Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще

...
Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Средствата за метрото няма да се орязват, ще се реализира


Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде осъществен. Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният вицепремиер Атанас Пеканов, представен от БГнес. Служебният кабинет търси вид за понижаване на други средства за столицата по Плана за възобновяване и резистентност - да вземем за пример за ВиК. "Малко се преекспонира политически тематиката с парите на София. Не би трябвало да концентрираме цялата икономическа интензивност в столицата. Това не е офанзива към съответен план, метрото е значимо и не виждам за какво всички инфраструктурни планове да получават толкоз доста средства от страната, а не се търси независимо финансиране, отговори Пеканов. В последните няколко дни кметът на София Йорданка Фандъкова стартира версията, че служебният кабинет се готви да извади парите за продължението на третия метродиаметър - от Военна академия до Окръжна болница, от българския вид на упоменатия План.

Според Пеканов в остарелия вид на Плана е имало обособени планове, отделени само за София, за към половин милиарда лв.. "Всички други обособени планове за характерни градове, взети дружно, нямат такова финансиране. Вече неведнъж имах опция да обясня, че логиката на моята рецензия е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са най-бедните в цяла Европа. София не е измежду тях, а продължава да получава огромна част от средствата. Струва ми се за редно столицата да пробва да финансира от ден на ден от инфраструктурните си планове сама, посредством по-устойчиви модели на финансиране и личните си доходи. Европейската комисия от години ни споделя, че това би трябвало да спре и че парите, които ни дава, би трябвало да отиват за доближаване, а не в такава степен за единствения ни район, който се оправя по-добре. За страдание, екипът на госпожа Фандъкова очевидно не я е уведомил задоволително добре, тъй като тъкмо назад на нейните изявления, Член 3 на Регулацията, която основава Механизма за възобновяване и резистентност, споделя, че Плановете би трябвало да способстват и за териториалната и обществена кохезия в страните-членки ", разяснява той пред Дир. бг.

Пеканов уточни, че Националният проект за възобновяване и резистентност не бил задоволително изпълнен от някогашния вицепремиер Томислав Дончев. "Заварих вид на Плана, който дружно с сътрудниците от министерствата оценихме като незадоволително упорит. В допълнение, на масата ме чакаше директория с редица бележки от службите на Европейската комисия, които трябваше в незабавен порядък да адресираме. Така от една страна се заехме да спасим Плана, като отразим рецензиите, а въпреки това - да го подобрим, като включим нови планове и подобрим някои от съществуващите, като това трябваше да се случи за доста къс интервал от време. Вече рамкирахме новите планове и в края на миналата седмица ги изпратихме за техническо разискване със службите на Европейската комисия. Когато получим техните мнения назад, ще можем да създадем и разискване с обществото, в средата на юли. Така се надяваме в края на месеца да имаме версия на един по-добър План ", добавя Пеканов пред Дир. бг.

Приоритет за служебния кабинет остават опазването на здравето, образованието и енергетиката. Има заложени критерии от Европейска комисия, би трябвало да спомагат за зеления преход. Надграждаме някои пера, в други е имало непотребни разноски, разяснява Пеканов. Той даде като образец за добър план този за STEM центрове, като се планува народен подобен, в който да се образоват преподаватели. Ще увеличим и средствата за фотоволтаични кафези, сподели Пеканов. По половината планове по Плана за възобновяване и резистентност е имало оптимизация през последния месец, пресметна вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се извършват заложените цели. Тази година по проекта предварителното финансиране е 1,6 милиарда лв.. "Допълнително, в областта на опазването на здравето включваме план за медицински хеликоптери, каквито в България липсват, както и план за основаването на районни центрове за лекуване на инсулти, като и двата плана са свързани с реакция в така наречен "златен час " - времето, в което интервенцията е от значително значение и може да избави човешки живот. Като цяло променяме в някакъв аспект към половината от плановете в остарелия вид на проекта, включваме и няколко нови ", декларира още служебният министър председател.

Сериозен проблем в проекта има за рационализация на напоителните системи и реорганизация. Може да се каже, че подобрихме Плана за възобновяване и резистентност, като в половината от плановете има възстановяване за това къде ще отидат средствата, изясни Пеканов.

"Планът е неповторим инструмент, който до момента го нямаше в Европа и ще би трябвало да следим на всяко тримесечие до каква степен сме изпълнили задачите си. Тази година в стопанската система ни ще влязат 1.6 милиарда лева, което е 13 на 100 от цялото планувано финансиране. Другите средства ще се влеят през идващите години, когато са изпълнени останалите цели ", безапелационен бе Атанас Пеканов.

Според него изявленията, че някои страни се къпят в пари били прекомерни. Парите в проекта за България не са застрашени, увери вицепремиерът. Нито една страна към момента не е получила средства по този механизъм, сподели още Пеканов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР