Продължаваме промяната - Демократична България номинират Станимир Михайлов за управител

...
Продължаваме промяната - Демократична България номинират Станимир Михайлов за управител
Коментари Харесай

Проф. Радослав Гайдарски: Трябва жесток контрол в НЗОК, източват се пари по различни начини

" Продължаваме промяната - Демократична България " предлагат Станимир Михайлов за шеф на НЗОК.

" Не го познавам и не съм чувал за този човек. Може да е добър човек, само че аз персонално не го познавам. Той не е прочут измежду лекарските среди. Ние бяхме показали изключителна персона и тази персона е лекар на медицинските науки, дълги години работеше в Кърджали, по-късно беше шеф в София на значима здравна институция ", каза бившият министър на опазването на здравето проф. Радослав Гайдарски в студиото на " Денят ON AIR ".

Той е на мнение, че е доста мъчно подуправителите да управляват шефа.

" Обикновено шефът на НЗОК е личността, която взе участие най-активно в преразпределянето на пари, тъй като без тези пари - опазване на здравето в България не може да има. Парите бяха доста малко, по мое време бяха 1,6 милиарда лева, а в този момент са към 7 милиарда лева, само че това нищо не значи, тъй като нещата се оскъпяват. Всичко, което ние получаваме от нашите приятелски страни, е увеличено от 2 до 10 пъти ", добави проф. Гайдарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е безапелационен, че болниците изпитват голяма потребност от финансиране.

" Най-голямата оригиналност е, че една партия, която беше основана като контраст на друга партия, в този момент е в извънредно огромна синхронизация и работи с партия, която тя искаше да събори. А това, че ще бъдат избирани подуправители, това също е оригиналност. Основанието е всяка една от тези участващи в този синхрон партии да си има собствен човек. Но там би трябвало да бъдат почтени и честни хора, не е толкоз значимо дали си огромен експерт и дали си огромен партиец ", разясни някогашният министър на опазването на здравето.

Според него, когато се сложи човек, комфортен за дадена партия, няма по какъв начин да извлечем изгода за опазването на здравето и за хората, нуждаещи се от него.

" Доплащане ще има, до момента в който не се набави нужната сума в Здравната каса. Трябва да има нечовечен надзор, тъй като се източват пари по разнообразни способи. Контролът се упражнява от тези, които са там - ръководители, подуправители, също така и Народното събрание. Трябваше да има непоколебим надзор при тези непрестанно никнещи в България лечебни заведения и здравни заведения ", акцентира проф. Радослав Гайдарски.

Той напомни, че към 2019-2020 година " Александровска " има просрочени отговорности на стойност 37 млн. лева и към 30 млн. настоящи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР