- Проф. Табаков, вие сте физик, занимавате се с образна

...
- Проф. Табаков, вие сте физик, занимавате се с образна
Коментари Харесай

Проф. Славик Табаков: Пловдив ме запали да изучавам символит...



- Проф. Табаков, вие сте физик, занимавате се с образна диагностика. Къде е връзката с античните мозайки?

- Може да се каже, че любовта ми към християнското изкуство бе запалена от мозайките в родния ми Пловдив и тези от Аквилея до Триест в Италия, където от години съорганизирам Международен лицей по здравна физика. В двата града в действителност са съсредоточени най-вече църковни подови мозайки от IV век - времето, когато стартира интензивният градеж на църкви.

Винаги съм обичал християнското изкуство, само че когато през 1999 година посетих църквата с мозайки в Аквилея (Северна Италия), тя ме заплени! Оттогава към този момент двадесет години пътувам по света, търся къде има раннохристиянски мозайки, снимам и подреждам изображенията им. Всичко това, несъмнено, не е обвързвано с моята специалност. Двете неща са разнообразни, само че имат индиректна връзка. Когато се занимаваш с образна диагностика, се научаваш по характерен метод да фокусираш погледа си върху нещата. Това е доста значимо - в случай че приказваме за прикрит кръст или знак, би трябвало по този начин да си фокусираш погледа, че той да изпъкне пред теб. От друга страна, посредством работата ми по построяването на първата енциклопедия по здравна физика натрупах скъп опит по систематика и подредба, който ми беше доста потребен при правенето на Образния указател на християнските знаци.

Цялата декорация на храмовете със своята символика е служела да дообясни църковната работа



Красотата на пауна в мозайката на Базиликата е в невероятната гама от цветове

- Коя страна има най-вече антични християнски мозайки?

- Италия е №1 в света. Добрата вест обаче е, че България към този момент също попада в топ 5 на страните с най-вече християнски мозайки в света.

Интересен факт е, че доста раннохристиянски мозайки са открити в Северна Африка и по-конкретно в Тунис (древния Картаген) - останали завещание от римските провинции там. В някои от тези мозайки има тракийски претекстове. Откъде идват те? Отговорът е: от императорите с тракийски генезис.

Именно римските императори от Тракия и Илирия са главните генератори да спре преследването на християните (със Сердикийския едикт на Галерий и Лициний от 311 година и Миланския едикт на Константин и Лициний от 313 г.) и по-късно за узаконяването на християнството (със Солунския едикт от 380 година на Грациaн, Валентиниан II и Теодосий I). Tова трансформира християнството от вяра на малцинството в държавна вяра на най-голямата империя в Европа. Следва градеж и накичване на църкви из цялата империя. Едни от най-красивите християнски мозайки в Северна Африка са от времето на император Юстиниан Велики - неговият военачалник Велизарий превзема и връща елементи от Северна Африка към Римската империя. Той е огромен военачалник, непосредствен до император Юстиниан, като и двамата са с тракийски генезис. Знае се, че Велизарий е роден в античния град Германея, днешна Сапарева баня.



Уникалната розета в огромната Базилика е от IV век (вижда се до кръста)

България попада в топ 5 на страните с най-вече християнски мозайки в света

- А какво ще кажете за съседите ни от Турция?

- Турция също се слави с мозайките си, за които е направила и поддържа големи държавни музеи. Обаче тук, на Балканския полуостров, има изключително огромна централизация на раннохристиянски мозайки, изключително в Пловдив.

Доказано е, че всички мозаечни ателиета в древността са били до източник на цветни камъни, от които са се правели тесерите. Например в Швейцария има чудесни мозайки от същия интервал, правени от локални майстори с камъни от Алпите. Анализът, изработен от екипа на доцент Елена Кантарева, потвърди, че мозайките в Пловдив са правени с камъни от Родопите, т.е. от локални майстори. Ателиетата на майсторите мозаисти в античния Пловдив са употребявали близостта с Родопите. Мозайките са невероятни и може да се пресметне, че единствено дребните камъчета (тесерите), които образуват мозайките в Епископската базилика, са над 20 милиона.

Не единствено размерът, само че и естетическата стойност на тези мозайки са изключителни! Така че България има действителния късмет, също както Италия, Турция и Гърция, да употребява това свое завещание. Нека да покажем неповторимата си антична история като част от националната ни теория и да създадем страната атрактивна за туристите.



- Защо на първите християни им е било належащо да употребяват сходни знаци и изображения?

- Знаете, че християнството се е налагало като обучение с епохи. Само че в първите години на откритото християнство (началото на IV век) Римската империя е голяма, а християните са към момента към 10% от популацията. По това време хората от другите нации в империята са говорили техните си родни езици, само че е имало главно два „ интернационалните езика “ - койне гръцки (предимно в източните елементи на империята) и латински (в западните части). Това са били и каноничните езици, употребявани в християнската работа. Обаче хората, които са ги знаели, били малко на брой (едва 10% от мъжете). Затова се е налагало църквите да имат специфични локални чиновници - четци, които след службата обяснявали на родния език на богомолците защо е ставало дума в проповедта. Мозайките и цялата декорация на храмовете със своята символика е служела точно с цел да дообясни църковната работа и да съобщи „ картината “ на Христовото обучение.

За основаването на мозайката са работили цели екипи - едната група прави дизайна, втората взема пергамента с рисунката и го нанася на пода в мащаб, третата оформя тесерите и реди камъчетата на пода и така нататък Художниците (пикторите) в античния Пловдив са били феноменални - вижте единствено хубостта на пауна в мозайката на Базиликата! Нямам думи за тази гама от цветове, за изяществото на камъка с преливащи се нюанси и за цялата комбинация с нейната символика.



Кръстът е извънредно значим знак в новата вяра

- Какво ново научихте за историята на Пловдив, изследвайки мозайките на Епископска базилика?

- В мозайките на Пловдив има няколко изображения, които са неповторими от позиция на символиката им. Вижте да вземем за пример огромния бял кръст в Епископската базилика - той съчетава каликс (символ на Светата Троица) с бръшлян (символ на безконечния живот), с дъгова мозайка (символ на Божествената светлина). Това е най-големият открит открит кръст от ранния IV век. Каква храброст се желае да изобразиш намерено кръстове във време, когато не знаеш дали идващите управници няма още веднъж да те преследват поради вярата ти! Считам, че от всичките мозаечни изображения със знаци, които археолозите откриха в долните пластове на Базиликата в Пловдив, този е най-ценният знак - поклонници от целия свят ще идват особено, с цел да го видят.

Вижте също неповторимата розета, отново от IV век (до този кръст) - на нея са изобразени два преплетени заоблени кръста, направени от разнообразни мозайки. Те са към дребен кръст в октагон (8 е цифрата на Възкресението). С този смесен знак предците ни непосредствено ни споделят, че хората в тази базилика имат вяра в двойната Богочовешка същина на Исус Христос.

Друг знак - Соломоновите възли, може да се види и в Епископската базилика, и в Малката базилика, и в къща Ейрини. Този знак е доста античен, обвързван с мистичната мощ на Соломон, само че ранните християни са го употребявали и вместо кръст. Такива ранни кръстове има и в Аквилея, и на други места. Това значи, че дружно с уникалността на някои от претекстовете си локалните трако-римски християнски мозайки в Пловдив следват признатата тогава раннохристиянска символика.

Ателиетата на майсторите в античния Пловдив са употребявали близостта с Родопите

- Защо в мозайките на Епископската базилика виждаме толкоз доста птици? Какво значат те?

- Птиците символизират Рая - в действителност душите на хората в Райската градина. Крилата на ангелите също са взаимствани от облика на птица. В горния пласт на подовата мозайка на Базиликата има над 100 птици (това е един от най-големите в света мозаечни подове с птици). Интересно е да се види какъв брой доста са водните птици в мозайките. Те са знаци на християни, тъй като кръщението е във вода (самата тя - знак на пречистването и кръщението). В изображенията има и характерни птици знаци. Например паунът, който е знак на безсмъртието, а многото „ очи “ по красивата му опашка са знаци на Всевиждащото око на Бог. Такива аналогии в изображенията на мозайките са били част от обясненията на „ четците “ след проповедта на свещениците.

Понякога се смята, че нетипичните за Балканите птици в тези мозайки могат да приказват за въздействие от майстори-мозаисти от Средния изток. Това не е по този начин. В дизайна на мозайките художниците са употребявали разнообразни шаблони. Така да вземем за пример в британо-римските мозайки има тигри и нарове, които са въобще нетипични за Англия. В Гърция има изобразени лотосови цветове. В Йордания има мозайка на човек, водещ зебра на мотив. В Турция има камила с петна като жираф и така нататък Това демонстрира, че тези мозаисти не са виждали онлайн тези обекти, а са ги изобразявали по образец, т.е. и в античния свят е имало продан на информация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР