Продължаваме промяната“ и Демократична България“ предложиха четири законодателни инициативи във

...
Продължаваме промяната“ и Демократична България“ предложиха четири законодателни инициативи във
Коментари Харесай

ПП и ДБ внесоха законодателни промени по важи теми за сигурността на гражданите и държавата

" Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ предложиха четири законодателни начинания по отношение на предпочитани области за жителите и сигурността на страната:

1. Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс /НПК/. Една от основните промени е отпадането на ролята на прокурора като медиатор сред съда и полицията, когато за осъществяването на избрани дейности по следствие се изисква изговаряне от съда. Всички оферти целят по-бърз и ефикасен углавен развой по откриване на закононарушения и търсене на отговорнност от нарушителите. При опазване на главната подготвеност на прокурора да реализира управление и контрол в досъдебната фаза, законопроектът предлага и опция за проверяващите органи да образуват досъдебно произвеждане и отвън случаите на необходимост. Извършването на извънпроцесуални дейности, при съществуване на задоволително данни за осъществено закононарушение, само че неспособност да се обоснове необходимост на случая, води само до закъснение, а в доста случаи до осъществяване на дейности, които не могат да се употребяват с тежест на доказателство в наказателния развой, а постоянно и до нужда от тяхното преповтаряне.

2. Закон за изменение на Закона за държавна организация " Национална сигурност “. Той предлага ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС), Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба Военно разузнаване ( “СВР " ) и на Държавна организация " Разузнаване “ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента. Целта на тази смяна подхожда на Конституцията, съгласно която Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност, както и осъществяа общото управление на държавната администрация и на въоръжените сили. Политическа партия и Демократична България упорстват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме цялостната политическа отговорност по време на рецесии, които заплашват националната сигурност на страната. В името на прозрачността и обективните критерии за избор на ръководителите, в законопроекта се планува всяко предопределение да бъде предшествано от чуване на кандидатурите в съответната отраслова комисия в Народното събрание. Законодателното предложение е неотложно в подтекста на развиването на войната в Украйна и бежанския напън, при които отбраната на националната сигурност следва да е главен приоритет на държавното управление за реализиране на задачите, заложени в член 24 от Конституцията. Както към този момент беше упоменато, съгласно Конституцията на България, провеждането на политиките, гарантиращи националната сигурност на страната е в прерогативите на Министерския съвет. Това няма по какъв начин да се осъществя дейно, в случай че на процедура Министерски съвет няма опция да назначава директно ръководителите на ДАР, ДАТО, СВР и ДАНС. Законопроектът не лимитира пълномощията и информацията, която президентът има и получава във взаимоотношението си с тези органи.

3. Закон за изменение на Закона за Министерство на вътрешните работи, предусещащ основният секретар на Министерство на вътрешните работи да се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента. Това още веднъж следва конституционната заръка, че Министерският съвет реализира политиките по публичния ред и националната сигурност и отстранява нетипичната роля на президентската институция по директно въздействие върху организацията и активността на изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи посредством лични назначения на основния секретар

4. Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната работа за защита, с който се предлага Националната работа за защита да премине към министъра на защитата, а наложителната защита на висши длъжностни лица да се понижи до 1 година след освобождение на поста. Запазва се опцията при нужда да се обезпечи по-продължителна защита. С цел усъвършенстване на активността на службата, на нейните човешки и финансови запаси, се предлага ограничение на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до тези случаи, в които съпровождат висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на нараснал риск.

Приемането на тези законодателни начинания е част от гаранциите за сформиране на държавно управление на малцинството, ако се стигне до втори мандат.

" Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ преди седмица изявиха подготвеност да поемат отговорност за ръководството на страната, с цел да се излезе от безвремието, настанало се в политическия живот след парламентарните избори на втори октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР