Проф. Венелин Терзиев за трети пореден път бе уличен в

...
Проф. Венелин Терзиев за трети пореден път бе уличен в
Коментари Харесай

Уличиха професор в плагиатство - крал от курсови работи на студенти

Проф. Венелин Терзиев за трети следващ път бе махленски в плагиатство. Трима арбитри са открили, че огромна част от дисертационния му труд за придобиване на научната степен лекар на науките в професионално направление " Национална сигурност ", предпазен през 2014 година в Националния боен университет, на процедура е заимствуван от други създатели, измежду които и информация от юношески реферати, курсови работи и други образователни материали, които са качени в интернет.

Заключението на тримата арбитри е единомислещо - открито е плагиатство в изключително огромни размери, написа в към министъра на образованието, оповестен през днешния ден, написа

Темата на труда е " Модели за повишение на успеваемостта на системата за обществена акомодация на военнослужещите, освободени от военна работа, в динамична обществена среда ", а имената на Терзиев са посочени единствено с букви.
 Заключението на тримата арбитри е единомислещо – открито е плагиатство в изключително огромни размери
През март 2022 година комисията откри, че Терзиев е придобил други две научни степени с плагиатство - лекар и лекар на науките, в професионално направление " Икономика ".

Терзиев бе теоретичен началник на някогашния министър на стопанската система Даниела Везиева, която също беше уличена в плагиатство " в изключително огромни размери " в труда си, въз основата на който е станала лекар в направление " Национална сигурност " в Националния боен университет " Васил Левски ".

През 2020 година Терзиев бе отличен със " Златен век " - влиятелна премия на Министерството на културата, която се присъжда за извънреден принос към българската просвета и за развиване на културното съдействие.

Сегашната инспекция против Терзиев стартира по заповед на министъра от 13 юни 2022 година след сигнал от 5 май 2022 година, подаден от професор с букви С.С. Проверката са направили трима арбитри, с чиито мнения Терзиев се е срещнал и е дал отговор на 30 септември.

Заключението на първия съдия е, че дисертационният труд на В.Т. съдържа 256 страници (59% от общия му обем) същинско плагиатство и 128 страници (29% от общия му обем) автоплагиатство.

" Анализирайки дисертацията на В.Т., съответният, верният, правилният, точният извод е: тя е артикул на безспорно плагиатство в изключително огромни размери ", написа съдия.

Вторият съдия показва, че 220 страници от дисертационния труд на В.Т. са плагиатствани, в това число 58 страници, " взети от юношески реферати, курсови работи и други образователни материали, които са качени в интернет ". Само този факт съгласно арбитъра " е изцяло задоволително съображение В.Т. да бъде посочен за плагиат в неговата дисертация ".

Отделно и " още веднъж изцяло задоволително съображение за същото е изборното заимстване в границите на 42 страници (почти една десета от дисертацията) " от монографията " Социална акомодация на личността " на Дончо Градев от 1976 година, " като деликатно са отстранени идеологическите термини, присъщи за това време, и дружно с това безрезервно са пропуснати и са намерили място в дисертацията редица съждения от онази друга спрямо актуалната социална среда ", показва вторият съдия в заключението си.

" Сравняването на предоставения ми дисертационен труд и автореферата към него с останалите материали, детайлното сравнение на текстове... демонстрират доста по размер автоплагиатство и плагиатство - прекопирване от истински източници на текстове без стилистична или граматическа преправка или с минимални преобразования ", показва трети съдия.

В отчета се акцентира като " извънредно отрицателна процедура " от страна на В.Т. потреблението " на текстове, направени от обучаеми... и подредба на информацията: използването им в труд за придобиване на научна степен лекар на науките, потреблението " на писания на създатели от втората половина на XX век... разглеждащи теории от " действителния социализъм ", както и " присвояването на авторските права над модел от по-рано създаден и предпазен непознат дисертационен труд ".

В свое мнение, изпратено до комисията, проф. Терзиев уведомява, че апелира заповедта, с която е почнала инспекцията за плагиатство пред Административния съд в София.

При потвърдено плагиатство или неистинност на показаните научни данни в научните писания научната степен, добита с тези писания, се лишава от ректора на висшето учебно заведение или от ръководителя на научната организация, който я е присъдил. В отчета се показва и че управлението на Националния боен университет " Васил Левски " ще бъде осведомено със заключението на Комисията по академична нравственос, с цел да упражни ректорът законовите си пълномощия.

Снимката е илюстративна

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР