Продължаваме промяната коалиционното споразумение, сключено с БСП, Има такъв народ

...
Продължаваме промяната коалиционното споразумение, сключено с БСП, Има такъв народ
Коментари Харесай

ПП публикува коалиционното споразумение, Кирил Петков взима мандата в 10 часа |

" Продължаваме промяната " съдружното съглашение, подписано с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". То е със период на деяние до 2025 г. 

Правителството ще има 21 министри. Вицепремиерите ще бъдат петима. 

Всички номинации за министри ще бъдат разисквани със законните представители на мандатоносителя, като политическата отговорност за тяхното назначение се носи от Коалиционния сътрудник, който ги е предложил. Заместник-министрите се назначават от министър-председателя по предложение на съответния отраслов министър. Всяка номинация за министър или заместник-министър би трябвало да дава отговор на два съществени правилото, заложени в програмата на мандатоносителя – Коалиция „ Продължаваме Промяната “, а точно нулева приемливост към корупцията и експертен капацитет. С оглед на това, всяко номинирано лице би трябвало да бъде с безупречна известност и потвърдена подготвеност в региона, в която е препоръчан за предопределение, написа в текста. 

България да бъде свободна, самостоятелна и просперираща страна е главният приоритет, посочен в преамбюла на съдружното съглашение.

В съдружното съглашение са включени 19 приложения: Правосъдие, Икономика, Енергетика, Транспорт, Здравеопазване, Образование, Земеделие, Електронно държавно управление, Култура, Вътрешна сигурност, Околна среда и води, Регионално развиване, Труд и обществена политика, Туризъм, Отбрана, Спорт, Финанси, Международни връзки и Законодателна стратегия. 

Министър-председателят наложително ще разпорежда осъществяването на инспекции от Национална агенция за приходите и ДАНС за всеки претендент за Председател на държавна агенция; Член на държавните комисии (с изключение на тези членове, които се избират от Народното събрание); Изпълнителен шеф на изпълнителна агенция; Ръководител на държавни институции, основани със закон или с разпореждане на Министерския съвет, които имат функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт (с изключение на тези, които се избират от Народното събрание); Прокурист в обществено дружество по смисъла на Закона за обществените предприятия (ЗПП); Временно изпълняващ длъжността член на органите за ръководство и надзор на обществени прeдприятия. 

Структурни промени: 

Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Изпълнителна организация по горите /ИАГ/ минават от Министерство на земеделието към Министерски съвет. 

Към Министерство на финансите минава Дирекция " Централно Координационно Звено " от Министерски съвет, както и Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове ", е записано в съглашението.

Заместник министър-председател по дейно ръководство ще управлява дирекция " Добро ръководство " в Министерски съвет, Института за обществена администрация в МС; Дирекция " Модернизация на администрацията " в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции " Човешки запаси ", " Информационни технологии ", " Управление на собствеността ", " Счетоводство " от всички ведомства към Министерски съвет. В ресора на вицепремиера по дейно ръководство минават и " Български пощи " ЕАД, които до момента бяха към Министерство на превоза осведомителните технологии и известията /МТИТС/, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, част от Министерство на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " от Министерство на регионалното развитие. В ресора на новия вицепремиер минава и Агенция по вписванията от Министерство на правораздаването /МП/. 

Заместник министър-председател и министър на стопанската система и промишлеността ще поеме " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД от МТИТС.  Според текстовете на съглашението се закрива " Държавна петролна компания " ЕАД.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна организация за българите в чужбина от Министерския съвет. Към министъра на правораздаването минават дирекция " Съдебна отбрана " от МФ. Към Министерство на здравеопазването минават всички държавни лечебни заведения.

На послушание на министъра на нововъведенията и растежа ще са основна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " от Министерство на стопанската система /МИ/, дирекция " Насърчителни ограничения и планове " от МИ, Държавна организация за научни проучвания и нововъведения от Министерски съвет, " София Тех Парк " ЕАД, " Българска банка за развиване " ЕАД, " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД, както и Българска организация за вложения.

Към министъра на електронното ръководство минава Държавна организация електронно ръководство от Министерски съвет, Дирекция " Информационни технологии " от МТИТС, " Информационно обслужване " АД. 

Структурата на Министерски съвет ще бъде осъществена без нарастване на общата щатна бройка на държавната администрация, е планувано в съглашението.

Днес в 10.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " Продължаваме промяната ". Персоналният състав на кабинета ще стане явен в 13.00 часа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР