“Продължаваме промяната“ призова коалиционните партньори да оставят настрана евтините политически

...
“Продължаваме промяната“ призова коалиционните партньори да оставят настрана евтините политически
Коментари Харесай

Продължаваме промяната призова коалицията да не търси евтини дивиденти

“Продължаваме смяната “ прикани съдружните сътрудници да оставят настрани евтините политически дивиденти и да се концентрират върху битката с корупцията, оправянето с ценовите рецесии, както и подпомагането на най-уязвимите групи от популацията. Това сподели ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров пред бТВ.

На този декор водачът на групата на " ИТН " Тошко Йорданов сподели, че нишките в обединението се късат, тъй като Политическа партия не съблюдава съдружното съглашение. Йорданов имаше поради признатия от Министерския съвет Национален проект за въвеждане на еврото.

Гюров изясни, че сега никой няма интерес да се отиде към предварителни избори, които да разклатят страната. Това била и повода да се работи интензивно в посока възстановяване на връзката в ръководещата коалиция.

Той прецизира, че при актуалната обстановка е обикновено жителите и политиците да са изнервени. " Аз мисля, че България има потребност от усилване на правосъдната система, тъй че тя да бъде по-прозрачна и да бъде в отбрана на българските жители. В във всички случаи, когато бъде направен подобен план, той би трябвало да бъде съгласуван както с българското право и конституция, по този начин и с европейското право ", означи той.

Гюров не одобри рецензиите на съдружните сътрудници, че еднолично от " Продължаваме промяната " са приели българския проект за въвеждане на еврото. Той изясни, че признатият през вчерашния ден проект има за цел да даде начало на техническите процедури, които би трябвало да се свършат, с цел да одобри България еврото от 1 януари 2024 година.

Те щели да продължат към 18 месеца. В същото време в Българска народна банка се изготвял разбор на изгодите и провокации от приемането на еврото и той щял да бъде разискван в Народното събрание, преди да се реши дефинитивно дали е най-удачно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година

Има Такъв Народ: Не сме спокойни

С този вид съдружни сътрудници и след съдружния съвет не можем да бъдем спокойни, че няма да има придвижване по тематиката Северна Македония, сподели ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов пред Нова тв. В петък вечерта четирите обединения в ръководството разискаха въпроси и оповестиха, че анулация на ветото върху Скопи наложително ще мине през гласоподаване в Народното събрание.

Тошко Йорданов споделя, че " Продължаваме промяната " са си разрешили да вършат неща и да водят диалози за Северна Македония, които не е трябвало да вършат. Той изясни, че са давани заричане пред европейски дипломати, само че не сподели какви са били те, нито показа от кое място тъкмо идва натискът за унищожаване на ветото.

" Работим на база подписано съдружно съглашение. Спазват ли то - няма проблем. Не го ли съблюдават - последствията ще са при тях ", сподели водачът на групата на Има Такъв Народ.

Според него е мъчно изпълнима концепцията на " Демократична България " за повдигане на ветото, в случай че Европейската комисия поеме гаранции, че настояванията на България ще се изпълнят от Северна Македония.

" Това е мъчно реализируемо на процедура. Това са политически, а не реалистични упования ", сподели Йорданов. Позицията на “Демократична България “ е, че с ветото върху Северна Македония страната ни безусловно блокира цялата си външна политика, тъй като остава пленник на този въпроси.

Европейски Съюз преглежда българското несъгласие като фактор, който играе напълно в интерес на съветските ползи в Западните Балкани, тъй като отслабва позицията на съюза.

В същото време ветото върху провеждането на междуправителствената конференция, която да даде старт на преговорния развой със Скопие наподобява безсмислено, тъй като България ще има още 35 шанса да наложи несъгласие – върху всяка една преговорна глава на присъединителния развой.

За обществените ограничения на държавното управление Тошко Йорданов изясни, че те няма да успокоят хората.

" Не може всичко да се оправи с държавна интервенция, не сме толкоз богата страна. Не може да обещаем, че нещата ще са като през предходната година ", заключи ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ.
Предвиденият пакет ограничения е на стойност 2 милиарда лв. и планува нулева ставка за Данък добавена стойност на хляба и субсидиране на покупката на горива от жителите.

Тошко Йорданов акцентира, че приемането от Министерския съвет на проекта за приемане на еврото е следващо доказателство за липса на съгласуваност в обединението.

" Имаше среща по тематиката, рабрахме се, че той ще влезе в Министерски съвет, откакто се разиска в обединението, а вместо това (направо) се одобри. " Продължаваме промяната " късат един по един конците на съдружното съглашение ", сподели Йорданов.

Има Такъв Народ е за приемането на евроото, само че твърди, че България към момента не е подготвена за това и няма да бъде подготвена до началото на 2024 година, както е записано в плана
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР