Професионалните шахматисти изгарят до няколко стотин килокалории по време на

...
Професионалните шахматисти изгарят до няколко стотин килокалории по време на
Коментари Харесай

Тайната е разкрита: Ето как да отслабнем без движение

Професионалните шахматисти изгарят до няколко стотин килокалории по време на съревнование и отслабват с по няколко кг. При решаването на комплицирани математически задания и по време на изпит мозъкът изразходва сред 30 и 40 % повече сила от нормалното. Американски учени са решили, че това е един от методите за справяне със затлъстяването, от което страдат от ден на ден младежи.
През 2018 година шахматният шампионат на остров Ман става поле за научни проучвания. Към някои от състезателите са били закрепени уреди, отчитащи сърдечната активност и изразходването на сила. Станало ясно, че някои от участниците, без да помръднат от мястото си, са изгорили не по-малко калории, в сравнение с плувците или бегачите.
Руският гросмайстор Михаил Антипов за двучасов уморителен мисловен дуел е изразходил 560 килокалории, което се развява на 8 километра тичане или 1 час интензивно плуване.
Пулсът на противника му Хикару Накамура по време на надпреварата от време на време се е повишавал до 130 удара в минута, което също е довело до сериозна консумиране на сила.
Анатолий Карпов по надпреварата против Гари Каспаров за международната купа е измършавял с 9 кг. Вярно, че дуелът им продължи съвсем половин година, само че все пак резултатът е впечатляващ.
Френски учени изясняват сходни процеси в организма със напрежението. Когато се разиграва партия, пулсът и дишането на състезателите се усилват, което в последна сметка се отразява на метаболизма.
Мозъкът на възрастен човек употребява до 20% от създадената от тялото сила. При децата и подрастващите тези индикатори доближават до 60%. Колкото по-интензивна е умствената активност, толкоз повече храна е нужна за „ сивото вещество”.
При решаването на комплицирани математически задания, да вземем за пример, или при усвояването на нова информация се изразходват повече калории, в сравнение с в случай че гледате филм или почивате.
Това са потвърдили канадски учени, които помолили група доброволци да решат на компютър няколко задания за памет и централизация, да научат наизуст фрагмент от живописен текст или просто да си почиват. Било е измерено количеството на захар в кръвта, което разрешава да се направи косвена оценка на количеството сила, нужна за умствената активност.
Мозъкът е единствения орган, който се храни с продуктите на разграждането на глюкозата от кръвта.
Оказало се, че работещите на компютър и тези, които е трябвало да учат текст наизуст, са изгорили, надлежно 250 и 200 килокалории повече, в сравнение с почиващите. Вярно е, че равнището на кортизол – хормона, който взе участие в развиването на стресови реакции, е бил повече при първата група.
Според учените, мозъкът самичък по себе си изразходва доста сила, само че стресът и прочувственото напрежение могат да усилят разхода на сила с 30-40%. Такива са били индикаторите на студенти няколко дни преди и по време на изпит. Колкото повече наближавало времето до теста, толкоз повече сила била нужна. Оказало се, че 72 часа преди изпита изразходваната сила била с към 750 килокалории повече от нормалното, а в самия ден на изпита – с 1 000 килокалории.
Според английски специалисти, мозъкът на хора, които мислят по-бавно, за разлика от тези с чевръст разум, по време на проби за памет и централизация ще изразходват доста повече сила.
Разбира се, съществува и радикално противоположна позиция, съгласно която, колкото по-съобразителен е човек, толкоз по-високо е количеството глюкоза в кръвта му, което на собствен ред демонстрира количеството сила, нужна за работата на мозъка.
Въпреки това учените акцентират, че при възрастните е малко евентуално да отслабнат единствено от напъване на мозъка. Намаляването на телесната маса при деца на възраст сред 5-6 години е обвързвана с огромния енергиен разход, нужен за развиване на интелекта. С годините количеството сила, нужна на мозъка, понижава, след което стартира и качването на килограми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР