Проект BG05SFOP001-2.025-0223-С01 Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики

...
Проект BG05SFOP001-2.025-0223-С01 Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики
Коментари Харесай

Проект Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво популяризира възможности за гражданско участие на младежи в управлението

Проект BG05SFOP001-2.025-0223-С01 " Младите хора – неизползваният капацитет за по-ефективни политики на локално равнище " се извършва от Бенефициент – Сдружение „ Мъдрост и мощ “, в партньорство с Федерация на самостоятелните строителни синдикати, финансиран е по процедура BG05SFOP001-2.025 „ Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на осъществяване и мониторинг на политики и законодателство “, по Приоритетна ос № 2 „ Ефективно и професионално ръководство в партньорство с гражданското общество и бизнеса “ на Оперативна стратегия „ Добро ръководство " 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Проектът цели да направи оценка на успеваемостта на политиките, да се дефинират мощни, слаби страни, благоприятни условия и закани, характеризиращи гражданското присъединяване на младежите от разнообразни групи общини в ръководството на локално равнище и да се основат предпоставки за формулиране на рекомендации и възстановяване на регулаторната среда.

В рамките на осъществяване на Дейност 1 по плана, през първото шестмесечие на годината е извършено изследване и направен разбор на провежданите политики и нормативната уредба в България, регламентиращи присъединяване на младежите в ръководството на общинско ниво. Проучването е ориентирано към политиките на общини, с население сред 10000 и 15000 поданици. Изборът е подбуден от обстоятелството, че отвън огромните регионални центрове, в по-малките общини интензивността на гражданското присъединяване, в частност на директното присъединяване на младежите в ръководството, е преднамерено по-слабо застъпено или на процедура липсва.

Ръководствата на общините Банско и Симитли са изразили абсолютно единодушие и двете общини да вземат участие като пилотни в плановите действия, което е следващото доказателство и добра процедура за сполучливото и ползотворно съдействие сред обществения бранш, в лицето на общинската администрация, и Неправителствени организации бранша, в лицето на Сдружение „ Мъдрост и мощ “ и Федерация на самостоятелните строителни синдикати.

Проучването, в границите на Дейност 1 обхвана както националната нормативна уредба, по този начин и нормативната база, регламентираща младежкото присъединяване в ръководството на локално равнище.

Проучени са осъществените партньорски действия и практики за включване на младежи в осъществяването на общинските политики. Изследването наблюдава сбъднат ли е мониторинг на общински политики от юношески организации или структури на гражданското общество. Разгледани са практиките, които пилотните общини ползват за поощряване на гражданското присъединяване на младежите в публичните политики.

Анализът съдържа информация и за главните форми на гражданско присъединяване, измежду които: консултативни препоръки, публични разисквания и съвещания, интернет форми за публични съвещания.

Разгледани са локалните измерения на гражданското присъединяване, включително: консултиране и разискване на идни решения с жителите, локален референдум, общо заседание на популацията, локална гражданска самодейност, публични конгреси, основаване на консултативни препоръки, кметски препоръки и други.

Представена е и спецификата на младежкото присъединяване и са посочени съответни благоприятни условия, измежду които: основаване на цивилен пространства за младежите, училищен препоръки, юношески парламент, детски парламент, юношески консултативни препоръки към общинската администрация и/или общинския съвет и други.

Изготвеният SWOT разбор на резултатите от изследването обрисува мощните, слабите страни, опциите и заканите, отнасящи се до гражданското присъединяване на младежите в ръководството в двете пилотни общини, поради прегледаното законодателство, регламентиращо тези политики на национално и локално равнище. Анализът прави оценка на успеваемостта на националните и локални политики, отнасящи се до младежкото присъединяване в ръководството и обобщава до каква степен е удобна средата за директно присъединяване на младежите в осъществяването на политики. С целия текст на изследването и разбора по Дейност 1 на плана може да се запознаете.

Своеобразният мониторинг на провежданите политики би могъл да се употребява като основа за възстановяване на регулаторната среда и усилване на гражданско присъединяване на младежите от по-малките обитаеми места в ръководството.

Второто изследване, осъществено по Дейност 2 на плана, пък е ориентирано към информираността на младежите по отношение на опциите и формите за гражданско присъединяване и опитът им за включване в осъществяване и мониторинг на политики и законодателство на локално равнище.

Проучванията, извършени в границите на двете действия по плана обгръщат едни и същи пилотни дребни общини – Банско и Симитли и са на една и съща тематика, отнасяща се до гражданското присъединяване на младежите в ръководството на локално равнище, с оглед съпоставимост и надграждане на резултатите по тях, само че в същото време изследват разнообразни фактори: първото изследване е концентрирано върху нормативната база на национално и локално равнище, а второто – отразява информираността, настройките, разбиранията, опита, желанията и компликациите на младежите, отнасящи се до присъединяване им в процеси на взимане на решения и осъществяване на политики на локално равнище.

Второто изследване е извършено измежду 323 младежи на възраст от 18 до 30 години от гр. София и от двете пилотни общини, посредством лични изявленията, осъществени в интервала 03.04.2023 година - 02.05.2023 година със средствата на електронната връзка (чрез онлайн проучване чрез потреблението на профилирана платформа за осъществяване на социологически проучвания). То изследва основани ли са равни благоприятни условия за директно присъединяване в ръководството на локално равнище на младежите в дребните общини по отношение на огромната Столична община, има ли разлика в информираността на младежите по тематиката за гражданско присъединяване, както и в опита и настройките им за присъединяване във образуване и осъществяване на политики, в структури на гражданското общество и в разнообразни акции и начинания от публичен интерес.

Изготвеният летописи дефинира мощни, слаби страни, благоприятни условия и закани, характеризиращи гражданско присъединяване на младежите от разнообразни групи общини в ръководството на локално равнище. Определени са тематиките, по които е належащо да се увеличи информираността на младежите и на тази база е направен профилиран обучителен модул за младежи, популяризиращ опциите за гражданско присъединяване. С целия текст на изследването и разбора по Дейност 2 на плана може да се запознаете.

В рамките на осъществяването на плана са основани условия за използване на процедура на инструментите за включване на жители и техни организации при осъществяване на политики и взимане на решения. Популяризирани са изгодите от партньорското ръководство с жителите и бизнеса.

Чрез три извършени юношески форума под надпис „ Повишаване на гражданското присъединяване на младежи в осъществяването и мониторинга на политики и законодателство на локално равнище “, с присъединяване на представители на общинската администрация и младежите от пилотните общини Банско и Симитли, са демонстрирани и разпространявани изгодите от партньорското ръководство с жителите и най-много опциите младежите да способстват и да бъдат дейни участници в правенето и използването на младежката политика на локално равнище.

Чрез форумите са допълнени и разширени знанията и опита за гражданско присъединяване на присъединилите се в тях младежи. Участниците са изготвили личен SWOT разбор, оценявайки гражданското присъединяване в локалното ръководство и са дефинирали рекомендации и оферти за смяна на политики и законодателство, за основаване на по-добра среда за гражданско присъединяване в ръководството.

Не на последно място, посредством форумите е:

  • засилена младежката интензивност и ангажираност при осъществяването и мониторинга на локални политики и законодателство;
  • нараснал е потенциалът на младежите за правене на рекомендации към управляващите;
  • усъвършенствано е взаимоотношението, разговорът и съдействие сред заинтригуваните страни на локално ниво;
  • демонстрирани са изгодите за локалната власт от дейното включване на младежите в ръководството на общинско ниво - реализиране на трайни резултати, които жителите ще припознават като свои.

Формулираните оферти и рекомендации от младежите са предоставени на общинските управления на двете пилотни общини за ръководещите да отразяват в прилаганата политика целите, които са значими за младежите и формите, в които младежите виждат благоприятни условия за бъдещото си гражданско присъединяване.

Обобщено, публичните конгреси се потвърждават като ефикасни механизми и подходи, посредством които да бъдат привличани все по-успешно младежите в ръководството. Те са инструмент за възстановяване на разговора сред младежките общности и локалната власт и разрешават по-ефективно потребление на капацитета на младежите за бъдещото развиване на общините и районите, намерено и отговорно ръководство, подкрепено от мощно младежко присъединяване.

Обща стойност на плана: 59 807,81 лева, от които 50 836,64 лева от Европейския обществен фонд и 8 971,17 лева национално съфинансиране.

Начало на плана: 12.09.2022 година

Край на плана: 31.12.2023 година

Този документ е основан с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Сдружение „ Мъдрост и мощ " и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Европейския съюз и Управляващия орган

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР