Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българската академия

...
Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българската академия
Коментари Харесай

Български учен с водеща роля в мащабно проучване на НАСА

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българската академия на науките (БАН) е водещ създател в огромно проучване на учени от НАСА, което беше оповестено в влиятелното изданиеJournal of Vestibular Research. Публикацията е резултат от дългогодишния взаимен труд наАмериканската галактическа организация и българския професор, оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Публикуваното изследване е най-мащабното, правено от НАСА до момента, а водещата роля на проф. Колев, за реализирането му, е извънредно самопризнание за България. То наблюдава 20 полета на галактическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на придвижванията на астронавтите. Засяга два аспекта - сполучливо пилотиране на космичeския транспортен съд, изключително при приземяване и маневриране, и вярното осъществяване на рутинните задания и опити по време на полета, изясняват от МОН.



Снимка МОН:Проф. Огнян Колев

“Колкото и да е напреднала, и продължава да се усъвършенства технологията на галактическия транспортен съд и уредите му, от основно значение за сполучливо реализиране на полета и дилемите му е човешкият фактор - астронавтът ”, акцентира проф. Колев.

Той има още няколко взаимни публикации с учени от НАСА, една от които беше оповестена преди няколко години вNature Sci Reports. “За мен е наслаждение, че повече от две десетилетия си подпомагам с най-голямата научна организация в света – НАСА, в провеждането на научни опити, и че съм бил награждаван от нея “, споделя проф. Колев.

Проф. Огнян Колев е експерт невролог и водещ отоневролог с интернационален престиж. Извършва диагностика и лекуване на неврологични болести. Завършва Медицинския университет в София, в компетентност “Нервни заболявания ”. През 1985 година придобива научна и просветителна степен " лекар ", а през 1999 година става лекар на медицинските науки. През същата година е определен за доцент, а от 2003 година е определен за професор по неврология към Медицинския университет, София. От 2001 година проф. Колев е шеф на диагностично-консултативен блок на Университетската болница по неврология и психиатрия " Св. Наум " в София. В продължение на девет години е зам.-директор на УСБАЛНП " Св. Наум ". Проф. Колев има многочислени изявления в интернационалните журнали в региона на неврологията и отоневрологията. Издава " Учебник по отоневрология - модерни аспекти " и е съавтор на шест учебника по неврология за студенти, експерти по неврология и общопрактикуващи лекари. Към момента е част и от екипа експерти на Медицински център по сърдечно-съдови болести, София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР