Продължаваме с описанието на психологическите експерименти с хора. Стълби във вид

...
Продължаваме с описанието на психологическите експерименти с хора.
Стълби във вид
Коментари Харесай

Странни психологически експерименти с хора – Част 2

Продължаваме с описанието на психическите опити с хора.

Стълби във тип на пиано

Според опита именуван „ Fun Theory “ държанието на хората може да се промени към по-добро, в случай че рутинни дейности се поднесат по занимателен метод. В Стокхолмското метро създали стълбите като клавиши на пиано. След това следили какъв брой хора ще предпочетат занимателните стълби, вместо комфортния и елементарен ескалатор.

Резултатите посочили, че още първия ден 66 % от хората избрали стълбите.

Дим в стая

В една стая били събрани хора, съгласили се да попълнят въпросник. Изведнъж отдолу под вратата почнал да излиза пушек. Естествена реакция при такава обстановка е човек се опита да напусне стаята или най-малко да уведоми за протичащото се. Но по какъв начин да реагирате, в случай че не сте сами, само че хората, които са в стаята изобщо не виждат дима. За задачата на опита, другите хора били артисти, които се престрували, че не виждат дима.

Само 10% от участниците напуснали стаята или докладвали за пушек, а 9 от 10 индивида траяли да работят по въпросника.

Експериментът потвърждава, че хората разчитат повече на непознатото държание, в сравнение с инстинктите си. Също по този начин, че в наличието на пасивни персони, са склонни да реагират по-бавно или въобще да не реагират на спешни обстановки.

Експериментът на Карлсберг

Датската пивоварна Карлсберг провела забавен обществен опит. Двойка, която била в незнание, влезнала в киносалон, цялостен с рокери и единствено с две свободни места.

Повечето двойки не седнали на празните места. Тези, които ги заели били възнаградени с овации и безвъзмездна бира на Карлсберг.  Продуктово позициониране на продукта.
Експериментът демонстрира човешкото държание във опция за демонстрация дискриминация.

Анонимен концерт в метрото

На 12 януари 2007 година във вашингтонското метро, по самодейност на Дж. Уайнгартен от вестник „ Washington Post ”, се провел следният обществен опит. На всекидневно място, заемано от улични музиканти, застанал известният цигулар Джошуа Бел. В продължение на 45 минути, той изнесъл безвъзмезден концерт, изпълнявайки типичен творби на „ Страдивариус ” от 1713 година – цигулка за повече от 3,5 милиона $.

От миналите хиляда души, единствено шестима спрели да послушат, към 20 души пуснали пари, без да спрат. Цигуларят събрал 32 $. Само един човек познал световноизвестният виртуоз.

Експериментът потвърдил каква е зависимостта сред усещането и целите, както и дал за оценка на обществения усет. Няма значение дали звезда, или несъвършен музикант свири в банална и скучна среда, в неловко за всички време – хубостта остава незабележима.

Експериментът на Робъртс Кейв

Целта на опита бил да покаже по какъв начин лимитираните запаси пораждат борба и по какъв начин може да се оправят хората с нея.

За опита били основани две групи момчета на възраст сред 11 и 12 години. Групите не знаели една за друга. Те били отведени на място, за което мислели, че е летен лагер. През първата седмица връзките в обособените групи се засилили.

След това срещнали момчетата от двете групи и сред тях се зародил спор. Експериментаторите основали обстановки на конкуренция сред групите и равнището на неприязън се нараснало.

На третата седмица били основани проблематични условия за двете групи, при които те трябвало да работят дружно, с цел да решат общ проблем с питейната вода. Двете групи се обединили, даже станали другари.

Експериментът потвърждава, че взаимната работа е измежду най-ефективните способи за понижаване на борбата.

==

Тези образци за психически опити не са всички правени в миналото. Могат да се упоменат още десетки, а сигурно за безчет доста никой, в никакъв случай няма да разбере.

Легитимно или не, учените вършат опити, водени от любознание да схванат човешкото тяло и схващане. Всичко, което знаем през днешния ден за себе си, е тъй като някой се е опитал да го изучи.

Странни психически опити с хора (Част 1)

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР