Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към

...
Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към
Коментари Харесай

Заев: Има решение на спора с България – и двете страни ще са победителки


Продължаваме в другарски дух и ще останем изцяло бдителни към цялата обстановка, тъй като настоявам, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока, разгласи на конференция през днешния ден македонският министър председател Зоран Заев.

Оставаме другарски настроени към България, тъй като единствено с другарство можем да разгадаем всички проблеми, добави той, представен от БГНЕС.

„ Ние сме съдружници в НАТО с България, имаме общи отговорности и дълг да подобряваме добросъседските връзки и взаимното съдействие. Правото на самоопределяне и самоидентификация са съществени европейски полезности. Уникалността на македонския език и еднаквост е неоспорим факт. Македонският език е неразделна част от персоналната карта на Северна Македония и в Организация на обединените нации. Твърдения и изказвания, които носят щета, не водят до същинско другарство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-много от нас самите и от взаимното почитание. Продължаваме в другарски дух и ще останем изцяло бдителни към цялата обстановка, тъй като настоявам, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока “, сподели Заев.

По въпроса взе отношение и немският дипломат Анке Холщайн в изявление за Радио Свободна Европа. Според нея, двустранните въпроси не би трябвало да бъдат част от преговорната рамка и в значителен интерес на България е да не се блокира процесът на разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани.

Коментирайки българския меморандум, изпратен до страните-членки на Европейски Съюз, Холщайн акцентира, че по нейно мнение Германия и други страни-членки на Европейски Съюз считат, че двустранните въпроси не би трябвало да стават част от преговорната рамка и че тези въпроси би трябвало да се вземат решение единствено двустранно.

„ България постоянно е била мощен покровител на европейското придвижване на района, в това число на Северна Македония. В главен интерес на България е да не блокира процеса на разширение на Европейския съюз в района “, акцентира немският дипломат.

Холщайн се надява страните-членки да реализират съглашение по отношение на рамката и че провеждането на първата междуправителствена сесия като обща цел на Германия и Северна Македония ще се състои през декември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР