Продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през януари

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през януари
Коментари Харесай

Нарастване на строителството в ЕС през януари, но при спад в България



Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през януари 2021 година, парирайки част от спад в края на предходната година, демонстрират данни на Евростат. В рамките на България обаче строителството през януари се намали след застоялост месец по-рано, като строителният бранш в нашата страна не е отбелязал покачване от септември 2020 година насам.

Строителството в Европейски Съюз набъбна през януари с 0,9%, заличавайки огромна част от спада с 1,3% през декември 2020 година, до момента в който в границите на еврозоната се увеличи с 0,8% след спад с 1,5% през декември.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в Европейски Съюз се увеличи с 0,8%, а в еврозоната с едвам 0,1%, до момента в който сградното строителство набъбна надлежно с 1,1% и с 1,3 на 100.

Най-солидно покачване през януари означи строителството във Франция (сок с цели 16,3%), следвана от Словения (с 8,4%) и Унгария (със 7,4%). В същото време най-силно покачване беше отчето в Германия (с 12,2%), в Словакия (с 2,3%) и в България (с 1,3%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната се намали през януари надлежно с 1,8% и с 1,9%.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше регистриран в Словакия (спад с 14,5%), Германия (с 8,7%) и Австрия (с 8,5%),  до момента в който най-хубаво покачване беше отчетно в Унгария (растеж от 11%), Франция (с 4,3%) и Словения (с 4,2%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България набъбна през септември с 1,5% по отношение на август, когато се сви с 0,3%. Това съставлява първо повишаване от три месеца насам  и третия най-хубав напредък в границите на Европейския съюз.

На годишна база продукцията в българското строителство се сви през януари с 6,4% след намаляване с 3,6% през декември, запазвайки отрицателната наклонност от началото на предходната година и след внезапните спадове през март, април и май 2020 година надлежно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в действие най-ограничителните ограничения за битка с пандемията Covid-19.

Графика на продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР