Проектът за завода на Leoni в Плевен е изготвен от

...
Проектът за завода на Leoni в Плевен е изготвен от
Коментари Харесай

Когато германците дойдат

Проектът за завода на Leoni в Плевен е направен от архитектурно бюро " Иво Петров архитекти " с началник на колектива арх. Цветан Петров. Надзорът по време на строителството ще извършва локалната компания " Експрес инженеринг " с шеф инж. Емилия Тодорова

© Капитал Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

Шанс за реиндустриализация на Плевен и целия район. Така дефинира бъдещото дружество за асемблиране на кабелни съоръжения за коли на немския колос Leoni вицепремиерът Томислав Дончев. По време на символичната първа копка на знаковия за града капиталов план, която бе направена неотдавна, той си пожела повече сходни планове да се случват в Северна България, освен в Южна. Кметът Георг Спартански отиде даже по-далеч и съпостави актуалната мощна инвестиция с някогашната рафинерия " Плама ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Но за триумфа в Плевен има причина. Leoni вършат цех с над 2000 работни места и влагане от 32 млн. евро. Това не е честа вест за Северна България.

Глобалните вложения на Leoni

Leoni е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за коли. Заводът им в Плевен е един от седемте огромни плана, които сега компанията извършва по света. " За реализацията на тези вложения сме заложили 160 млн. евро за тази година ", заяви за " Капитал " Ралф Зигман, шеф фабрики за Европа, направление " Кабелни системи ", който посочи, че останалите шест плана са в Мексико, Сърбия, Украйна, Мароко, Тунис и един план в Китай. Реализираме инвестицията в България и Плевен, тъй като в Европа са най-големите ни клиенти ", сподели още Зигман.

Последната инвестиция на компанията е в Мексико, където преди 5-6 месеца са отворили нов цех. Най-новата им инвестиция в Европа е в Ниш, Сърбия.

Компанията има европейски фабрики още в Португалия, Италия, Румъния, Словакия, Русия, а заводите в Северна Африка логистично са доста добре свързани с Европа. Инженеринговите центрове са в Нюкасъл, Париж и в Китцинген, Германия, където са намира централата на компанията. Накратко за завода

Заводът ще е с разгъната застроена повърхност от съвсем 30 хиляди кв. метра, в които ще се разположат произвеждане, логистика, администрация, трапезария и обслужващи пространства с всички улеснения за личния състав. Част от индустриална база се чака да стартира действието си до края на 2018 година Пълният потенциал на завода ще бъде доближат последователно до 2020 година съгласно проекта на адаптиране на пространството към потребностите на производството.

Плевен, България

Сред преимуществата на България Ралф Зигман показва: " Сравнително близо до центъра на Европа, в логистичен проект това за нас е преференциално и е доста удобно. Транспортната инфраструктура е добре развита, има политическа непоклатимост, работната ръка е към момента тук, в България, за разлика от това, което се следи в Румъния. Инвестицията, която стартирахме в Плевен, е много сигурна и не е високорискова. "

Според Зигман България се явява един доста по-добър образец за близкото бъдеще, в сравнение с други страни. А за какво Плевен?

" Тук открихме верните сътрудници във връзка с водачеството, инвестицията и строителството и най-важното нещо - хората, човешкия капацитет ", отбелязва Ралф Маус, шеф оперативни действия и произвеждане в Leoni. Плевен бе определен в конкуренция с Пловдив, Ловеч и Видин. " В преценката при избора на мястото за бъдещия цех ние използвахме пет равнища: политическа непоклатимост и поддръжка на държавното управление, налична работна ръка, равнище на просветителната система, логистична подсигуреност и финансиране ", показва Зигман.

Като коинвеститор в плана взе участие локалната компания " Хоризонт Иванов " (виж изявлението по-долу).

Бумът на автоиндустрията

По данни на Българската организация за вложения (БАИ) над 130 компании към сегашния миг оперират в региона на автомобилната промишленост у нас, като ориентировъчната стойност на оборотите им възлиза на към 3 млд. евро. Приблизително 50 хиляди е броят на заетите в тази промишленост.

" Този вид вложения съчетават в себе си няколко неща: огромен брой нови работни места, развиване и образование на фрагментите, тъй като те би трябвало да придобият спомагателни квалификации и умения, като в същото време приказваме за високотехнологични производства в огромната им част ", разяснява пред " Капитал " шефът на БАИ Стамен Янев.

Около една трета от тези компании са в Северна България, преобладаващата част са в Южна България и по-малка част - в Северозападна България.

От началото на тази година има утвърдени 15 капиталови плана по Закона за поощряване на вложенията на стойност над 700 млн. лева, от които се чакат над 1300 работни места, заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов. Само два от тези 15 плана са в Северна България - единият е на немската компания VOSS. " Другата доста скоро следва да бъде огласена и ще се локализира във Враца ", даде обещание Стамен Янев. Светослав Богалински, управител бизнес развиване в " Хоризонт – Иванов ":

Искаме да развиваме Северна България като капиталова дестинация

Г-н Богалински, Leoni от дълго време оглежда Плевен като локация за инвестицията си в България. Колко време ви лиши да ги убедите да стъпят?

- На всички компании, които в последните две-три години идват в България, предлагаме Плевен, където сме позиционирани и самите ние като компания. Искаме да развиваме Северна България, тъй като не е загадка, че южната част от страната е по-развита. Нашата цел е да работим за развиването на Северна България – за градовете Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, без значение че е развита туристическа дестинация, Русе, където промишлеността е водеща заради моста и близостта до Букурещ. Конкретно за Leoni - в случай че се върнем обратно във времето, още 2013 година те проучваха българския пазар. Скоро ми попадна остаряла оферта, която сме им изготвяли за 10-годишен контракт за наем в Пазарджик. Тогава България отново се конкурираше с останалите балкански страни и за наше страдание тогава избраха Сърбия и построиха няколко завода към Ниш. Доколкото знам, сега там са ангажирани и работят над 7000 души.

През предходната година Leoni бяха оповестили конкурс, подадохме оферта за инженеринг (проектиране и строителство), финансиране и отдаване чартърен дълготрайно с контракт за наем за 10 и за 15 години.

По информация от компании като Leoni и " Язаки " и други, с които работим, набирането на работна ръка се реализира в радиус от 40-50 км, като те обезпечават превоз на служащите си. Когато се разгласи новината, че Leoni ще е в Плевен, за жалост това ненапълно рефлектира върху избора на други компании с сходен бизнес да изключат града от листата с евентуалните места за тяхната инвестиция. Това обаче има и своята позитивна страна, тъй като по този метод те се концентрират към прилежащи градове от Северозапада.

Как се стигна до избора на актуалната площадка? Доколкото е известно, разясниха се и други места в града.

- Наистина в началото Leoni се бяха спрели на различен терен, само че след това, откакто детайлно уточниха нещата, избраха актуалната площадка, която отчасти беше благосъстоятелност на " Хоризонт – Иванов ", друга част на наши сътрудници. Успяхме да окрупним площадката и заработихме в посока създаване на завода. Предоставихме на Leoni още 2-3 терена, само че изборът в последна сметка беше техен.

Каква е тактиката, с която притегляте вложители?

- Конкретно за инвестицията на Leoni като частна компания положихме старания, само че решаваща роля за старта на този план оказа поддръжката на Министерството на стопанската система, а по този начин също и положените старания в къси периоди да се отговори на условията на компанията с направените нормативни промени, за което имаше и политическа поддръжка.

Ако би трябвало да обобщя, опитваме се да оказваме помощ и да сме оптимално потребни на вложителите с каквото можем, с цел да бъде страната ни и в частност Северна България атрактивна капиталова дестинация - осигуряваме безвъзмезден разбор и съвещания за терени, подсигуряваме информация във връзка с население, работна ръка, обичаи за дадена промишленост в съответния район.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР