Продажбите на нови компютри продължават да записват сериозен срив, съобщава

...
Продажбите на нови компютри продължават да записват сериозен срив, съобщава
Коментари Харесай

Интересът към нови компютри се срива

Продажбите на нови компютри не престават да записват сериозен срив, оповестява компанията IDC, която следи пазарите. Първоначалните данни за третото тримесечие на годината демонстрират спад на доставките на нови устройства с 15% по отношение на същия интервал предходната година.

Добрата вест е, че общият брой на доставките към момента е над равнищата отпреди пандемията. Въпреки това ползата на потребителите очевидно се охлажда и забавя. Единствено Apple бележи растеж на доставките, освен това стабилен с 40%.

Всичко останали водещи производители записват спад. Най-малък е той за Asus - 7,8%, а максимален е за HP Inc. - 27,8%. Лидер на пазара остава Lenovo с 23,1% дял, само че и спад от 16,1%.

Средната продажна цена на компютрите също стопира да пораства. През първото тримесечие на тази година тя е достигнала 910 $, което е най-високата стойност от 2004 година насам. За идващите две тримесечия обаче тя се намалява, което е резултат от намаляването на търсенето, по-агресивните ценови промоции и предложения на производителите в опит да привлекат клиенти и отказването на поръчки. Това е явен сигнал, че пазарът се свива, разяснява IDC.

Анализът обгръща данни от пазарите в над 90 страни по света. В общия брой доставки влизат настолни компютри, работни станции и преносими компютри. Не се броят другите типове таблети и сървъри.

Според IDC настоящето тримесечие ще е решаващо. Традиционно то е най-силното за годината, защото наближава поредност от празници и надлежно празнично извършване на покупки. На фона на високите цени и инфлацията обаче повече консуматори може да решат да отсрочат скъпите покупки, което ще накара производителите да оферират още по-изгодни промоции. Това ще се отрази на поръчките и междинната цена на устройствата, само че за фирмите ще е по-добре да изгубят част от маржа си, в сравнение с да имат претъпкани хранилища със стока.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР