаче притеснително, проф. Христова, че данните, с които вие разполагате, не са напълно реални - доста хора не са регистрирани в системата, не са се тествали?  

Напълно сте права. Една огромна част от хората остават недиагностицирани. И все пак постоянно има  един постоянен процент хора, които въпреки всичко си обръщат внимание и се диагностицират. Сред тях мощно нараства заболяемостта. Така че въпреки и индиректно, не в безспорни стойности, можем да кажем по какъв начин в действителност бързо нараства, безусловно са се удвоили случаите за последните няколко седмици.  

Кой вид грип доминира сега?  



Тип А, изрично грип А, H1N1. При нас в последната седмица при доказвани над 120 проби на грипа H1N1 имаме 25-26 потвърдени грипа H3N2  и едвам един вариант на грип В.  

Какви са главните разлики сред двата вида, кой е по-тежкият грип?  

По принцип се знае, че грип В е по към края на епидемията, което виждаме, че е надалеч явно, и второ, като цяло не се разграничават, само че въпреки всичко по литературни данни има повече данни за затруднения, и то неврологични затруднения при грип В. И освен  това при грип А по-ясно се виждат двете ясно отделени рискови области: дребните деца и възрастните, до момента в който при грип В в действителност няма по този начин отчетлива разлика, а всички възрасти се засягат.  

Има ли нещо общо сред грип А и Коронавирус като симптоматика, като развиване?  

Като симптоматика да, респираторни болести, само че другояче като антигенна непосредственост, което рефлектира в диагностика или във ваксина, няма нищо общо. Т.е. напълно разнообразни са тестванията за грип и за Коронавирус, напълно разнообразни са имунизациите и не защищават кръстосано, т.е. ваксина за Коронавирус няма да ни защищити за грип, тъй като антигенно е доста друго, те са доста, доста разнообразни.  

Моят въпрос беше по-скоро като последици върху организма дали има нещо общо.  

Като клинична симптоматика може да се търсят прилики, защото по този начин или другояче засягат респираторната система – и двете стартират с болки в гърлото и то много продължителни.  Това е мястото, където в действителност се развъждат вирусите, мултиплицират се и по-късно, в случай че имунитетът е по-слаб и допусне вируса, навлиза и в кръвта и дава затруднения. И преди при Коронавирус беше доста по-тежко протичането със засягане на долните дихателни пътища, с тежки бронхити и пневмония, в този момент към този момент Коронавирус не е толкоз тежък и много симптоматично се приближи до грип.  

Последните години останахме се чувството, че Коронавирус е надалеч по-страшен от грипа. Към момента по този начин ли е?  

Към момента много се уеднаквиха освен като симптоматика и като затруднения, само че и като % хоспитализации, % смъртност. В последна сметка грипът  е може би най-сериозното след Коронавирус респираторно заболяване и с надалеч по-ниска смъртност беше от Коронавирус, само че към този момент разликата много понижа. Действително при грип доста бързо настъпват признаците, по-често при грип се стартира с висока температура, 38-38,5 и чак след ден, два-три даже стартира някаква хрема, кашлица. А Коронавирус стартира по-постепенно: субфебрилна температура или 37,5-38, последователно се стига и до изнемощялост, което е доста особено за редица вирусни болести, и до вероятно хреми, кашлици, които траят със седмици наред.  

В контекста  на всичко това наложително ли е да се направи тест, с цел да е ясно какво тъкмо би трябвало да се лекува, защото казахте, че признаците са много идентични?  

Доста идентични са, единствено по признаци никой не може да познае каква е разликата, а е сериозно значимо да се знае от какво боледуваме, тъй като за грип има препарати, които работят, както антибиотиците за бактериите, т.е. непосредствено стопират тяхното мултиплициране, и безусловно човек е на крайник на другия ден. Така че при необятното разпространяване на грип сега е доста значимо да сложим тази диагноза и да вземем незабавно ограничения за лекуване, с цел да може още на другия ден да се усещаме добре.  

Тези препарати могат ли по същия метод да повлияят, в случай че имаме Коронавирус?  

Не, те няма да имат никакво деяние. Те са ориентирани тъкмо единствено против грипния вирус и не работят против други вируси.  

Лекарите постоянно дефинират, че повдигането на температура не е незабавно положение, само че когато става дума за деца -  за майките температурата на детето постоянно е незабавно. Какво би трябвало да създадем в една такава обстановка?  

За мен е значимо първо диагностиката. Има разнообразни благоприятни условия за диагностика. Ако се доверим на бързите антигенни проби, които се продават в аптеките, би трябвало да знаем, че в случай че пробата е негативен, това не отхвърля диагнозата, тъй като в доста случаи в начална фаза вирусът не е толкоз доста и пробата е подправено негативен, тъй като още е рано. Хубаво е да се повтори пробата на другия ден, когато ще има повече вируси и шансът да позитивира е огромен или да се направи PCR – тест, който хваща и минимално вирус. Това в действителност е най-хубавият вид. Има антивирусни препарати - и на деца над тригодишна възраст, т.е. и на дребни деца, и надлежно можем безусловно да спасим детето от тежко заболяване с всичките затруднения.  

Лекари са ме съветвали, при температура на малко дете, че е добре да се изчака най-малко три дни преди да посетим лекаря, т.е.  да забележим с обикновените  противотемпературни дали няма да отшуми, организмът самичък да се пребори с вируса.  

Ако имаме диагнозата грип, няма потребност да чакаме три дни. Антивирусните средства се дават в първите един-два дни. Т.е. няма смисъл да губим време и да стане късно за лекуване като можем да създадем един бърз тест.  Антибиотик никога не трябва да се дава за вирусна зараза. И фактически за три дни организмът като цяло се преборва с острите  признаци и остават още най-малко три дни за последователно възобновяване.  

Т.е. най-важното е на първо място да знаем какъв е вирусът, дали става дума за грип, за Коронавирус или за друго респираторно заболяване?  

Именно, изключително в този момент, когато сме в грипна зараза и всеки втори и трети безусловно е болен или е преболедувал преди седмица. Болните към този момент са толкоз доста, че това е първият вирус, за който мислим, при такива респираторни признаци.  

Ако преди няколко години сме боледували от грип А, имаме ли в този момент имунитет против него, без да сме се ваксинирали в допълнение?  

Имаме прочут слаб имунитет, който обаче няма да ни защищити от заболяване. Имунитет, който ще докара до това да не караме прекомерно тежко, само че няма да ни протектира,  имунитетът против респираторните вируси не е нескончаем.  

Прави усещане, проф. Христова, че тази година при оповестяването на грипни епидемии учебните заведения не затварят. Защо се наложи този метод?  

Защото, с цел да се затвори учебното заведение, има условие за % отсъстващи възпитаници. Данните от Регионални инспекторати демонстрират, че процентът на отсъстващите възпитаници е доста невисок.  

Много родители молиха децата да излизат във почивка преди същинското оповестяване на грипна зараза, с цел да не се разболяват.  

В това има известно съображение, единствено че не могат децата безпределно да отсъстват. Не е ясно по кое време ще настъпи пикът в съответната област, не можем да спрем децата две или три седмици. Мина времето на Коронавирус и на неученето, просто нямат право повече да изпускат толкоз доста.  

Благодаря ви, проф. Христова. Бъдете здрава!  

Бъдете здрави, пазете се и постъпвайте рационално!  

Автор: Росица Ангелова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР