Проектобюджетът има много силен социален пакет. Ние продължаваме социалния пакет

...
Проектобюджетът има много силен социален пакет. Ние продължаваме социалния пакет
Коментари Харесай

Увеличават минималната пенсия, ето с колко

" Проектобюджетът има доста мощен обществен пакет. Ние продължаваме обществения пакет от 20 милиарда лв., който беше признат при започване на годината, и в този момент прибавяме още съвсем 2 милиарда към него за обезщетения. “ Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България “ и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев в ефира на Българска национална телевизия.

В предаването " Денят стартира с Георги Любенов “ той обясни част от ограниченията: " По отношение на работещите млади фамилии с деца, усилваме данъчните отстъпки с 1500 лева на дете. Правим и една първа и забележителна стъпка в смяна на несправедливата пенсионна система – първо, усилваме минималната пенсия на 467 лева, и второ, разрушаваме хармониката към правдивост към по-висока междинна и по-висока оптималната пенсия, която отива на 2000 лева месечно, а от първи октомври ще стане 3400 лева “

По неговите думи бюджетът е рационален, като във връзка с държавен дълг и недостиг е доста по-добре от средноевропейските индикатори. Проф. Гечев изясни, че заложената инфлация на годишна база е 10%, при междинна за Европейския съюз 8-9%, като има членки на Еврозоната като балтийските страни, които са с доста по-висока инфлация.

" Политиката на обезщетения на държавното управление е удачна. Без никакво изключение, всички страни членки на Европейски Съюз организират такава политика. Даже частта от Брутният вътрешен продукт, която отива за обезщетения в България е малко по-ниска от междинните индикатори на Европейски Съюз. А френското държавно управление реши да отдели 40 милиарда евро и да сложи таван на цените на природния газ и електричеството. Казвам го, тъй като имаше критици, които обясняваха по какъв начин концепцията на Българска социалистическа партия за таван на някои цени ще докара до недостиг и е неразумна. А ние предлагахме, и нашата концепция бе подкрепена от част от сътрудниците ни, това, което вършат Франция и други европейски страни “, разяснява социалистът.

Според него е вярно решението на министъра на финансите да изтегли нов дълг от 3 милиарда лева в този момент, до момента в който лихвите са към момента ниски, и няма нищо притеснително в това.

" Конгресът на Българска социалистическа партия е решил да влезем в Еврозоната, само че въпросът е по кое време и при какви условия. В този смисъл в този момент ние дърпаме спирачката и споделяме: " Момчета, дайте да се спрем малко и да създадем сметките “. Въпросът е по кое време ние влизаме в Еврозоната и какви са последствията за България. Дръпнали са спирачките за Еврозоната Унгария, Полша и Чехия, които са много по-развити от България. Техните държавни управления и неправителствени организации са изрично срещу и споделят, че влизането в Еврозоната е тематика, която ще обсъдят след 20-30 години, когато доближат най-малко 90% от междинните приходи на Европа. Дръпнали са спирачката и Швеция и Дания, които не са членове на Еврозоната, само че техните стопански системи са по-добре. Казвам всичко това не, с цел да давам причини срещу еврото, а с цел да покажа, че има страни, и източноевропейски, и високо развити, които съществено се замислят върху това “, сподели проф. Румен Гечев във връзка с приемане на еврото.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия желае детайлни планове на професионално равнище, както вършат в другите страни, с цел да сме сигурни по кое време би трябвало да влезем в Еврозоната.

Докладът на Европейска комисия, съгласно който България не покрива условията на Еврозоната, проф. Гечев разяснява по този начин: " Този отчет е безсрамен. Страните, които ни размахват пръст имат по-висок дълг от нас, имат висока инфлация, имат по-голям бюджетен недостиг. На какво съображение на нас ни размахват пръст, в случай че те не си извършват личните критерии? “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР