Проф. Христина Групчева, заместник-ректор по научната дейност и ръководител на

...
Проф. Христина Групчева, заместник-ректор по научната дейност и ръководител на
Коментари Харесай

Проф. Христина Групчева встъпи в Academia Ophthalmologica Internationalis

Проф. Христина Групчева, заместник-ректор по научната активност и началник на Катедрата по очни заболявания и зрителни науки в МУ – Варна, встъпи в Academia Ophthalmologica Internationalis (AOI), оповестиха от висшето учебно заведение.

Академията е единствена по рода си в международен мащаб е учредена на 7 март 1975 година Активното участие е лимитирано до 100 членове, на всеки от които е назначен стол с римска цифра от I до C. Номиниран за участие би трябвало да бъде офталмолог, който се е занимавал с научноизследователска и практическа офталмология минимум 15 години, и който е разгласил не по-малко от 100 реферирани научни публикации и има дейна образователна работа. Кандидатът е належащо да бъде одобрен преподавател с голям брой отчети и лекции на интернационалните конгреси, а по този начин също и да има за референти двама разнообразни членове на AOI от разнообразни страни. В момента Academia Ophthalmologica Internationalis сплотява членове от 33 страни по света.

На гала проф. Групчева зае стол номер XCII (или арабски 92 номер) и изнесе лекция за академичната си кариера в Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна.

С признателност за поддръжката, проф. Групчева акцентира заслугите на своята Алма Матер за личностното си, професионално и академично развиване. В рамките на цялостната тактика за развиване на науката в научно-изследователската институция, проф. Групчева показа главните си проучвателен ползи и приноси към академичната общественост на университета.

Наред с показания набор от научни разработки и на практика приложения, тя сложи акцент върху въвеждане на нововъведения в очната хирургия и транплантология, както и предварителната защита и профилактиката на очното здраве.

Проф. Групчева акцентира, че интегрираната медицина и научно-изследователската колаборация са двата съществени стълба за развиване на всяка компетентност, в това число и офталмологията. Новопромотираният член на AOI акцентира, че най-важното конкурентно преимущество на изследователските институции е транслационната медицина в деяние, която е стратегически приоритет на МУ-Варна. Проф. Групчева благодари на своите сътрудници от академията за доверието, и даде обещание да продължава интензивно и отдадено да работи за опазването на очното здраве.

Номинирането и приемането на чл.–кор. проф. Христина Групчева в AOI носи освен персонално задоволство, само че е и институционално самопризнание, което утвърждава престижа на МУ – Варна на интернационално равнище.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР