Проектопромените в данъчното законодателство за догодина, публикувани на сайта на

...
Проектопромените в данъчното законодателство за догодина, публикувани на сайта на
Коментари Харесай

Де се е чуло и видяло куриер митничар да бъде

Проектопромените в данъчното законодателство за следващата година, оповестени на уеб страницата на Министерството на финансите са малко, което е добре. Това не значи, че сме постигнали идеалното, само че приказва за предсказуемост на средата - извънредно значимо за бизнеса.

Но измежду дребните промени има една, която буди неразбиране. Става дума за вменяването на задължението за куриери и пощи при транспорт на колета с акцизни артикули да изискват информация за пратката и от подателя, и от получателя, а при подозрения за нарушаване да могат да я отварят за инспекция без единодушието на подателя.

Ако се откри, че в нея има рискови артикули (например тютюн без заплатен акциз), куриерите ще би трябвало да пазят пратката за осъществяване на инспекция от контролните органи.

Така беше при соца. Това е най-краткият коментар на смяната.

За по-детайлен прочит помолихме Людмила Елкова в ролята й на данъчен специалист да изясни защо става дума.

„ Няма по какъв начин да се купи акцизна стока от държава-членка на Евросъюза и да се внесе в България без да се заплати начисления данък “, означи тя. Което значи, че въвеждането на нови задължения на куриерите не се отнася да търговията в общността. „ Единствената алтернатива може би касае вноса от трети страни. Ако внасяш цигари от Турция да вземем за пример би могло да има някакъв смисъл “, добави Елкова.

Да, само че вносът на акцизни артикули – цигари и алкохол, е строго лимитиран за физическите лица – да вземем за пример стек цигари и литър алкохол. Ако става дума за duty free магазин на границата от турска страна, тези количества могат да бъдат импортирани освен това безакцизно. Но в случай че компания внася по-големи количества, то те би трябвало да бъдат завършени като постоянен импорт. Най просто казано, належащо е да имат български акцизен бандерол.

В Закона за локалните налози и такси също има нещо необичайно. С измененията се връща и задължението при получено подаяние (когато то не е от майка или татко и не е парцел или моторно транспортно средство) то да се заявява пред съответната община.

„ Ако някой подари скъпа картина, дареният ще би трябвало да я заявява пред локалните данъчни. Не е ясно кой ще ревизира какво тъкмо е дарено, няма кой да го ревизира, нито да го оцени “, уточни Елкова.

В момента няма сходно обвързване, разчита се на добросъвестността на данъкоплатците и действително съвсем никой не заявява и не заплаща дължимия налог.

В самите претекстове към смяната е казано, че сходна декларация е съществувала в предишното, само че тя е била анулирана. „ Това е направено ненапразно – безсмислено е било “, счита Людмила Елкова.

От идната година общините ще могат да дефинират данъчната оценка на парцел на дружество и в случаите, в които има счетоводни данни за неговата стойност, само че те са избрани в нарушаване на използваното счетоводно законодателство.

Също от 2020-а общините ще пресмятат дължимия за месеца туристически налог въз основата на информацията от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Тя би трябвало да проработи от идващия месец - 1 октомври, като всеки обект, който настанява туристи, ще стартира да попълня данни за нощувките и гостите си в действително време. Сега налогът варира от 0.20 лева до 3 лева за нощувка съгласно обитаемото място и категорията на хотела. Но казусът е, че огромна част от местата за настаняване икономисват на общините информация за действителните нощувки, с цел да заплащат по-малко налог.

Едно облекчение за работещите е отпадането на задължението към годишната данъчна декларация да се ползват документи за импортираните през годината персонални осигурителни вноски. Няма да се изисква и копие от ТЕЛК/НЕЛК. Националната организация за приходите има достъп до тези данни и ще ги набира сама.

Друго облекчение, обвързвано с заявените през годината приходи, е обвързвано с получените награди от игри. Когато те са до 100 лева, не се таксуват, само че до момента трябваше да се заявяват. Ако измененията бъдат признати, това обвързване ще отпадне.

Предлага се също по този начин приходите на спортисти и треньори по контракти със спортни клубове към този момент да са приравнени на тези по трудови правни отношения. Което значи, че върху тях ще се дължат и осигуровки.

Една от предлаганите промени, засягащи най-широк кръг компании, е обвързвана с отчитането на вътреобщностни доставки (между страни от ЕС). За тях ще се изискват повече от доказателствата, които сега са разказани в правилника за използване на Закона за Данък добавена стойност. Целта е попречване на данъчни измами, изясняват данъчни консултанти. Освен транспортен документ ще се изисква и някакво друго доказателство, като да вземем за пример направена застраховка на товара. А доказателствената тежест дали превозът е действително сбъднат ще е на Национална агенция за приходите.

Въвежда се и така наречен режим на депозиране на артикули до поискване. Данъчни консултанти разясняват, че това е добра вест за много задгранични компании, които поддържат някакви наличия на склад за клиенти в България. За тях към този момент няма да се изисква регистрация по Данък добавена стойност у нас. Същият режим би трябвало да бъде основан и в останалите страни членки, т.е. ще важи и за български компании, които държат артикули на склад в друга страна от Европейския съюз.

Следващата концепция за смяна е обвързвана с избягването на регистрацията по Закона за Данък добавена стойност. В момента при приближаване на прага от 50 хиляди лева някои бизнесмени избират да основат ново сдружение, постоянно даже не изключително прикрити, с цел да избегнат регистрацията, Сега се предлага, в случай че има две или повече компании с идентична активност, които са регистрирани на еднакъв адрес, при регистрирането на ново сходно сдружение оборотите на всички да се събират за задачите на регистрация по Данък добавена стойност.

"От няколко години Национална агенция за приходите безусловно рекетираше компании в този сюжет да създадат регистрация. Сега се предлага и съответен текст, само че той е много безумно написан, като се вкарва понятието "привидно несвързани ", е мнението на данъчен юрист. Според него е извънредно време прагът за регистрация по Данък добавена стойност да се усили от сегашните 50 хиляди на най-малко 100 хиляди лева, защото стопанската система и оборотите в нея се усилват и в сегашния предел попадат доста дребни сдружения.

Основните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане пък са свързани с въвеждането на няколко наставления, ориентирани против практиките за отбягване на налози. Мерките са по линия на самодейността на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за битка със свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

„ В законодателството се вкарва категорията на така наречен хибридни лица. Чрез няколко промени се лимитира опцията им за „ нападателно данъчно обмисляне “, съобщи Людмила Елкова. Според нея "става дума за това, че компании откриват комплицирана система от клонове и представителства в други страни, като употребяват законови врътки, с цел да минимизират налозите си “.

Мнението на данъчните консултанти е, че тези промени засягат доста дребен кръг компании в страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР