Продължават преговорите между министрите на здравеопазването, социалната политика и на

...
Продължават преговорите между министрите на здравеопазването, социалната политика и на
Коментари Харесай

Кой ще плаща прегледите на неосигурените?

Продължават договарянията сред министрите на опазването на здравето, обществената политика и на финансите за увеличение на бюджета за възнаграждение на лекуването в болница на бедните неосигурени. Идеята е парите да се усилят и страната да заплаща и извънболничното лекуване на неосигурените. Лични лекари и пациенти не утвърждават предлагането.

Мукрина е безработна от пет месеца и не е плащала здравните си вноски.
Мукрина Съботинова - пациент: " Аз не се усещам едва обществена. Децата ми работят. Толкова време си поддържах осигуровките. Ама в този момент сега малко сме изостанали ".
За това Мукрина не върви на доктор, а се самолекува, в случай че откри пари за медикаменти.

В момента страната поема лекуването в болница на най-бедните без здравни осигуровки. Здравният министър предлага от следващата година да се заплащат и прегледите им в доболничната помощ.
Проф. Николай Петров - министър на здравеопазванeто: Не приказваме за всички здравнонеосигурени, а за тези, които е потвърдено, че са небогати. Прави се обществена анкета към общественото министерство и се отпускат пари към лечебните заведения. "
Бюджетът на Агенцията за обществено подкрепяне за покриване на лекуването на неосигурени в болница е 2 милиона и половина. Почти цялата сума е изхарчена през първите девет месеца на годината. Пари се отпускат на хора без приходи, имущество и спестявания. В случай че не дават отговор на условията, лекуването остава за сметка на болничното заведение. Това е повода персоналните лекари да не поддържат концепцията на здравния министър.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: " Защото си представете тука едни 500 индивида, които нямат осигуровки досега, на които страната позволява да се преглеждат в доболнчината помощ, против обещанието в миналото персоналният доктор да си вземе парите. Това значи, че този, който си е платил осигуровките, няма да може да влезе в кабинета изобщо. "
Пациентите също не са съгласни.

Владимир Димов - пациент: " Парите, които ще дойдат от къде ще дойдат от налозите, които аз заплащам. А аз не съм склонен да заплащам прегледите на различен ".Мукрина Съботинова - пациент: " По-добър вид е да си заплащат осигуровките. Повече права имат. "
Дали концепцията на здравния министър ще бъде призната, ще стане ясно при гласуването на бюджета за идната година.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР