Продължаваме промяната настоява да се определи коефициент на зависимост между

...
Продължаваме промяната настоява да се определи коефициент на зависимост между
Коментари Харесай

Асен Василев обяви 30 хил. по-малко чиновници и вдигане на максималния осигурителен праг

Продължаваме смяната " упорства да се дефинира коефициент на взаимозависимост сред междинната работна заплата и оптималния застрахователен предел от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го увеличи с 450 лева до 3450 лева Това се разбра от изявление на Асен Василев пред Би Ти Ви.

Отново акцентира, че трета поредна година прагът остава 3 хиляди лева, а в същото време междинната работна заплата се е повишила. Напомни позицията на политическата си групировка, че предлаганият предел е най-ниският от въвеждането на оптималния застрахователен приход и че предлаганото съответствие подсигурява сигурност за 4 година напред и изясненост по какъв начин ще се образува и отсега нататък.

Посочи, че тази стъпка няма да усили сивия бранш, тъй като хората с приходи над 3 хиляди лева няма да стартират да ги укриват. Допълни, че при въвеждането на този коефициент спомагателните доходи ще са в границите на 100 млн. лева при 500 млн. лева към края на ноември вследствие на по-добрата работа на приходната администрация и прекъсването на течове в страната.

На този декор тези 100 млн. лева не са някакъв голям запас за доста спомагателни политики, само че вършим това, тъй като е почтено по отношение на всички други. " Да не го създадем, значи понижение на данъчната тежест при най-високите заплати - при растяща инфлация и растеж на междинната заплата. Това значи понижаване на налозите за тази група ", изясни Василев. Анализира, че повдигането на минималната работна заплата, което бе контрактувано при договарянията в бъдещата коалиция, също ще повлияе на бизнеса, който дава такива заплати и ще увеличи разноските му. " Всички би трябвало да могат да носят идентична тежест. И желаеме като сигнал да изпратим това, че няма богата страна с ниски заплати. Ако някой вложител поради 50-100 лева на месец на служащ би напуснал страната, по-добре да не е в страната ", заключи Василев.
Подобна теза отбрани и Димитър Манолов, водач на КТ " Подкрепа " и ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт по-рано пред държавното радио. Той не счита, че ИТ бизнесът, който евентуално е най-засегнат от повдигането на прага, ще напусне страната, тъй като няма къде да отиде, където да е по-ниско облагането. Допълни, че сега всеки лев от заплата над 3 хиляди лева действително не е обложен за разлика от всички под този предел.

" Друг е въпросът дали би трябвало да има оптимален застрахователен приход ", добави той. Напомни, че той е бил въведен, когато скалата на облагане на приходите беше прогресивна.
" Имаше опция за балансиране на изземането през налози и осигуровки, само че в този момент е регресивно, тъй като процентът, който се удържа от приходите, е идентичен за всички приходи, само че от един приход нататък не се събира осигурителна вноска. Тогава изземването от налози и осигуровки става регресивно ".
Тази седмица се разбра, че асоциациите в ИТ бранша са изпратили писмо до Асен Василев, в което показват причините си против покачването на осигурителния предел. Не е известно дали са имали среща с него, само че такава се. Обединението е единственото срещу мярката, което се видя още при. Василев разгласи и 15% съкращения в държавната администрация още следващата година в синхрон с контрактуваното при договарянията. Изчисли, че това значи централната администрация да намалее с 30 хиляди души. Анализира, че сега безработицата е доста ниска и по кое време в случай че не в този момент, пазарът на труда може да поеме освободените. Обяви, че всеки министър ще би трябвало да извърши проекта като огледа личната си администрация и отстрани неефективно работещите структури. Обяви и че има едни и същи звена във всички ведомства, които се планува да бъдат обединени в център за споделени услуги. В петък пред " Панорама " добави и че има доста работещи в пенсионна възраст в държавната администрация.

На въпрос не се ли притеснява, че такова огромна редуциране на администрацията ще настрои доста хора против " Продължаваме промяната " Василев отговори: не сме пристигнали тук да се харесваме, а да свършим работа.

Допълни, че в понеделник би трябвало да се направи заключителен обзор на съглашението и удостовери, че то ще стане обществено след подписването му.

Би Ти Ви, базирайки се на своя информация, разгласи, че партиите са се договорили " Продължаваме промяната " да има 8 министерства, измежду които тези на опазването на здравето и образованието, Българска социалистическа партия и " ИТН " - по 4, а " Демократична България " - 3.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР