Продължаващият вече дължи години скандал Златната локва е първа точка

...
Продължаващият вече дължи години скандал Златната локва е първа точка
Коментари Харесай

Скандалът "Златната локва" влиза в Комисията по ревизията

Продължаващият към този момент дължи години скандал " Златната локва " е първа точка в дневния ред на Комисията по ревизията днес. Става дума за компания, която е поставила бариери на основни пропускателни пунктове на границата с Турция и събира такса за стерилизация на преминаващите коли, вместо това да вършат чиновници на Българската организация за сигурност на храните. Малко след като  пое Министерството на финансите и смени управлението на Национална агенция за приходите, Асен Василев заяви, че въпросната компания крие обороти, държи милиони  в " чекмедже ",  а касовите й апарати не са свързани с данъчните. 

Председателката на комисията Мая Манолова е поканила за днешното заседание представители на Министерството на земеделието, Министерството на финансите, Българската организация по сигурност на храните, Националната организация за приходите и Агенция „ Митници ". 

В началото на юли Манолова отиде на ревизия на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", където с изключение на   " Златната локва " за стерилизация има и лаборатория за инспекция на вносните храни и частен паркинг. Тогава тя заяви, че за прекосяването през обеззаразителната процедура леките коли заплащат по 5 лв.,  а тировете - по 20 лева, освен това се плаща само в брой, не и с банкова карта. 

По време на парламентарния надзор предходната седмица, когато по тематиката за " златния мочур "   бе изслушан служебният агроминистър Христо Бозуков, Мая Манолова описа ситуацията по този начин:

„ Като се има поради огромният трафик,  простата сметка демонстрира, че преминаващите годишно около 1400 тира и хиляди леки коли генерират доходи на частната компания, стопанисваща „ златния мочур " при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ", в размер на 10-15 млн. лв.. 

По отношение на лабораторията за надзор на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се ревизират 450-500 камиона на ден. Според евродирективата би следвало да се ревизират 10 % от преминаващите товарни коли, само че се ревизират доста повече. Цената е 350 лева без Данък добавена стойност за лабораторно проучване и 500 лева в допълнение за разтоварване на автомобил. Това ни изясни служителка на самата лаборатория. От тази активност компанията генерира към 15-20 млн. лева доходи ", описа председателката на Комисията по проверката. 

Идеята за частен надзор на граничния стокопоток бе на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов. Договорът за стопанисване на " златната локва " бе подписан през 2011 година Оттовата притежателите и шефовете на компанията се смениха няколко пъти, а серия министри се заричаха да прекратят или най-малко да ревизират странната процедура на границата. Вече повече от 10 години обаче частната касичка на златната локва  все по този начин си работи безотказно.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР