Професор Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в

...
Професор Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в
Коментари Харесай

Лекичко загатнаха за ограничения при влизането и излизането в някои наши градове

 Професор Балтов е роден на 19 септември 1966 година в София. Завършил е Медицинския университет през 1994 година Две години по-късно стартира специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на " Пирогов “. От 2006 до 2013 година е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра " Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия “. Преди да бъде определен за шеф на УМБАЛСМ " Пирогов “ през 2017 година, е началник на Първа травматологична клиника в болничното заведение. Ето какво сподели той за " Монитор ":

- Проф. Балтов, тормози ли ви ситуацията в учебните заведения и смятате ли, че присъственото образование може да докара до внезапен скок на болните от COVID-19?

- Мисля, че е разумно да има леко нарастване на случаите с COVID-19 след отваряне на учебните заведения, обикновено е да има инфектирани и сред учителите. В същото време нямам опасения за внезапен скок на болните. Мисля, че това, на което би трябвало да се акцентира от тук насетне, е да има по-строг надзор сред учителите и те в действителност да съблюдават указанията-дистанция, носене на защитни средства, само че и отвън учебното заведение. Всъщност множеството случаи на инфектирани са отвън учебното заведение, а не вътре в него. Затова би трябвало да се внимава, да не се посещават всеобщи мероприятия, вървене по заведения, където има заплаха от заразяване. Що се отнася до учениците, всички носят защитни средства, знаете, че са с маски по коридорите. Би трябвало това да остане по този начин. Вярно е, че съществува риска, тъй като децата с без маски в класните стаи, само че въпреки всичко считам, че е по-добре да има присъствено образование.

- Значи смятате, че решението да има присъствено образование е било вярно?

- Да, тъй като действително при онлайн образованието, въпреки всички да споделят, че е положително, няма действителен контакт сред учители и възпитаници. То е по-стерилно, по този начин да се каже.

- Добра мярка ли е обаче да се минава в карантина и отдалечено образование за две седмици, когато има позитивен възпитаник в класа?

- Това е нещо, което би трябвало занапред да се разиска. Или е належащо карантината да е 7-10 дни. Ако тестванията на децата са негативни, няма смисъл да бъдат две седмици в карантина, а една. Но пък наложително би трябвало да се направи PCR тест и да се потвърди, че няма инфектиран.

- Не би ли трябвало да се обезпечат безвъзмездни проби и тогава децата да се връщат в учебно заведение?

- Би трябвало. PCR-ите би трябвало да са безвъзмездни и това не би трябвало да е проблем, тъй като те ще са по наставление на РЗИ. Още повече, че Здравната каса има капацитет да прави по 2800 PCR-а дневно, а никога те не се вършат. Така че не е проблем това да се прави и те да се подават в лабораториите, които работят към Здравната каса и ще бъдат платени по съответните цени.

- Преди няколко дни специалисти показаха безпокойство, че ноември ще бъде сериозен и че надали не, в случай че съблюдаваме ограниченията, декември ще бъде по-лек. Така ли е?

- С смяната на климата несъмнено, и рискът се усилва. Макар да споделяме, че вирусът не се въздейства от климатичните промени, той продължава да е сред нас. Но тогава се трансформира държанието на хората, те са главно в затворени пространства, до момента в който при по-хубавото време излизат на открито. Затова би трябвало да се усили и контролът за носене на персонални защитни средства, тъй като това ненапълно ще ни помогне да задържим покачването на случаите. Поведението на хората би трябвало доста добре да се управлява, самите огромни колективи също би трябвало да съблюдават ограниченията, когато се работи на едно място. Нужно е да се съблюдава дисциплинираност, стерилизация, стерилизация. Контролът може да бъде както персонален, по този начин и на работното място. 

- Много ваши сътрудници акцентираха като огромен проблем високата смъртност. На какво се дължи това, кои са факторите?

- Много са факторите, не е един. Комплексни са аргументите.

- Притеснява ли ви това?

- Мисля, че сме добре спрямо другите европейски страни. Това, което виждаме в този момент, е моментна картина. Видяхте какъв брой набъбнаха позитивните, и изключително смъртните случаи. Затова и от самото начало насочваме послания хората да съблюдават отдалеченост, да носят маски. Контролът е от извънредно значимо значение. Иначе, че има застаряване на популацията, сърдечно-съдови болести, диабет, наднормено тегло, по-малко придвижване на хората, всичко това въздейства на организма като цяло. Самото хранене и държание играе голямо въздействие.

- Търсим ли здравна помощ прекомерно късно?

- При потвърдено позитивните има един логаритъм на деяние. Хората със признаци би трябвало да потърсят помощта на персоналния доктор, а той да реагира съответно и да насочи пациента където би трябвало. Само обзор по телефона не е задоволително. Нужно е физически пациентът да се види, с цел да се разбере какви ограничения да се подхващат. Ние действително вършим скрининг на пациента в доболничната помощ. В " Пирогов “ всички постъпили в болничното заведение наложително се тестуват. Няма значение с какви недоволства са.

- Казахте, че на фона на другите страни сме добре. Във Франция единствено няколко дни след началото на образователната година затвориха 22 учебни заведения. Какви са прогнозите ви?

- Това беше предстоящо. Но те не са затворени, тъй като има инфектирани в учебно заведение, а отвън него. Ако не бяха инфектирани, когато идват в учебно заведение, нямаше да се стигне до тази обстановка.

- Как ще оцените посланието на Българския лекарски съюз, който излезе с декларация? Вече даже имаше реакция от някои.

- Посланието на БЛС беше извънредно съответно. Ако някой се разпознава в него, ситуацията е " гузен-негонен бяга “. Явно те самите се одобряват за хората, за които е направена декларацията. Нека да обяснят за какво се припознават в нея. Иначе самото обръщение е изцяло съответно. Трябва да подхващаме едни и същи дейности, с цел да не внасяме подозрения и несъгласия в пациентите и те да си мислят, че не можем съответно да оправим със обстановката.

- Каква е ситуацията в " Пирогов “ сега?

- Обстановката при нас е спокойна, поддържаме един непрекъснат растеж сред 25-30 пациента, които са на лекуване. Колкото е належащо лекуваме такива в интензивния бранш. Като цяло хората в интензивното поделение са по-малко по отношение на месеците август и юли. Така че считам, че септември завършваме в една относително спокойна конюнктура. Надявам се, че и през октомври ще запазим това отношение, с цел да се подготвим за ноември, когато се чака нарастване на случаите.

- Трябва ли в действителност да се върнат брифингите на щаба?

- Това не е мое решение. Лично аз считам, че обществото би трябвало да е добре осведомено, не става дума за плашене, не трябва хората да считат, че брифингите ще застрашат статуквото или надали не ще се върнат предходните ограничения. Тук би трябвало да имаме добре осведомено общество.

- В какви случаи може да се наложат по-рестриктивни ограничения?

- Мерките може да станат рестриктивни само, в случай че случаите набъбнат доста или не съблюдаваме наложените ограничения. Ако се реализира един баланс, може да се оправим. Страната ни е с едни от най-либералните ограничения. Това е огромен плюс, който би трябвало да се оцени от всички. Хората в действителност би трябвало да съблюдават тези правила. Всеки си мисли, че е недостижим за вируса, до момента в който не го застигне. Нека не бъдем виновни постфактум, а преди болестта да ни застигне.

- Но изключвате още веднъж слагането на КПП-та, по този начин ли?

- Категорично. За това никой не може да приказва. Може да се наложи ограничаване при влизането и излизането в даден град, където има внезапен скок на позитивните случаи, само че за цялата страна не може да се приказва. И то не става дума, че някой ще го подреди от горната страна, а просто, с цел да се облекчи обстановката на локално равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР