Проф. Нели Огнянова е юрист, доктор на науките, експерт по

...
Проф. Нели Огнянова е юрист, доктор на науките, експерт по
Коментари Харесай

Путин няма да спечели тази информационна война

Проф. Нели Огнянова е правист, лекар на науките, специалист по медийно право. Тя е един от създателите и първият началник на катедра " Европеистика " в СУ " Св. Климент охридски ".
Забраната на пропагандната кремълска машина, която разгласи председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен, е в подготовка. Не знаем какво ще включва " пакетът от принадлежности за възбрана на токсичната и нездравословна дезинформация ", само че може да се работи и в този момент: бизнесът, жителите, самостоятелните регулатори и - несъмнено - медиите.

За отговорността намедиите към този момент доста е казано, доста и ще се приказва, това е обособена тематика.

Бизнесът реагира бързо и дейно по два метода - като дава нов запас за задачите на информирането (Мъск) и като парира и най-малко ограничи дезинформацията и пропагандата (от YouTube до " Булсатком " ).
Реклама
Гражданите печелят войните, в това имаме вяра всички. Гражданите, не военните. Какво се изисква от нас: верни осведомени избори, отпор на пропагандата, повече мислене, което в книгите назовават сериозно. Критично мислене, отличаване на нарушителя от жертвата, дейна взаимност. Да пожелаваме от демократичните институции явен проевропейски и проатлантически курс на България - член на НАТО и Европейски Съюз - и да им осигурим поддръжка.

Каква е ролята на националните регулатори . Различна според от предмета им:

а)Телекомуникационният регулатор има роля във връзка с осведомителната инфраструктура. В Европейски Съюз мрежовата индиферентност е принцип, само че все пак има учредения за преграждане на пътя на пропагандата и закононарушенията. Има и известна правосъдна процедура, която концентрира вниманието върху обосноваността и справедливия баланс при намесата (блокиране, филтриране). Прецизност е нужна, с цел да не се премине от отбрана на полезности в цензура.

б)Медийните регулатори в Европейски Съюз получиха нови пълномощия с третата проверка на медийната инструкция. Тази проверка има и национална транспозиция, която може да бъде приложена, без да се чака възбраната, оповестена от Европейска комисия.
Реклама
Но въпреки всичко значимо е да се види какво наличие може да ограничи един медиен регулатор, което да има правно съображение и да е съвместимо със свободното придвижване на информацията - " петата независимост " в Европейски Съюз.

Ако приказваме за пропагандните потоци на Кремъл, има ги на разнообразни равнища, за опълчването на които има разнообразни правни учредения:
1.Телевизионните стратегии. Тук има и правно съображение, та даже и процедура - да вземем за пример на прибалтийските страни, и то освен занапред. Основен фактор в ограничението е под чия пълномощия е доставчикът - дали под юрисдикцията на трета страна или под пълномощия на страна от Европейски Съюз - тъй като знае се, че има пропагандни телевизионни стратегии на Кремъл под юрисдикцията на страни от Европейски Съюз. Групата на регулаторите ERGA сигурно ще оказва помощ на националните регулатори да одобряват обосновани актове в сходство с правото на Европейски Съюз. Съвет за електронни медии е насрочил съвещание за 1 март 2022 точно за разискване ограничението на пропагандни телевизионни стратегии.
Вероятно е, макар че това не е маркирано в дневния ред на съвещанието на Съвет за електронни медии през днешния ден, да стане дума и за нелинейните услуги.

2 . Услуги на платформи . Тук също има правно съображение за ограничение на наличие в платформите, признато също с последната проверка на медийната инструкция. Платформите към този момент вземат решения в този смисъл, има известия за YouTube, Twitter, Фейсбук . Доколкото услугите на платформите са в обсега на медийната инструкция, националните медийни регулатори наблюдават за използването й. Това е напълно ново пълномощие, още веднъж транспонирано в Закона за радиото и малкия екран с изменителния закон от декември 2020. Важно е и да се извършват кодексите за държание на платформите, една самодейност на Европейска комисия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Енергетика 3 Политика 1 Политика 2 Енергетика 3 Свят 1 Енергетика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама
3.Сайтове и друго онлайн наличие отвън 1 и 2. Аудио-визуалното наличие на уеб сайтове също може да бъде в обсега на контрол на Съвет за електронни медии, само че единствено в случай че са изпълнени избрани предпоставки. В общия случай онлайн наличието - нелегално или причиняващо щета, въпреки не нелегално - е предмет на контролиране на национално равнище, в интернационалната правна рамка, а скоро и на равнище Европейски Съюз в Законодателния акт за цифровите услуги (DSA, в развой на приемане). По мое мнение тук Съвет за електронни медии има лимитирана роля към този момент, само че нещата ще се трансформират след приемането на DSA.

Прочетох отзиви, че България към този момент заглушавала съветски уеб сайтове. Доколкото чета, хакерите на световно равнище правят такава работа, не българските управляващи.

Финално: приказваме интервенция в наличието за отбрана на публичен интерес, само че намесата би трябвало да е обоснована; минималната нужна, с цел да се реализиран целите; пропорционална и след преценка за обективен баланс - към това приканват съдилищата постоянно при налагането на ограничавания. Дори в изискванията на война не се минава границата сред конституционно допустимата интервенция за отбрана на публичния интерес и цензурата.

Путин няма да завоюва тази осведомителна война.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР