Проектобюджетът на правителството не предлага реални структурни реформи нито по

...
Проектобюджетът на правителството не предлага реални структурни реформи нито по
Коментари Харесай

Фискалният съвет: Проектобюджетът не предлага реални реформи

Проектобюджетът на държавното управление не предлага действителни структурни промени нито във връзка с приходите, нито на разноските. В средносрочен проект се залага само на поддържане на 3% недостиг с очакване икономическото развиване да навакса равнището, належащо за поддържане на настоящи разноски в сходен размер.

Това лимитира опцията на страната за дейно фискално ръководство и осъществяване на съответни политики. Това се показва в мнението на Фискалния съвет по плана на постоянното държавно управление на държавния бюджет за 2023 година и плана на средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 г.

Предвижданията за действителен напредък на стопанската система през 2023 година на Министерството на финансите са едни от най-високите. Докато през април Фискалният съвет намираше прогнозата за постижима, въпреки и оптимистична, към сегашния миг изгледите за икономическото развиване до края на годината се утежняват.

Експертите от съвета са на мнение, че смяната в структурния бюджетен баланс за 2023 година е прекомерно огромна, а фискалната позиция ще бъде мощно проциклична и ще забави доста спада на инфлацията, макар настоящите фактори за понижението й. Съветът предлага също по този начин придържане към условията на правилото при прогнозите за 2024 година и 2025 година, съгласно бюджетните рекомендации на Европейска комисия от 08.03.2023 година Високият ритъм на инфлация в България изпреварва междинния за Европейският съюз.

Овладяването на инфлацията следва да бъде измежду главните цели на фискалната политика за идните години, защото това е и един от критериите за конвергенция, който би трябвало да бъде изпълнен за присъединението на страната към Еврозоната. 

Фискалният съвет предлага да се преразгледа нуждата от периодическото удължение на мярката по използването на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски, кетъринг, туристически услуги и спортни уреди, в посока към окончателното й отпадане.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР