Проф. Иван Венедиков е български историк, филолог и археолог, един

...
Проф. Иван Венедиков е български историк, филолог и археолог, един
Коментари Харесай

Проф. Иван Венедиков – пионерът на тракийската култура по българските земи

Проф. Иван Венедиков е български историк, лингвист и археолог, един от пионерите на актуалната научна история и археология. Той е прочут с това, че пръв от своите сътрудници стартира съществено проучване на историята на траките по българските земи, още преди Втората Световна война, прочут е и с многочислените си научни писания за единобожията вяра на прабългарите, както и със сериозното проучване на ранното християнство по нашите земи. Предаването „ Нашият ден “ си спомня за него в деня на годишнината от неговата кончина.

Иван Венедиков е роден в София във видния български жанр  Венедикови. Завършва „ Класическа лингвистика “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (1934 – 1939), а след дипломирането си се отдава повече от половин век на науките история и археология..

Малко хора знаят, че като млад академик той е бил (1943 – 1944) е бил организатор в Античния отдел в музея в Скопие и там прави първите си разкопки и открива огромния древен и феодален град Баргала (Брегалница) и средновековния (от IX-Х век) Козяк.

В по-късни години работи в новосъздадения Институт по тракология при Българска академия на науките, а от 1978 до 1986 година завежда отдел „ Антична археология “ при Националния исторически музей в София и е измежду неговите основатели.

През годините основава повече от 150 проучвания върху тракийската история, просвета, изкуство и език въз основа на по-големия брой проучени монументи спрямо предшествениците си, Иван Венедиков демонстрира мястото на траките в развиването на културата на Югоизточна Европа.

Но той не би бил подобен прочут в България и цяла Европа академик, в случай че всяко лято не е бил на „ терен “ т.е. на разкопки… На това е учел и своите студенти – че науката се ражда отвън университетските кабинети.

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – Архивен фонд на БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР