- Проф. Кантарджиев, в сезона, в който циркулират едновременно грип,

...
- Проф. Кантарджиев, в сезона, в който циркулират едновременно грип,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев съветва: В студа проветрявайте по-често

- Проф. Кантарджиев, в сезона, в който циркулират по едно и също време грип, COVID-19 и други респираторни вируси, какво може да създадем, с цел да се ориентираме от какво тъкмо боледуваме?

- Докато бях шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) всеки месец се правеше едно срезово проучване във вирусологичната лаборатория. То се извършваше при възрастни хора, които имаха температура, болки в мускулите и изнемощялост и при деца с възпалено гърло, нос и кашлица. Това се правеше за да се придобие визия какво е разпределението на инфекциите измежду обществото. Изследването се извършваше задълбочено преди коронавирусната зараза. По време на пандемията с помощта на ограниченията за изолираност и носенето на маски внезапно понижиха другите респираторни вируси.

- Сега върлува един остарял познайник, който бяхме не запомнили около пандемията. Кога може да чакаме пика на грипната вълна?

- Грипът е вирусна зараза. Първите случаи нормално се появяват през ноември. Обикновено в България той е импорт от скандинавските страни, Англия или други страни от Западна Европа. Тази година у нас господства грип А съгласно проучването на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Това е по този начин нареченият пандемичен вид на грипа, с който сме били в контакт преди 10-15 години. Някои го назовават свински.

Точно против този грип има задоволително под напрежение имунитет в обществото. С изключение на дребните и най-малките, които не са се срещали с него. Именно по тази причина съгласно данните на НЦЗПБ през последните седмици от него най-вече боледуват деца до 4-годишна възраст. Освен това в нашата страна имаше един пик на увеличение на случаите от ковид. Засега болните от грип и коронавирус са почти идентичен брой.

Очаквам през идващите седмици болните от грип да се удвояват и считам, че пикът ще бъде при започване на февруари, тъй като разпространяването на вируса се забави поради хубавото време. Ако се проветрява и хората излизат на слънце, респираторните инфекции се забавят. Сега със захлаждането и затварянето на прозорците би трябвало да чакаме увеличението на случаите на грип.

- Как да разберем, че ни е повалил грипът? Какво можем да създадем, с цел да минем по-леко през болестта, в случай че сме пропуснали имунизацията?

- За два часа от цялостно здраве възрастният човек е свален на легло, с болки в гърлото, мускулите и ставите, очните ябълки, със суха кашлица. Болният изпитва раздразнение от светлина. А за децата може да разберете, че са с грип, когато положението им доста бързо се утежнява и те са с висока температура.

Обикновено, когато един член на фамилията се разболее и не носи маска, няма опция да се изолира, заразява и децата. И за дребните, и за огромните има прелестно лекарство, което би трябвало да се приложи в първите часове. След 48-ия час от началото на инфекцията този медикамент не лекува. Това лекарство педиатрите го знаят. То може да се одобри незабавно след позитивен тест, по-късно на идващия ден и грип няма.

Ако съществуваше такова лекарство за коронавирусите, би било отлично. За страдание към този момент медикаментите първо са доста скъпи, второ доста късно пристигнаха в Европа. В Америка няколко милиона души се лекуваха с такива медикаменти. Те обаче не са задоволително ефикасни, както медикамента за грип.

- Какво можем да създадем за предварителна защита при най-малките? Вече има детски назални ваксини против грип. У нас имунизирането на деца против грип като че ли още е табу, много лекари отхвърлят имунизации. Какво е мнението ви за този вид ваксина?

- Те са един доста огромен теоретичен пробив. Преди 50 години назални ваксини за грип се произвеждаха даже в Националния център за заразни и паразитни заболявания, само че към този момент те са доста усъвършенствани и безвредни. Затова се одобряват доста добре от децата. Капчицата в носа доста по-лесно се претърпява от майката на детето (смее се).

Лично аз съм последовател на назалните ваксини, тъй като те основават местен имунитет в носа и носоглътката. Антителата унищожават вируса при самото му нахлуване и полепване по носоглътката. Това е доста по-добре, в сравнение с първо да се засегне гърлото на детето и тогава имунизацията, която е приложена подкожно, да задвижи имунната система. Тя би трябвало да се разпространява измежду хората, които могат да си разрешат и да я купят. Не е доста скъпа.

Ние сме страна, която доста изостана основно с вижданията на хората и страховете на майките към убожданията от имунизациите. В Съединени американски щати, които са много развити в здравно отношение, на 6-месечна възраст бебетата получават инжекционна ваксина за грип. При нас дълги години децата въобще не ги имунизирахме и в този момент с тази назална ваксина с капките в носа ще даде подтик и ще разсъни интереса. Родителите ще се убедят, че тя защищава от тежко заболяване на грип.

- Има ли смяна в протичането на ковид? Какви са признаците при настоящия вид?

- Той стана лека зараза. Коронавирусът за разлика от грипа поваля не за часове, а за дни. Той стартира съвсем постоянно с дращене, раздразнение и болежка в гърлото. Затова, когато човек, като се разсъни заран преглътне и види, че има дращене в гърлото, го поучавам да си вземе комат лимон, натопен в сода за самун. Това би трябвало да го прави след всяко ястие. Ако го прави още първия ден, тези признаци понижават.

За разлика от грипа и другите респираторни болести коронавирусът има две огнища – носоглътката, където стартират първите признаци и размножаването на вируса, и по-късно бронхите, където се визира белият дроб. Тогава към този момент става тежка коронавирус зараза. Затова би трябвало да се опита още на първия стадий тя да бъде спряна и излекувана. Добре е майките да знаят, че всяко трето дете с ковид прави конюнктивит и би трябвало околните да го имат поради и да се пазят възрастните родственици.

По остаряла традиция в България, когато се разболее детето, го завеждат при бабата, а това не би трябвало да се случва, тъй като би трябвало да я пазим.

- Кои други инфекции са рискови за децата и родителите би трябвало да внимават с тях?

- През есента и зимата има бактериални инфекции, само че и доста рискови вирусни такива. Пример за това е респираторно-синцитиалния вирус, който се появява още през ноември. Той е изключително рисков за недоносените деца. Затова има една прелестна стратегия на Министерството на здравеопазването, посредством която се отпускат по този начин наречените моноклонални антитела на недоносените деца.

По този метод недоносените деца биват избавени от този камшик, тъй като респираторно-сенцитиалният вирус дава доста тежки затруднения и заплашва живота им. Той е рисков както за дребните деца, по този начин и за доста възрастните хора. Тежката вирусна зараза предизвиква инфектиране на дребните въздуховодни пътища на белия дроб – бронхите, и се стига до по този начин наречения бронхиолит. При доста дребните деца той е доста рисков, при по-големите не толкоз. Затова родителите би трябвало да се отнасят с внимание към този вирус

- Можем ли ориентировъчно да кажем какви вируси циркулират съгласно сезона?

- Обикновено през есента върлуват аденовирусите и бокавирусите, които при децата предизвикват хрема, болки в гърлото и кашлица. Малките не стигат до бронхит или пневмония, само че кашлицата е доста неприятна, тъй като буди дребните през нощта. Обикновено трае една седмица. При 25% от малчуганите продължава две седмици.

През ноември нормално се появяват по-тежките респираторни вируси. Например парагрипът и тогава всекидневно се усилва броят на децата, които се борят с инфектиране на гърлото. При децата от дребния учебен курс ангината в 80% се предизвиква от стрептококи. Те са в основата на увеличаващите се случаи на скарлатина у нас.

Това, което ме плаши, е, че в последната седмица на декември и първата седмица на януари имаме повече случаи на скарлатина по отношение на същия интервал на предходната година.

- За какво е индикатор това?

- Показател е, че погрешно се използват антибиотиците в доболничната помощ. Не се чете фармако-терапевтичното управление на микробиологичната асоциация, което е държавен документ. Обикновено на децата се дават антибиотици от по този начин наречената трета генерация цефалоспорини, които имат доста слаба интензивност против стрептококи.

- Тоест децата не се лекуват с верния антибиотик.

- Да. Бета-хемолитичният стрептокок е причинителят на скарлатината. Оказа се, че той е най-чувствителен към пеницилиновите антибиотици. За страдание ниската цена на тези антибиотици не основава претекст у лекарствоснабдителните институции и в лекарите да ги изписват. Майките би трябвало да знаят, че цената на антибиотиците не дефинират техните качества.

Поначало пеницилиновите антибиотици и цефалоспорините от първа генерация, най-старите, са най-активни против скарлатината. Ако погрешно се използват, няма да имаме скарлатина като в цивилизованите страни. Най-много случаи на скарлатина – над 30 000, сме имали при започване на 70-те години на предишния век, тъй като тогава се вкара едно лекарство, което се даваше на всички деца, когато ги заболяваше гърлото.

Въпреки че беше с немски лиценз, то не лекуваше стрептококите. А болните гърла се трансформират в извор на скарлатина. Това, което стана предходната година в нашата страна, е, че имаше доста случаи на скарлатина. Този взрив обаче не може да ангажира експертите от министерството и сътрудниците от РЗИ, с цел да може изрично да се подсети, че скарлатината при децата би трябвало да се лекува с пеницилинови и цифалоспоринови антибиотици първо потомство.

- При дребните деца постоянно при инфекции се стига до отит. За какво да внимават майките?

- До 2-годишна възраст 80% от децата вършат отити. То не е рядко и не е толкоз рисково. Някои многознайници споделят, че отитът не се лекува с антибиотици, само че щом детето пищи, би трябвало да се лекува с пеницилинови антибиотици. Ако не се лекува и се изчака по този начин наречената вирусна фаза и прочие, може да стане нещо доста неприятно. Възможно е да зачестят инфекциите на ухото. Тогава при всеки гърлобол би трябвало да се ревизират и ушите, да се дава антибиотик, с цел да не се повреди детето.

- Има ли късмет децата на нашите деца да не могат да се лекуват да вземем за пример от отити и ангини поради резистентни бактерии?

- Преди години Дейвид Камерън, който е един от умните министър-председатели на Англия, образува група от медицински лица, които споделиха, че в случай че продължаваме по този начин с антибиотиците към 2050 година 10 милиона ще умират от инфекции, които не могат да се лекуват заради висока устойчивост. Първите прояви на това предсказване преди 5 години към този момент са налице.

Дори в нашата страна се селектираха в лечебните заведения някои високорезистентни бактерии, които могат да се лекуват единствено от знаещи хора с антибиотици, които макар че на антибиограмата се оказват резистентни, в огромно количество и с следене на индикаторите на пациенти лекуват.

Вече имаме първите данни за една нараснала устойчивост, изключително на някои варианти. Те към този момент предизвикват уроинфекции, които обаче бързо прерастват в сепсис. За страдание това стана в последните години. Бяхме на една междинна устойчивост за Европа както за болничните микроби, по този начин и за микробите, които циркулират в обществото.

Имахме една междинна за Европа, сравнима с Германия и Белгия консумация на антибиотици, както в болничната, по този начин и в доболничната помощ. През последните три години стана нещо доста забавно, което доста не се разяснява. Вече сме преди всичко по консумация на антибиотици, като това първо място го разделяме с Гърция и Кипър, което не ме радва. Това е доста рискова наклонност.

Интервю на " Телеграф "

Това е той:

Роден е в София през 1955 година

Завършва Медицинска академия-София през 1981 година

От 1988 година Работи в Националния център по заразни и паразитни заболявания, а до 2021 година е негов началник

Съветник на Столичната община по здравните въпроси

Водещ експерт, на чиито препоръки хората разчитат при разнообразни инфекциозни заболявания

Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния действен щаб по време на пандемията от коронавирус
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР