Проектът предлага повече зелени площи, вкл. система за задържане на

...
Проектът предлага повече зелени площи, вкл. система за задържане на
Коментари Харесай

Новият център на Добрич: зеленина, места за срещи и игра, еко осветление и още

Проектът предлага повече зелени площи, включително система за задържане на дъждовната вода и преизползването ѝ, повече места за срещи и игри В него се включва цялостна визия за центъра на града, само че приоритет ще е трансформацията на площада, ремонтиран към този момент несполучливо през 2011 година Прогнозната сума е 9.4 млн. лева, като общината към този момент изтегли заем
Все едно някой е минал с вълшебна пръчка и е заличил натрошените плочки, мъчително наподобяващи счупени от неприятно ръководство зъби. Премахнати са и калните пространства, старите катерушки, многото паркирали коли, от които не може да се мине. На тяхно място: зеленина, места за сядане и срещи, навеси и уреди от рециклирани материали, място за пешеходци, веломаршрути.

Описаната нагоре идея е заложена в плана на консорциум сред българските " Плейсмейк " ) и " Дизайн Груп Студио ", които са следвали " рецептата " на датския проектант Ян Геел за живи обществени пространства, отдадени на хората. Проектът им е класиран преди всичко от журито, в което участваха локални и задгранични специалисти (кои бяха те виж по-надолу).

" Работейки по конкурсното предложение, сметнахме, че цитатът от книгата " Градове за хората " на Ян Геел: " Живот, пространство, здания - в този ред ", въплъщава целите, които би трябвало да бъдат сложени и пред развиването на пешеходните пространства в Добрич ", споделят създателите на плана. Подробности за него може да намерите.
Фотограф: Плейсмейк -Дизайн Груп Студио Реклама
На финала са още два плана - на консорциум сред " Ени калър ", " Пони архитекти ", " НССН Дизайн " и на " Проектантско бюро Албена " (проектите в карето долу). Последната дума по какъв начин ще наподобява новия център на Добрич обаче е на жителите - те избират сред въпросните три плана до 30-ти декември, като отговорят на анкетата на уеб страницата на общината.
Втори опит за ремонт, този път " както би трябвало "
След като стане ясно кой план най-вече се харесва на хората, общината ще разгласи публичната поръчка за дълго чакания ремонт.. С тези пари общината ще би трябвало да " поправи " счупения център, който към този момент един път се ремонтира с " безвъзмездни " средства по еврофондовете през 2011 година Резултатът беше некачествено осъществяване - месец след въпросния ремонт тогава настилката стартира да се разрушава.
В момента плочките в центъра на града наподобяват по този метод. Източник: Дарик Добрич
Има няколко обилни разлики, които подсигуряват, че този път ще бъде друго: за пръв път се провежда интернационален конкурс, благодарение на организация Optimistas. Този път има изискване проектантът да следи за осъществяването на самия ремонт, като упражнява авторски контрол. А това съгласно кметът на Добрич Йордан Йорданов е най-големият поръчител за качествено осъществяване. Но може би най-важното е, че парите са на заем и ще би трябвало да се връщат, а освен да се усвояват.

Проектите са освен за компрометираната част от Стара къща по продължението на бул. " 25-и септември " до площад " Свобода " (наречен Зона Б), само че и за идея за целия център. Участъкът ще се ремонтира предпочитано, само че общината искаше визия, а не проекти " на парче ", което сигурно е добър метод. Според количествената сметка на проектантите от " Плейсмейк " и " Дизайн Груп Студио " осъществяването на заложените от тях действия със съответните материали за зона Б по план би коствало общо 9.34 млн. лева без Данък добавена стойност, от които най-вече са за площади и алеи (5.6 млн. лв), създаване на търговски структури (854 хиляди лв), създаване на система за ръководство на дъждовните води (624 хиляди лв).
Фотограф: Плейсмейк -Дизайн Груп Студио Реклама
Настилките в пешеходните пространства са гранит и специфична настилка, вид терацо мозайка, направена от рециклирани клинкерни плочи и бетон. Предлагат се и детайли на градското обзавеждане, направени от същия рециклиран материал, написа в бележките на проектантите.

" Един от акцентите ни е концепцията да рециклираме сегашната настилка от клинкерни плочи и от тях да създадем нов тип настилка в някои акцентни пространства, както и детайли на градското обзавеждане (места за сядане, кашпи и др.). Несполучливата настояща настилка е поставена напълно скоро и искахме да намерим по-устойчив метод направената инвестиция въпреки всичко да бъде в интерес на града ", разясниха от обединяването " Плейсмейк -Дизайн Груп Студио " за " Капитал ".
Настилките в спечелилия план Фотограф: Плейсмейк -Дизайн Груп Студио Източник: община Добрич Проектът: с фокус върху хората
В класирания преди всичко план са набелязани проблемите на градската среда. Ето част от тях (само за зона Б):

Лоша поддръжка и липса на разнородни действия Пространства, блокирани от неприветливи детайли Еднообразни площадки за игра Пространства, доминирани от коли 48% от зелените площи са кални и неподдържани Счупени настилки Неподходящи велотрасета и неприветливи пешеходни връзки Прекъсната наземна връзка с парка
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР