Продължаващата ликвидна криза на българската електроенергийна борса води държавата към

...
Продължаващата ликвидна криза на българската електроенергийна борса води държавата към
Коментари Харесай

Без спешни мерки се задава енергийно КТБ, според Има такъв народ |

Продължаващата ликвидна рецесия на българската електроенергийна борса води страната към енергийно „ КТБ “. В последните седмици за поредна година електро-енергийният бранш у нас е обект на рецензии поради рисково високите цени на електрическата сила на българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), които са на равнища над 70% по отношение на тези в Германия.

Това се споделя в декларация на ИТН до ръководителя на Народното събрание, президента, премиера и ред институции в бранша. 

В декларацията на Има Такъв Народ се споделя: 

Горещата вълна, обхванала Балканския полуостров, както и високите цени на природния газ и въглеродните излъчвания, редом с изкушенията за повишен експорт са една част от аргументите. Основната причина обаче е, че секторът у нас се ръководи некадърно, безконтролно и даже хазартно. Забавените с години промени, практиката на законови промени на „ парче ” и неналичието на визия за развиване на бранша, са същинската причина за тези циклично повтарящи се рецесии.

Паралелно с неналичието на визия, в сериозни интервали се демонстрира неналичието на ясно регламентирани механизми за балансиране на пазара. Професионална доверчивост е да се разчита дълготрайно, че с активиране на мощности в държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “-2 и Топлоелектрическа централа „ Варна “ произвеждащи релативно скъпа сила - доста над междинните цени на европейските енергийни тържища, българският енергиен пазар ще стане в миналото конкурентноспособен. Особено тежки последици ще има това за българската промишленост, която губи конкурентноспособност и е изправена пред банкрути, с всички последици за фиска на страната, загуба на работни места, обществени разноски и така нататък Ако това продължи и не се вземат незабавни ограничения ние предсказваме каскадни банкрути на предприятия и икономическа злополука от рода на „ КТБ “. 

Доминираният от държавни компании пазар на електрическа сила у нас може да се опише като волатилен, а подозренията за спекулативно държание и нарушавания се повдигат постоянно. Липсата на съгласуваност по линията министерство на енергетиката, БЕХ и държавните сдружения НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 слага основателно под подозрение успеваемостта от високата централизация на държавна благосъстоятелност в бранша.

Остават неотговорени и редица други въпроси на експертите като, за какво преди държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 бяха задействани всички частни електроцентрали, за какво НЕК не задейства запаса с който разполага в американските централи като първа стъпка в рецесията, ще наложи ли санкции КЕВР на Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 за несъблюдение на отговорностите й да предлага сила на борсата при рецесия на ликвидността? Необяснимо и будещо съмнения за преднамереност е това безучастие на управленията на държавните енергийни сдружения, което изисква сезиране на ДАНС и Прокуратурата.

Напомняме категорично, че публичният интерес се диктува от сигурността на доставките и цената на силата, а не от лични търговски ползи на обособени сдружения, които в доста случаи опонират на ползите на обществото и бизнеса, а в последните дейности на държавните структури прозират и политически стимулирани дейности. Чак на 10-ти август след продължителни настоявания на бизнеса и продължаващата рецесия на борсата бяха включени в работа пет енергийни блока на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2, които включиха в системата над 800 мегавата. 

Дългият интервал за взимане на решение за обезпечаване на спомагателни мощности за търговете на БНЕБ изяви слабостите на прелюдия модел „ наложителен пул ”, който докара до това главните количества електрическа сила търгувани на свободен пазар да минават през платформата „ ден-напред ”. Възможностите за подписване на контракти за по-дълъг интервал или предлагането на доставки с по-разнообразни профили са сведени до най-малко. Същевременно в интервали на ползване, които не са в границите на прогнозния междинен товаров профил, при покупко-продажбите се насърчава ценообразуване въз основа на последните поръчки, което води до образуване на пикови цени за цялата тръжна сесия. На този декор предложенията за краткосрочни меки са прекомерно лимитирани и главно се свеждат до към този момент подхванатото обезпечаване на спомагателни количества електрическа сила на борсата. Препоръчваме в допълнение предложение на артикули с по-адекватен дневен профил. Следва да се означи, че предложенията за административно ограничение на износа, каквито се чуват, не подхождат на европейските пазарни регулации, както и това, че към този момент допускани систематични неточности преди 4 години не би трябвало да се повтарят.

За нас по-важния въпрос е предприемане на средносрочни и дълготрайни ограничения за промени в бранша, които минават през сериозна проверка на пазарния модел, капиталовите стратегии и надлежно през законови промени. В тази връзка предлагаме следните неотложни дейности: 

- Приемане на национална стратегическа рамка (доктрина) след публично разискване, в която да бъдат показани задачите за стабилно развиване на бранша в дълготраен проект. Тези цели изискват както либерализация на пазара в кратковременен проект, по този начин и приложение на нови технологии в благозвучие с общите европейски политики, което ще обезпечи цени на електрическата енергия конкурентни на европейските цени на борсата. Това е един от главните цели в управническата стратегия „ Енергетика “ на Политическа партия „ ИТН “
- Разработване и приемане след публично разискване на народен пазарен модел с отчитане на механизъм за потенциал, който да адресира въпросите за гарантиране на доставките при върхово ползване, само че и правилата за обезпечаване на поддръжка за създаване на нови нуклеарни и ВЕИ-мощности;
- Обявяване на обвързващ график за ограничение на контролирания пазар до групата на енергийно уязвимите консуматори, което също съставлява приоритет в програмата на „ Има Такъв Народ “;
- Преразглеждане на работата на БНЕБ, в това число стимулиране предлагането от държавните енергийни сдружения на дълготрайни пакети електрическа енергия на платформите на БНЕБ;
- Преоценка на методите на държавно ръководство в енергетиката, част от управническата стратегия на Политическа партия „ ИТН “, а точно:
o Преразглеждане на ролята и потребността от БЕХ (след изваждане от структурата му на енергийните мрежови оператори ЕСО и Булгартрансгаз), който в този момент е по-скоро финансова конструкция и като такава би следвало да е под патримониума на Министерство на финансите;
o Планиране ускорено създаване на нови ниско-емисионни генериращи мощности, което ще обезпечи в дълготраен проект цени на българския енергийния пазар конкурентни на равнищата на европейските борси;
o Ясно обвързване на активността на мрежовите оператори с отговорността за обезпечаване на баланс на доставките;
o Разделяне на лицензионните действия на НЕК в обособени компании и оздравяването му;
o Спешно следствие от КЕВР на десетките сигнали за спекулативни покупко-продажби и нарушавания на регламента REMIT на енергийната борса, които макар докладването на ACER (Асоциацията на европейските регулатори) не получава съответно отношение у нас.
o Одити и преразглеждане на проектите за развиване на всяко държавно енергийно сдружение и ясно установяване на източниците за финансиране на нужните вложения, в това число посредством листване на борсата на миноритарни пакети;
o Вземане на политическо решение от Народното събрание за реален период за работа на въглищните ни централи, което е обвързано с обезпечаването на държавна помощ и отговорностите за вложения в нови технологии. 

Политическа партия „ ИТН “ се обръща към всички институции в страната с предизвестие за тежките последици за стопанската система на страната от продължаващата обърканост в енергетиката, директен резултат от което е прогресиращата ликвидна рецесия на енергийната борса и неефективното й ръководство от страната.

Нещо повече, ние настояваме за неотложно сезиране на ДАНС и Прокуратурата за следствие и заблуждение под правосъдна отговорността за незаконно безучастие на служебните лица в БЕХ, НЕК и Топлоелектрическа централа “Марица изток “ 2 по преодоляване на рецесията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР