Продажбите на нови автомобили в Европа спаднаха до най-ниското си ...

Продажбите на нови автомобили в Европа спаднаха до най-ниското си

Недостигът на полупроводници срина европейския пазар на нови коли

Продажбите на нови коли в Европа спаднаха до най-ниското си равнище за месец септември от 1995 година насам, защото международният дефицит на полупроводници засегна предлагането, оповестява Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Световната автомобилна промишленост беше съществено наранена от неналичието на чипове, които са основни съставни елементи за колите, което принуди няколко огромни марки краткотрайно да затворят заводи.

Продажбите на коли в Европейския съюз се възвърнаха през септември 2020 година, когато страните излязоха от пандемичните спирания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Кризата на маркета на полупроводници може да докара до намаля...

Но регистрациите на нови коли са намалели с 23,1 % до 718 598 през септември 2021 година спрямо предходната година, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), съобщи БГНЕС.

" Този спад в продажбите се дължи значително на неналичието на предложение на коли заради продължаващия дефицит на полупроводници ", се споделя в изказване на ACEA.

Продажбите се свиха с една четвърт в най-огромната европейска стопанска система и автомобилна мощ Германия, с 32,7% в Италия, с 20,5% във Франция и с 15,7% в Испания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Недостигът на полупроводници по света ще продължи още прочуто време, сигнализират анализатори, които с...

Източник: expert.bg