Проектът на Бюджет 2022 вече е в парламента и в

...
Проектът на Бюджет 2022 вече е в парламента и в
Коментари Харесай

Бюджет 2022: От "много добър" до "можеше да е с по-малък дефицит"

Проектът на Бюджет 2022 към този момент е в Народното събрание и в петък ще бъде разискван от депутатите от бюджетна комисия. " Капитал " потърси мненията на основни представители на съдружните сътрудници на " Продължаваме промяната " в комисията.

Проектът към този момент провокира някои рецензии - че е проинфлационен, с прекомерно огромен недостиг и че може да сложи под въпрос влизането на България в еврозоната през 2024 година Финансовият министър Асен Василев пък към този момент влезе в задочна полемика с работодателските организации поради плануваното нарастване на минималната работна заплата на 710 лева и на оптималния застрахователен предел (от 3000 на 3400 лева от 1 април).

През тази година страната възнамерява да преразпредели немислимите досега над 44% от Брутният вътрешен продукт на страната на правилото за всеки по нещо. А резултатът е, че държавните финанси за четвърта поредна година се възнамеряват на недостиг (5.9 милиарда лева, или 4.1% от БВП), който ще бъде затрупан с още дълг. Опасенията са, че планът стъпва на прекомерно оптимистични залагания и може в допълнение да ускори инфлацията и да подкопае растежа.

Въпросите, които попитахме депутати от бюджетна комисия са дали утвърждават плана, какво биха подложили на полемика и какви промени ще внесат сред първо и второ четене на законопроекта. А отговорите най-малко към този момент демонстрират, че едри разделитеелни линии в управлявляващото болшинство няма. Но има тематики за полемика - заложените над 8 млрд.лв. финансови разгоди, нарастването на оптималния застрахователен предел, размерът на недостига.
Реклама
Междувременно в Министерския съвет към преходни и заключителни разпореждания бяха добавени и куп промени в други закони, за което Имаме разминаване за оптималния застрахователен приход Георги Ганев, народен представител от " Демократична България ", член на комисията по бюджет и финанси
Фотограф: Цветелина Белутова
Винаги могат да се създадат забележки към един бюджет, без значение от кое място човек го гледа. От моята камбанария, която е малко по-тясно либертарианска, несъмнено бюджетът би могъл да бъде малко по-амбициозен в посока понижаване на недостига и по-малко увеличение на дълговото задължение, в това число в посока на понижаване на отношението на общо разноските към общостопанската интензивност доколкото една част от този антикорупционен дял да отиде в жителите, а не страната да се разпорежда с него. Имам поради средствата, които хипотетично ще бъдат спрени да не изтичат към корупционни джобове, вместо да ги харчи страната, да ги остави на хората. Бих желал да видя освен това в тази посока, само че знаем доста добре, че в тази комплицирана коалиция за нас беше триумф, че през ноември успяхме да се договорим дефицитът да е сред 3.5% и 4.5%. И това е спазено от финансовото министерство. Така че бих желал, само че не сме в положение безусловно да придвижим нещата в тази посока.

Продължаваме да имаме разминаването, прието още при съдружните диалози, за оптималния застрахователен приход . Ние от " Демократична България " бихме желали да не се усилва, само че и трите други партии са склонни да го създадат, а пък " Продължаваме промяната " са мощно " за " и в интерес на това нарастване. Така че ще продължаваме до последно да задаваме въпроси и ще желаеме обосновка и разбори и най-вероятно това решение ще се вземе политически. Дай, Боже най-малко да успеем да понижим нарастването.

Към момента не са избистрени предложенията ни, които ще внесем сред първото и второто четене на бюджета. Като член на бюджетната комисия ще срещна моите сътрудници, с цел да могат те по личните си цели да дадат своите оферти.
Реклама
Към момента примерно са се обадили главно сътрудниците от културната комисия, които споделиха, че с оглед предизборните цели на Демократична България би могло да се мисли за по-голямо нарастване на бюджета в частта за просвета. Доколкото знам и в региона на защитата размера на разноските, предвид на уговорките ни към НАТО, от 2% към момента не е доближат.

Големи запаси има в две направления. Първото е, че съгласно мен макар рецензиите, част от които съгласно мен са основателни - че прекомерно оптимистично е бил плануван този бюджет, аз не преставам да мисля, че в действителност е плануван консервативно, т.е ще има повече доходи от заложените . Освен това мисля че доста амбициозно плануваните финансови разноски, които са огромен приоритет на обединението, през тази година касово няма да се стигне до тях, тъй като интервала на тези разноски е дълъг - би трябвало планиране за мостовете и тунелите, отчуждаване. Няма по какъв начин през тази година кешово да се заплаща, даже отново да стане предугаждане на средства за непозната сметка, както стана 1.2 млрд.лв предходната година за обществени разноски и обезщетения за тока, даже и да има такава лимитирана опция, не мисля че през 2022 година Ще се случат огромна част от тези разноски. Така че там има още един запас да се разместват пера. Разбира се нашият приоритет ще бъде всяко едно такова разбъркване да минава през Народното събрание,а не да се харчи по убеждение на изпълнителната власт. Нужен е разбор на финансовите разноски Любомир Каримански, ръководител на бюджетната комисия, " ИТН "
Фотограф: Георги Кожухаров
Бих желал да обсъдим в бюджета финансовите разноски от позиция на индикаторите за успеваемост. Ако имам някакво терзание, то е дали страната и обществения бранш като цяло имат капацитета да могат да осъществят плануваните в бюджета финансови разноски, защото знаем, че те са огромна част от разхода в самия бюджет. И тъй като ние чакаме това да е бюджет на икономическия напредък, т.е. с взор в утрешния ден, от извънредно значение ще бъде така наречен програмно бюджетиране . Трябва да имаме планове, тези планове да носят добавена стойност. Защото единствено през тази добавена стойност ние можем да разберем по какъв начин и по какъв метод ще бъде направена цялостната оценка на въздействието на едно такова финансово бюджетиране в страната.
Планираните финансови разноски са по-голямата част тъй че да има за инфраструктурата. Аз съм склонен, тъй като виждаме да вземем за пример БДЖ в какво положение е от позиция на жителите и от позиция на бизнеса. БДЖ не се употребява задоволително дейно, по този начин както би трябвало да се употребява един от най-евтините превоз в Европа и в целия свят. Освен това второкласните и третокласните пътища в България - виждаме че по тях минават нонстоп товарните транспорти, които основават извънреден дискомфорт на дребните обитаеми места и ние харчим единствено за закърпване на пътищата, а там няма тол система. Трябва да бъдат въведени постепенни ограничения, тъй че да може и страната с помощта на инвестицията в тези пътища, да има възвръщаемост. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Банки и финанси 1 Медиа и реклама 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Медиа и реклама Реклама
Третият образец - вижте в какво положение са " Български пощи ". Дружеството има неповторима инфраструктура и може да бъде употребена за доста неща. Може даже да бъде употребена за платежна институция във времето. Може да стане и единен център за услуги на жителите във всяко едно обитаемо място и за държавната администрация.

Бих желал да обсъдим също и нещата, които са свързани с най-иновативния бранш - с IT-сектора и както чакаме там като развития. Защото директните задгранични вложения са на много ниско равнище . Те и в идващите три години в бюджета са планувани без забележителен растеж, което за мен е притеснително. Ако ние създадем среда, тъй че да може бизнесът да има предвидимост и да знае по какъв начин ще се развива, тогава към този момент може да чакаме в действителност директните задгранични вложения да не усилят. И не мога да схвана за какво в бюджета, в случай че това ще го променим, те не порастват. Това е един от въпросите, които аз персонално ще слага при разискването на бюджета.

Факт е, че оптималният застрахователен приход не е бил вдиган доста дълго време. Но аз не съм сигурен, че в този момент е моментът това да става. Дори в съдружната полемика за сформиране на държавното управление, имахме разнообразни отзиви обособените партии. Но като цяло тогава стигнахме до извода, че би трябвало да се направи една информация за историческото развиване на увеличението на оптималния застрахователен приход , методът, по който може да се приложи коефициентът и от кой момент да се приложи. Но това не е тъкмо заковано от първи април примерно. Това е нещо, което може да дискутираме. Разбира се то не е нещо, което ще попречи за приемането на бюджета. Искам да го кажа занапред, тъй като някои спекулират по тази тематика.

Другото, което ме тормози са в този момент вкараните преходни и заключителни разпореждания . Лично аз съм съперник на това през преходни и заключителни разпореждания на закона за държавния бюджет, да се трансформират други закони. Това не би трябвало да се позволява.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Най-вероятно в образованието ще изясним метода, по който да се харчат парите и методът, по който могат да бъдат увеличени. Другото, което бихме желали да забележим е бюджета за просвета. Да има предивидимост не толкоз от позиция на Министерството на финансите, а по какъв начин Министерството на културата си възнамерява бюджета. То би трябвало да си построи финансов потенциал, с цел да може да оцени обособените културни институти, които имат потребност от финансиране. Има да вземем за пример музейни служащи с по няколко езика, които са ниско платени. Доволен съм, бюджетът е добър Проф. Румен Гечев, Българска социалистическа партия, зам.председател на комисията по бюджет и финанси
Фотограф: Юлия Лазарова
" Драми по време на бюджета биха означавали проблеми за ръководството. Ние нямаме право на разлики тук. Когато се приема подобен бюджет от коалиция, не трябва да променяме главните му параметри. Ако има оферти те биха могли да бъдат примерно като рекомендации за финансовите разноски. Те са 8 милиарда лева Една част от тях ще бъдат като решения на Министерски съвет с министерски постановления. Ние утвърждаваме общото число и там към този момент при полемиките евентуално ще става дума за обособени общини, за разнообразни планове, за лечебни заведения, и там към този момент може. Но другояче не е признато в европейската и освен в нея процедура, когато се внесе бюджета квалифициран от съдружно държавно управление и подсилен от парламентарно болшинство, то да разбутва индикаторите, тъй като резултатът би бил пагубен.

Доволен съм, бюджетът е добър. Както аз направих една предварителна рекомендация, че растежът ни не е задоволителен спрямо това, което са заложили другите източно и средноевропейски страни. Той наподобява сносно на фона на рецесията, тъй като в такава рецесия да поддържаш напредък от съвсем 5% е добър индикатор. Но като се съпоставим с другите източноевропейци ни се постанова да потърсим запаси. Вероятно при актуализацията на бюджета през юли ще търсим други запаси, с които да повишим растежа през 2022 г, само че и идващите години - 2023 и 2024 година България би трябвало въпреки всичко да редуцира разликата с другите страни от Европейски Съюз.

По тематиката работиха Деян Димитров и Велина Господинова
Фотограф: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР