Продължаващият вече цяла седмица скандал между Асоциацията на организациите на

...
Продължаващият вече цяла седмица скандал между Асоциацията на организациите на
Коментари Харесай

Работодателите решиха да се оплачат официално от свободния пазар на тока

Продължаващият към този момент цяла седмица скандал сред Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и енергийното министерство откри ненапълно развръзка. След като на няколко пъти енергийният министър Теменужка Петкова напомни на оплакващите се от високата цена на тока организации на работодателите (КРИБ, АИКБ, БСК и БТТП), че токът за бизнес потребности се търгува на свободния пазар и всяка договорка на Българската енергийна борса се регистрира и параметрите ѝ са обществено забележими, а в случай че имат подозрения за картел на търговци на електрическа енергия, да го внесат, членовете на АОБР сториха тъкмо това – подадоха сигнал до Комисия за защита на конкуренцията.

В сигнала се показва, че главните снабдители на електрическа енергия на свободния пазар у нас са АЕЦ Козлодуй ЕАД и Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ЕАД, които обезпечават към 54% от годишното произвеждане на електрическа енергия в България и уверено преобладават производството на електрическа енергия за свободния пазар с дял от към 92%. За първите девет месеца на 2017 година двете централи осъществят над 70% (или 9,94 ТВтч) от създадената от тях електрическа енергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч. При това, за същия интервал междинната цена, реализирана на личните им платформи, е 64,10 лева./МВтч, до момента в който междинната им цена през БНЕБ е 78,48 лева./МВтч., оплакват се работодателите, които виждат в това „ координирано държание “.

В сигнала до Комисия за защита на конкуренцията написа и, че " обилни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници. Вероятно е да са сключвани анекси по към този момент контрактувани продажби през онлайн електронните платформи на АЕЦ и Топлоелектрическа централа МИ2, с които да са предоговаряни условия, в това число размери, възможни отклонения, периоди - естествено, сключването на анекси не се записва на електронната платформа и не може да стане обществено притежание, което значи, че всичко изброено би било непазарно конкурентно преимущество за съответния покупател, страна по договора/анекса ".

Припомняме, че преди 1 януари, 2018 година, двете държавни енергийни сдружения, както и всяко друго държавно енергийно сдружение в България, нямаше обвързване да записва на Българската енергийна борса двустранните контракти, които подписва на своите онлайн платформи.

Сигналът на АОБР е подаден, откакто Комисия за защита на конкуренцията към този момент разгласи, че стартира по лична инциатива изследване на електроенергийния пазар в България. Последният към този момент секторен разбор на Комисия за защита на конкуренцията на пазара на произвеждане, търговия, транспорт и доставяне с електрическа сила е юридически през 2013 година. Тогава Комисия за защита на конкуренцията откри съществуване на корист с господстващо състояние от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и. наложи наказания в размер на почти 6 млн. лева за осъществени нарушавания изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничение на търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР