Продължаваме промяната и Демократична България са единодушни - служебният кабинет

...
Продължаваме промяната и Демократична България са единодушни - служебният кабинет
Коментари Харесай

ПП и ДБ настояват правителството да внесе бюджет за 2023 г. и да се вмести в 3% дефицит

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " са единомислещи - служебният кабинет би трябвало да внесе нов бюджет и да се вмести в 3% недостиг. Това стана ясно на срещата сред двете партии на тематика " Бюджет ", съобщи Нова телевизия.

Според Владислав Панев от " Демократична България " неговата партия има опасения за числата, изложени от Политическа партия, за новия бюджет. " Новият номинален размер на Брутният вътрешен продукт не кореспондира с приходите за 2021 и 2022 година Вероятно следващата година не можем да екстраполираме елементарно размера на приходите към Брутният вътрешен продукт. Много е евентуално те да са по-ниски от Брутният вътрешен продукт. Светът може би към този момент е в криза, което значи по-ниско ползване. Средно годишната инфлация ще бъде на плануваните равнища, с сензитивен спад следващата година ", съобщи той. Като друго терзание той регистрира " раздаването на пари на калпак ".

" Така може би няма да вържем бюджета за следващата година. При неналичието на ясно образувано болшинство, терзанията за предизборни разноски през идващите месеци, няма да бъдат удържани в зала, всеки ще гледа да харчи и да купува гласоподаватели. За нас вярното е фокусиране върху уязвими групи - да вземем за пример младите фамилии с деца. Ако изпълним промени в редица браншове, това ще отпуши капиталовия развой ", сподели още Панев.

Ивайло Мирчев прикани обществените разноски, да са " през цедката на действителността в страната ". А помощите да са целенасочени. Докато Мартин Димитров счита, че внимание следва да се обърне и на ограниченията, нужни за влизане в Еврозоната. " Очакванията са за Брутният вътрешен продукт от 181 милиарда на края на 2023 година и 165 млн. за тази, при 33% събираемост на налозите ще има към 5 милиарда спомагателни доходи. Когато има длъжностен кабинет приходните администрации работят по-пасивно, тъй че деликатно би трябвало да следим събираемостта, дори имаме индикации, че тя няма да е същия %, каквато е била при започване на годината. Освен това би трябвало да се наблюдават и финансовите разноски, тъй като усещаме неприятни трендове да се харчи, както правеше ГЕРБ. Това може да завиши недостига. Буферите би трябвало да са по-големи, с цел да защитим стабилността за влизане в Еврозоната ", акцентира той.

" Продължаваме Промяната " от своя страна обясниха, че по отношение на събираемостта за ревизирания Брутният вътрешен продукт, предходната година е имало 2,5 милиарда повече налози. " Всъщност ние събрахме над 8 милиарда повече налози. Това беше отразено и в бюджета, и в крайното салдо. Тази година се движим горе долу по отношение на събираемостта, отразена в бюджета. Има и още към 1,5 милиарда, които ще дойдат от последното тримесечие. Цялата вноска от Европейски Съюз ще се отрази също, тя е към 2,6 милиарда ", уточни Асен Василев. „ Ние нямаме такива терзания по отношение на събираемостта на налозите ”, съобщи Василев. И добави, че в случай че на следващия ден бюджетната процедура стартира, ще приключи преди Коледа

По думите му през 2016 година е очакван бюджетен недостиг от 1,8 милиарда, а сме на остатък от 1,4 милиарда " Тоест има 2 милиарда разлика сред плануваното и случилото се. 2017 година 2,1 милиарда е разликата в интерес на повече налози, 2018 - 1,2 млрд, 2019 - 1,3 милиарда, 2020 - 1,7 милиарда, а предходната година даже при актуализацията - към 1 милиарда разлика. Тази година служебният кабинет споделя, че ще се преизпълнят приходите. Очаква се 2-3 милиарда разлика. Вижда се 2-2,5% растеж на Брутният вътрешен продукт от вътрешно ползване през последните две години ", добави той.

Кирил Петков удостовери, че Политическа партия желаят да са сигурни, че бюджетът ще се вмести в 3% недостиг, само че и че някои заплащания ще се случат, поради двуцифрената инфлация. " Ние също имаме терзания при рухване на събираемостта. Показахме ясна воля, че продължение на бюджета не е вярната политика. Когато пристигна вторият мандат, ще поемем отговорност, само че първо той ще пристигна при ГЕРБ ", увери той.

От Политическа партия ще седнат на една маса и със синдикатите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР