Продължаваме Промяната са силно обезпокоени от прекратяването на преговорите за

...
Продължаваме Промяната са силно обезпокоени от прекратяването на преговорите за
Коментари Харесай

ПП: Конфликтът между БЛС и НЗОК излага на риск сигурността на здравноосигурителната система

" Продължаваме Промяната " са мощно обезпокоени от прекратяването на договарянията за в допълнение съглашение сред Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се показва в декларация на парламентарната група на групировката. Текстът бе прочетен в пленарна зала от депутата Антон Тонев.

Няма данни за позитивен резултат или развиване също при договарянията сред НЗОК и другите договорни сътрудници - дентални лекари и магистър-фармацевти, уточни Тонев. По думите му неналичието на градивен разговор сред страните е доста неприятен знак и може да задълбочи така и така тежките проблеми в опазването на здравето.

При последното постоянно държавно управление беше реализирано извънредно високо равнище на съдействие сред договорните сътрудници, което докара до невиждано нарастване на цените на медицинските действия - към 33% в извънболничната помощ, 25% - в болничната помощ, означи Тонев. Той посочи, че по този метод са се обезпечили средства за покачване на главните заплати на медицинските експерти и за реализацията на значими промени като дигитализацията в опазването на здравето. При денталните лекари също беше контрактувано невиждано нарастване на цените на услугите, заплащани от Здравната каса, добави Тонев.

В края на септември т.г. бяха обявени резултатите в разходната част на бюджета на НЗОК и натрупването на вероятен остатък от 250 млн. лева до 450 млн. лева според от осъществените действия до края на годината, съобщи Тонев. По думите му тази информация е била причина и основа за договаряния за сключване на анекс към Националния рамков контракт и увеличение на цените на клинични пътеки в границите на 2022 година и вероятно през 2023 година

БЛС се отдръпна от тези договаряния заради противоречие с финансовите параметри при заплащането на дейностите. Надзорният съвет на НЗОК аргументира позицията си с дефицит на средства, сподели още Тонев. Той уточни, че това е разумно разследване от неналичието на импортиран в Народното събрание законопроект за бюджета на НЗОК за 2023 година Искането за удължение на действието на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година на процедура замразява преговорния развой за новите рамкови контракти в опазването на здравето за 2023-2025 година, добави Тонев. Той сподели, че е бягство от отговорност и опонира на Закона за здравното обезпечаване.

Конфликтът сред БЛС и НЗОК излага на риск сигурността на здравноосигурителната система. Настояваме управлението на Министерството на здравеопазването и НЗОК да поемат отговорност и да обезпечат нужните условия за реализиране на единодушие и сполучлив излаз на договарянията с всички медицински класи, добави Тонев. Той сподели, че в противоположен случай назрява напрежение освен при лекарите, само че също при денталните лекари и магистър-фармацевтите.

По думите му средства за това има - те са в остатъка на НЗОК. Нека този остатък бъде разпределен, с цел да се подсигури естествената работа на системата на опазването на здравето, сподели още депутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР